Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaludile svijet

75 godina najlonki. Bile su i ostale pojam erosa

najlonke
15.12.2014.
u 09:40

One su pojam ženskog seksepila, erotski izazov, ali i neiscrpna inspiracija i rekvizit filmskih redatelja

Uime muškaraca, a potom i žena, zahvala američkom kemičaru Wallaceu Carothersu koji je 1939. izumio najlon. Najlon-čarape, popularne najlonke, zamijenile su dotadašnje svilene prethodnice, reklamirale su se sloganom “jače od čelika, a prozračnije od paukove mreže” i doslovno zaludile svijet. Čak toliko da su zbog njih 1945. kada je američki proizvođač Du Pont objavio da prestaje s proizvodnjom padobrana i da se poslije ratne stanke vraća proizvodnji najlonki, izbili tzv. najlonski nemiri.

Nemiri poslije rata

Žene su se tukle ne bi li nabavile najlonke, a najveći nemir izbio je u Pittsburghu gdje se 40.000 žena počupalo oko zalihe od samo 13.000 pari čarapa. Od tada do danas, 75 godina poslije, one su pojam ženskog seksepila, erotski izazov, ali i neiscrpna inspiracija i rekvizit filmskih redatelja. Bilo da se koriste za zavođenje ili u pojedinim krimićima kao sredstvo zločina, bile su i ostale pojam erosa. Sjetimo se samo njemačke komedije “Scampolo” iz 1958. u kojoj tada 17-godišnja Romy Schneider glumi siroče skeptično prema svemu artističkom, ali za izlazak posuđuje najlonske čarape. Navlači ih i naivno pita: “Ovo bi trebalo biti lijepo? To je nešto što izluđuje muškarce?”. Odgovor je veliko da... Pod krilaticom “sex sells”, najlonke su 50-ih više nego ikada postale predmet filmskih plakata, a njihovu moć prepoznale su vodeće glumice poput Sophije Loren, Elizabeth Taylor... i nisu se libile u njima snimiti scene koje su ušle u filmsku povijest. Godinama su im se vraćali, i vraćaju se, redatelji kao François Truffaut, Brian de Palma u recimo “Odjevena da ubije”, Roman Polanski u filmu “Ludilo”...

Na njih su slabi i hrvatski redatelji, a jedna od njih je i redateljica Irena Škorić koja je najlonke obilato koristila u filmu “7 seX 7”.

Providne su najerotičnije

– Komadići sjajne tkanine koji savršeno prianjaju uz kožu, prekrivaju sve, a ne prekrivaju ništa. Bitno je da se naslućuje. Providne su najerotičnije, a tako se lako oblače i svlače.

 Erotsko je uvijek posredno, ono što se nazire, sluti i polagano otkriva. Eros kao primordijalna životna snaga koja se izdigla iz kaosa, bit će vječni pokretač i nadahnuće filmske umjetnosti – zaključila je.

>>Najlonke slave 75. rođendan! U Hrvatsku su ih švercali iz Trsta

>>Budućnost hrvatske mode: Kreiraju i najlonke s naglašenim venama

Komentara 6

DU
Deleted user
10:29 15.12.2014.

Legenda govori da je dosta Nijemaca i Njemica začeto samo zbog najlonskih čarapa koje su tada, kao ekskluzivu, donosili am. vojnici... No, pustimo to, ionako je iz prošlog stoljeća pa recimo da se vrhuncem neukusa i prostote smatra da kad muškarci vode ljubav, ne skinu čarape. To je mnogim ženama odvratno, a vidi gore - kad one imaju čarape na sebi, e to je pojam erosa... Ni med cvetjem ni pravice! - da se prisjetimo Krleže...

Avatar Posmatrac NEU
Posmatrac NEU
12:06 15.12.2014.

Secam se price da su neke od prvih najlonki bile toliko izdrzljive i jake da su za opit vukli kola pomocu njih. Na zalost proizvodjaca, takve carape su zene prale po vise desetine puta, pa kupovina nije bila toliko cesta. Onda su se dosetili krilatice product obsolescence i carape su se cepale i pri oblacenju, ali su se zato kupovale mnogo vise.

DU
Deleted user
09:55 15.12.2014.

Jane Fonda (crvenokosa) je bila stvarno prelijepa u filmu Barbarella.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije