Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv ubijanja činčila

Dunja Vejzović: Nekoć sam nosila bunde, danas sam stroga pobornica prava životinja!

Dunja Vejzović
24.05.2016.
u 09:05

- Darko Rundek, Slobodan Šnajder te mnogi hrvatski profesori i znanstvenici na strani činčila

Mogućnost ukidanja zabrane uzgoja životinja za krzno zgrozila je hrvatsku kulturnu i akademsku zajednicu. Hrvatski intelektualci pridružili su se veterinarima u podršci postojećoj zakonskoj odredbi koja štiti činčile od uzgoja i ubijanja radi krzna.

Pritom ističu etičku neprihvatljivost korištenja životinja za proizvodnju krzna.

Dunja Vejzović, svjetska operna primadona i glazbena pedagoginja, kaže da je nekoć nosila bunde, ali tijekom godina osvještavanja o proizvodnji odjeće životinjskog podrijetla postala je strogi pobornik prava životinja.

''Ponosan sam što je Hrvatska donijela zakon o zabrani uzgoja životinja zbog krzna i ne vidim nikakav razlog da se iz tog zakona izuzmu činčile'',  istaknuo je, pak, glazbenik i kazališni redatelj, Darko Rundek.

Poznati hrvatski pisac i publicist Slobodan Šnajder pridružuje se ''onima koji se najoštrije protive najavljenim noveliranjima Zakona o zaštiti životinja kojima se kani omogućiti uzgoj činčila u svrhu njihova ubijanja radi krzna. Zaključuje da se radi o ''svojevrsnom genocidu'' radi profita te da bi se malene činčile uzgajale ''samo zato da njihovo krzno postane koji kvadratni centimetar takve bunde, recimo, njezin džep''.

Mirela Holy upozorava da Hrvatska najavom ukidanja zabrane uzgoja životinja za krzno ''pokazuje zabrinjavajuće nazadovanje u odnosu na političke trendove u Europskoj uniji''.

''Korištenje krzna životinja u odjevne svrhe predstavlja veliko moralno potonuće i to zbog tako otužnog razloga kao što je taština.''

Kazališna redateljica Sanda Hržić podsjeća da je ''mučna djelatnost'' uzgoja činčila za krzno imala deset godina prijelaznog razdoblja i da se prilagodi i prijeđe na novu proizvodnju', a sada to razdoblje istječe. 

Aleksandar Jakir, dekan Filozofskog fakulteta u Splitu, ukazuje na etičku neprihvatljivost uzgoja životinja zbog odjevnih predmeta ''u doba kada nailazimo na jednako kvalitetne odjevne predmete nastale bez nečije patnje''.

"Više se nitko ne može opravdavati na račun neznanja, već samo na ravnodušnost, što zapravo vodi do bešćutnosti'', kaže Dražen Jerabek, prof. likovne kulture i ilustrator navodeći da je nužno uvesti u odgojne i obrazovne ustanove edukaciju o suosjećanju. 

Protiv uzgoja činčila zbog krzna je i Hrvoje Jurić s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Suzana Marjanić, znanstvena savjetnica sa zagrebačkog Instituta za etnologiju i folkloristiku koja uzgoj činčila radi krzna također smatra nemoralnim i citira književnika Williama Ralpha Ingea: ''Porobili smo sav ostali životinjski svijet, a naše daleke krznate i pernate rođake tretiramo toliko užasno da bi bez sumnje, da su sposobni osmisliti vlastitu religiju (a srećom nisu), Vraga zamislili u ljudskom obliku.'' 

Nakon veterinara i velike većine javnosti, svojim jasnim stavovima i hrvatski kulturnjaci pokazuju da očekuju od 1. siječnja 2017. potpuni prestanak uzgoja svih životinja za krzno. 

>>Sharon Osbourne piše ministru Romiću: Zaštitite činčile od strahovite okrutnosti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije