Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Modni alamanah

Evo kako pravilno kombinirati nakit i odjeću

Modni almanah
Foto: Nikola Zoko
1/6
23.09.2014.
u 14:10

Često me pitate koliko modnih detalja možete kombinirati uz nakit? Moj je odgovor uvijek isti-: onoliko koliko to podržava vaše tijelo i stil kojeg nosite

Jeste li primijetili kako je nakit ponovo apsolutni hit?

Može biti pravi, imitacija, naslijeđen ili pomno odabran kako biste zauvijek obilježili važan trenutak u svom životu. U svakom slučaju, on je najbolji 'modni začin' pa ne čudi kako ga nosi svaka druga žena današnjice. Na dobar ili manje dobar način…

Kad sam jednom prilikom bila u banci i čekala svoj red pogled mi se zaustavio na vratu bankovne službenice. Uz bijelu je košulju (koja je dio uniforme) iskombinirala nekoliko zlatnih ogrlica na kojima su visjeli privjesci. Izdaleka se činilo kao da je riječ o jednoj, predimenzioniranoj ogrlici s previše detalja, u svakom slučaju preteškom detalju za poslovni look.

No, kad sam prišla bliže imala sam što vidjeti. Dok mi je objašnjavala postupak transakcije, brojala sam elemente koje je objesila oko svog vrata: 6 tankih zlatnih ogrlica (naravno različite izrade) na kojima su visjeli delfin, zubić u zlatu, pola srca, slova, djetelina s četiri srca, križić…

U svakom slučaju sve što su ona i njezina djeca očito dobila unatrag nekoliko godina. Prizor je bio i više nego inspirativan za mene kao modnu savjetnicu (i novinarku u duši) da vam pokušam što jednostavnije objasniti kako kombinirati zlato i kako takve komade povezati s odjevnim predmetima koje volite.

Kako nositi komplete nakita?

Pravi nakit najčešće dolazi u kompletu. Može biti spoj ogrlica+prsten+narukvica+naušnice ili po nepisanom pravilu: ogrlica+prsten, narukvica+naušnice.

Ukoliko se odlučite za komplet nakita, pazite da minimalizirate sve ostalo što nosite. Odjeća bi trebala biti jednostavne forme, napravljena od kvalitetnog materijala, bez uzoraka posebno na gornjim dijelovima koji bi mogli odvratiti pažnju od nakita.

Isto tako dekolte, ali i izrez na odjeći diktiraju po kojem principu stavljate ogrlice. Ukoliko su prsa manja neka ogrlica bude tanka i dulja, a detalj na srednjem dijelu trupa. Za one koje ne vole 'goli vrat' tu su ogrlice bi uvijek trebale naglasiti prirodni oblik vrata s detaljem/privjeskom koji bi trebao biti centimetar iznad ruba izreza.

Okrugli oblik lica 'ublažite' strogom geometrijom!

Što to znači? Imate li prirodno okrugli oblik lica ili naglašene jagodice, prirodno kovrčavu kosu uvijek ćete djelovati punije. Posebno ukoliko kombinirate i pogrešno odabran nakit. Moj je savjet sljedeći- odaberite nakit/komplet nakita u kojem dominiraju kvadrati. Posebno je važno da kvadratni oblik bude na vašem dekolteu jer to je mjesto na kojem se zaustavlja pogled promatrača. Na isti način možete 'ublažiti' i tanje i punije prste.

Foto: Nikola Zoko

Neka prsten bude s većim detaljem koji je više elipsa nego krug.

Koliko drugih detalja uz nakit?

Često me pitate koliko modnih detalja možete kombinirati uz nakit? Moj je odgovor uvijek isti- onoliko koliko to podržava vaše tijelo i stil kojeg nosite. Što to znači?

Pogledajte primjer- ukoliko nosite jedan komad nakita s dominantnim ukrasom (poput ove ogrlice sa srcem) uz njega kombinirajte ostale romantične detalje. Moj bi savjet bile mašnice, čipkasti ukrasi na košulji, ponovljeni motiv srca na prstenu, naušnicama…

Kad kombinirate nakit i modne detalje pazite da je nakit uvijek u prvom planu. Zato ga i nosite, zar ne?

Koja je prava duljina nakita?

Treba li ogrlica biti kratka ili duga, nosi li se preko odjeće ili na koži? O odgovorima na ova pitanja ovisi debljina vrata, njegova duljina, veličina prsa i naravno izrezi koje nosite. Što savjetujem? Izlazite li i želite u prvi plan staviti ogrlicu kombinirajte i dublji dekolte kojim ćete stvoriti odličnu podlogu za nakit.

Foto: Nikola Zoko

Na taj način ćete optički suziti vrat i naglasiti manji dekolte. Savjet više- kombinirajte i naušnice koje će biti dulje ( do donje linije brade) kako bi se optički produljio oblik lica.

Što još trebate znati o proporciji?

I za kraj mali savjeti koje biste trebali usvojiti kako biste uvijek kombinirale pravi nakit! Male naušnice uvijek trebaju ulaziti u oblik ušne resice, duljina ogrlice bi trebala biti uvijek do početka prsne kosti, što su tanji prsti trebali bi biti deblji prsteni, isto pravilo vrijedi i za narukvice. Komplete nakita nosite tako da za posebne prigode stavite sve elemente, a za svaki dan kombinacije prsten+ogrlica, narukvica i naušnice.

>>'Ključne greške u odijevanju – navike, želja za trendom i borba s godinama'

>>Pet modnih pogrešaka koje dodaju kilograme i godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije