Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ideal ženske ljepote

Kim Kardashian bi 80-ih bila buca, danas ruši internet

kim kardashian
Foto: Twitter
1/6
27.01.2015.
u 12:09

Treba zapravo definirati što se sviđa ženama, jer muškarce je mnogo lakše zavesti, tvrdi T. Harapin - Zalepugin.

Pozamašna pozadina američke starlete Kim Kardashian srušila je internet.

Njezina velika stražnjica danas ima poklonike, a prema dojučerašnjim standardima ta reality zvijezda trebala bi je skrivati. Vitko, ali mišićavo tijelo, ravan trbuh i čvrsta, mala stražnjica obilježila je eru prije Kardashian-ludila. Školski primjer takve ženske ljepote bila je (i jest) manekenka Gisele Bundchen, a u svijetu show-businessa ikona zdravog izgleda bila je Britney Spears.

Žena kao komad mesa

Dok je američka tinejdžerska pop-zvijezda otkrila da njezin životni stil nije nimalo zdrav, Bunchen i danas osvaja piste. No, na naslovnicama su sada i ona, ali i Kim Kardashian, nespojivi kontrasti zbog kojih se nameće pitanje što je zapravo danas ideal ženske ljepote?

– Nije tako jednostavno definirati ono što se sviđa ženama, a što privlači muškarce; ono što vole piste, a za čime žude u stvarnosti; gdje su danas zvijezde filma, a gdje modeli, pjevači itd. Kim Kardashian je za mene sve samo ne ljepota. Ona je odraz upravo te silne želje da se bude u javnosti, pa makar i s očajno napuhanom stražnjicom. Jadno! Svaki smisao ženstvenosti time gubi smisao, a žena se svodi na komad mesa. Nažalost, Kim u tome uživa i ima poklonike – objasnila je Tihana Harapin-Zalepugin, poznata modna agentica.

Upravo kroz cjeloživotno iskustvo u svijetu mode Harapin-Zalepugin svjedočila je mnogim promjenama traženih standarda ženskog izgleda. Naravno da oni nisu uvijek isti na ulici i na modnim pistama, ali ono što smatra zajedničkim svim erama ženske ljepote jest da su žene uvijek željele biti privlačne, šarmantne, zanimljive...

Foto: Instagram/Wanda Nara

– Mislim da su nekada ipak više nastojale osvajati muškarce jer je to bila garancija dobre udaje ili pozicije u društvu. Nisu toliko ovisile o osobnoj karijeri, nastojale su biti poželjne, seksi, voljene – ističe modna agentica.

A upravo poželjna i seksi tridesetih godina prošlog stoljeća bila je Jean Harlow, plava bomba koja je vratila obline u modu nakon liberalnog perioda dvadesetih i “plosnatog” tipa žena. Nadalje, četrdesetih godina žene su, jednostavno zbog kvalitetnije i dostupnije prehrane, postale – više. Katherine Hepburn tada je bila kraljica, no odlaskom muškaraca u Drugi svjetski rat mijenja se i moda i ženski ideal. Naime, strukirane haljine cvjetnih uzoraka postale su imperativ za ženstveni izgled obvezan za doček heroja s ratišta. Desetljeće kasnije svijet preokreće pojava putene plavuše Marilyn Monroe zbog koje su na tržište lansirane tablete – za debljanje. Potpuni kontrast događa se 60-ih pojavom Twiggy, mršave ispijene žene u minisuknji koja je poharala modni svijet.

Borba za kilograme

– Tada se modni svijet odvaja kao samostalna bitna institucija u stvaranju “in” faktora, koji će početi diktirati trendove i postavljati zakone tržišta ljepote. Iz tog vremena spomenut ću prelijepu Jean Shrimpton i prvu svjetsku mršavicu Twiggy. Obje su osvajale modne piste, editorijale i obje su imale poklonike u stvarnom životu. Je li zapravo tada započela borba onih koji navijaju za kilograme s onima koji obožavaju njihov manjak? Krije li se tu početak želja žena da se sviđaju ženama, jer muškarce je ionako lakše osvojiti? Ne znam. Ali znam da borba traje do danas – kaže Tihana Harapin-Zalepugin.

A ono što se mnogim ženama sviđalo sedamdesetih izgled je Farrah Fawcett, djevojke desetljeća, širih ramena i uskih bokova, kraljice diska. Svrgnule su je supermodeli Naomi Campbell, Elle MacPherson, Linda Evangelista, dugonoge i mišićave manekenke koje su u svakodnevicu mnogih žena unijele aerobiku. Njihova je era iščezla pojavom Kate Moss, britanske manekenke i njezina tzv. heroin-chic izgleda, praznoga pogleda i ispijena tijela kojima je poharala modne piste, ali i trendove generalno devedesetih.

- U nas su glumice, pjevačice i manekenke nekako ravnopravne u zauzimanju medijskog prostora. Njihova pojavnost ovisi o dodjeli neke prestižne filmske ili diskografske nagrade ili o održavanju famoznih tjedana mode. Izmjenjuju se, imitiraju jedne druge i isprepleću u modnom, dnevnom ili žutom tisku. Rečenica “glavno da se piše, pa makar i dobro” postaje misao vodilja njihovih karijera. Čast iznimkama – poručila je Tihana Harapin-Zalepugin.

>>Ako danas želite biti originalni nemojte se tetovirati

Komentara 6

Avatar Ironman0105
Ironman0105
19:05 27.01.2015.

a porkua Tihani Zalepugin, potpuno ste u krivu, jer muskarcima se svidja sto im se stvarno svidja, a zenama se svidja sto im razni modni designer naturaju. Interesantno je da se najcesce radi o pederima (ne volim koristiti nespretnu slozenicu homoseksualci ili americke pogrdne nazive gay, queer I sl), dakle osobe koje jednostavno ne vole zenska tijela kakvima ih je bog kreirao.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
13:51 27.01.2015.

gluposti. Od uvijek je interesantna zena bila zena, sto znaci obli bokovi, velike guze i sise. Jedino u Hrvatskoj (cak i na podrucju tadasnje juge) je od uvijek iz nekog razloga postojao trend kostura, odnosno iz samo sebi znanih razloga zene su htjele izgledati poput djecaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije