Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
300 uzvanika

Izložba nakita 'Molekula': Ljubav prema prirodi na Soviljev draguljarski način

26.05.2015., Zagreb - Nenad Sovilj, kreator nakita obiljezit ce deset godina svoje karijere u Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu. Izlozba pod nazivom Molekula predstavit ce Soviljevu novu kolekciju koja je oblikovno jednostavna, a tehnicki,
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
28.05.2015.
u 19:00


"Molekula" je novi primjer biofilnog dizajnerskog promišljanja Nenada Sovilja

U prekrasni prostor Francuskoga paviljona u Zagrebu koji spaja novo doba i arhitekturu s patinom, naš je renomirani dizajner nakita Nenad Sovilj odlučio izgraditi golemi, tonu težak model molekule glukoze kao scenografiju za svoju novu kolekciju "Molekula", koju izlaže od večeras do 30. svibnja.

Molekula glukoze simbolizira ono što jest – temelj života. Trajna je to inspiracija Soviljevu radu u kojem priroda ima glavnu ulogu čak i kad je riječ o konstruiranoj prirodi poput megalopolisa kakav je NewYork. Upravo je Soviljeva najskuplja kolekcija bila temeljena na urbanome rasteru ulica Manhattana.

Tajna života i ljepota

Soviljevu ljubav za prirodu, zemlju i život potvrđuje i diploma Agronomskog fakulteta. No pogled na njegove otmjene kolekcije govori u prilog tome više od te činjenice. Poznato je i koliko voli svoj vrt u Samoborskom gorju i svog psa... Širu je publiku osobito osvojio svojim kolekcijama vidljivije vezanim uz prirodu. Pravi dragulj je u tom smislu kolekcija "Dragonfly" u kojoj Sovilja fascinira vilin konjic, i tajna života sposobnog da se rodi u vodi i nastavi u zraku. Neuništiva sposobnost prilagodbe u svim je kulturama postala simbolom koji nije teško voljeti. A kako je vilin konjic i izgledom čista ljepota, jasno je zašto je i Soviljev fini dizajnerski rad toliko dopadljiv.

Otpočetka je Sovilj sklon boji. Začudno je kako pritom njegov rad ne gubi finoću. Ne smeta mu nimalo ni činjenica da su smola, emajl i neplemeniti metali ravnopravno uključeni u oblikovanje ideje. A upravo će im snaga ideje – filozofije koja ga vodi – dodati vrijednost.

Plemenita žica u smoli

Ima nečega alkemičarskog u toj transformaciji u kojoj se banalni materijali čine vrijednima poput suhog zlata. U kolekciji "Stone" osobito su upečatljive narukvice od žice oblikovane u artdecoovsku grafiku. Žica je poput mušice fosilizirana u prozirnoj smoli. Time se, kaže Sovilj, i neplemenita kovina može pretvoriti u plemenitu, ako plemenitost znači da kovina ne oksidira na zraku. Ni obična žica više neće oksidirati ako je izolirana smolom. Postaje li doista time plemenita? Ne, ali je ruka umjetnika čini plemenitom.

Naravno da Sovilj koristi i drago kamenje i plemenite metale, ali nam pokazuje da oni nisu obvezni da bi rad bio dragocjen. Tako je i s "Molekulama" gdje se draguljarskim materijalima i kuglicama od epoksidne smole gradi složena priča o makro i mikrokozmosu od kojih smo satkani.

Sovilja je na otvaranje došla podržati čitava zagrebačka društvena scena: gotovo 300 uzvanika predvodile su njegove klijentice Jelena Veljača, Jadranka Sloković, Ana Šarić Karamarko, Ivana Omazić, Mirela Forić, Martina Bienenfeld, Ana Hanžeković,  Ivana Šundov, Iva Balaban, Tamara Garbajs, Iris Androšević, Tatjana Dragović, Marija Borić, Jelena Perčin, Emina Šokota i brojne druge.

>>'Molekula' najpoznatijeg hrvatskog dizajnera nakita

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije