Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šokantno

Djeca u Bangladešu rade, spavaju i tuširaju se u tvornici odjeće. Imaju tek nekoliko sati u tjednu slobodno

Šivanje
Foto: Instagram
01.12.2015.
u 13:57

Ova djeca nemaju vremena za odlazak u školu. Rade od zore do sumraka za minimalne plaće. Nerijetko u cijelom tjednu imaju tek pola dana slobodno

Dok djeca u zapadnim zemljama svoje djetinjstvo provode na dječjim igralištima, tisuće djece u Bangladešu za igru takve vrste ni ne znaju. 

Njihova je svakodnevica znatno tmurnija. Sate, ali i dane provode tvornici odjeće, a zastrašujuće je da u tjednu imaju tek nekoliko sati slobodno. 

U krugu tvornice spavaju, jedu, tuširaju se koristeći se kantama vode...

Tim šokantnim prizorima svjedočio je fotograf Claudio Montesano Casillas koji je sve zabilježio svojim fotoobjektivom, a njegovu priču o ovoj surovoj stvarnosti objavljuje Daily Mail. 

Iako su službene tvornice u toj zemlji poboljšale sigurnosne i ostale uvjete rada, ipak ima i onih koje niču ilegalno i u njih noge inspektora (još) nisu kročile. 

Djeci su u ovakvim tvornicama dodijeljeni razni poslovi, od šivanja etiketa na odjeću do izbjeljivanja tkanina, a odjeća se prvenstveno šije za lokalno i indijsko tržište. Ipak, nije tajna da se i za neke modne brendove odjeća šije u "dječjim tvornicama". 

Casillas je u prvi posjet tvornici došao u sklopu razgledavanja "Stare Dhake" i ostao iznenađen uvjetima u kojima mnoštvo djece radi. Nema izlaza za slučaj opasnosti niti aparata za gašenje požara, u jednoj prostoriji je po 15-ak šivaćih strojeva, a djeca su zadužena za poslove poput šivanja etiketa, izbjeljivanja tkanina, apliciranja šljokica...

Ova djeca nemaju vremena za odlazak u školu. Rade od zore do sumraka za minimalne plaće. Nerijetko u cijelom tjednu imaju tek pola dana slobodno. 

Prema podacima kojima raspolaže UNICEF, u takvim tvornicama radi oko milijun djece u dobi od 10 do 14 godina, ali kako se proširila dobna granica djece za rad, vjeruje se da je ta brojka znatno veća. 

Casillas svjedoči da djeca dolaze iz sela u gradove u potrazi za zaposlenjem. 

Više od 80 posto tvornica u Bangladešu su sigurne, tvrde tamošnje vlasti. Navode da je oko 81 posto tvornica u skladu sa sigurnosnim propisima i standardima, a one koje nisu, zatvorit će se. Nalog za zatvaranje dobilo je 37 tvornica, a 209 tvornica bi se moglo zatvoriti ako se odmah ne poduzmu potrebne mjere zaštite na radu. 

Bangladeš je druga zemlja na svijetu po količini izvoza proizvedene odjeće i predstavlja temelj tamošnjeg gospodarstva s godišnjom zaradom od 25 milijardi dolara. U središte svjetske pozornosti ova je zemlja došla 2013. godine kada je došlo do urušavanja Rana Plaze u predgrađu grada Dhake pri čemu je više od 1100 ljudi izgubilo živote, pretežito siromašne švelje.

Proizvodnja odjeće u Bangladešu zapošljava oko 4 milijuna radnika, pretežito žena. 

>>Najveća proizvodnja hrvatske tekstilne industrije u Sisačko-moslavačkoj županiji

Komentara 4

JO
Joker7777
00:45 02.12.2015.

Bar rade naša dijeca od 30g side materama na grbaći

Avatar Ivan_Drago
Ivan_Drago
01:20 02.12.2015.

...bar nisu na cesti.....haha...

NI
Nikomah95
21:44 01.12.2015.

Kad ameri prestanu kupovati tu robu, djeca ce prestati raditi. I, vjerojatno umrijeti od gladi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije