Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svestrane i jednostavne

13 stvari koje niste znali o legendarnim 'starkama'

Starke
Foto: Shutterstock
1/6
02.09.2014.
u 09:17

Svake 43 sekunde u svijetu se proda jedan par "starki", a velika je mogućnost da, dok čitate ovaj članak, na nogama imate upravo ove tenisice

Odvažne mladenke odbacile su štikle i u brak koračaju u njima, tinejdžeri (ali i oni mladi u srcu) "masakriraju" ih gacanjem po blatu na festivalima, rock glazbenicima su praktički zaštitni znak (sjetite se samo Žere iz Crvene jabuke)...

Platnene tenisice s gumenim džonom s potpisom All Star Converse toliko su jednostavne i svestrane da ih nose svi, bez obzira na godine, spol, materijalni status (iako je njihova cijena zadnjih godina poprilično skočila), stil odijevanja, slušaju li narodnjake ili metal.

Nije zato čudo da se svake 43 sekunde u svijetu se proda jedan par "starki", a velika je mogućnost da, dok čitate ovaj članak, na nogama imate upravo ove tenisice.

1. Gumene cipele

Kompanija se zvala Converse Rubber Shoe Company te je u počecima svog djelovanja radila je gumene čizme i zimske cipele s gumenim džonom. Ponosili su se kvalitetom izrade gume, piše RefinedGuy.

2. All Star

Godine 1917. odlučili su da je vrijeme za prodor na tržište sportskih cipela. Smislili su cipelu All Star koja je trebala biti namijenjena ozbiljnim sportašima.

Foto: Reuters/PIXSELL

3. Spalding

Najprije su tadašnje starke bile namijenjene nogometašima. U to vrijeme kompaniji Spalding prilično je dobro išlo u proizvodnji tenisica za košarku pa se Converse nije želio miješati u taj biznis.

4. Chuck Taylor

Cipelama za košarku nazvao ih je pak jedan košarkaš. Njegovo ime mora vam biti poznato - Chuck Taylor. Taylor nije igrao u NBA-u niti na koledžu. Bio je običan srednjoškolac zaljubljen u taj sport, ali i u tenisice Converse All Star. Nakon što je diplomirao trebao mu je posao pa je jednostavno ušetao u urede Conversea u Chicagu, rekao im koliko voli starke i izašao kao trgovački putnik koji prodaje Converse. Malo je reći da je bio uspješan.

Od grada do grada prodavao je starke i to ponajviše košarkaškim timovima u srednjim školama i na koledžu i zaslužan je za to što je kompanija daljnji marketing odlučila usmjeriti na to da starke prozove "obućom za košarku". S obzirom na to koliko je učinio za brend, tvrtka je odlučila 1923. njegovo ime staviti na svaki par starki.

5. Ventilacija

U starkama se noge ne usmrde, a za to su zasluže dvije rupice za ventilaciju koje su dodane 1932. godine.

6. Olimpijske igre

Godine 1936. održana je prva košarkaška utakmica na Olimpijskim igrama, a američka košarkaška reprezentacija na teren je izašla u tenisicama Converse Chuck Taylor All Stars.

7. Tenisice u ratu

Do 1940-ih starke su postale najpopularnija obuća za košarku, ali i za bilo koju drugu sportsku aktivnost pa ne čudi da su bile službena obuća za trening američke vojske tijekom Drugog svjetskog rata.

8. Bijeli džon i kapica

U početku su postojale samo potpuno crne starke. Bijele starke našle su se na tržištu 1936. godine, a nakon 2. Svjetskog rata, 1949. godine, dizajniran je model koji danas volimo i poznajemo - s bijelim gumenim džonom i kapicom na prstima. Otad se, zapravo, model nije promijenio.

9. NBA

Posljednji put starke su se našle na parketu NBA utakmice 1979. godine, a za to je zaslužan igrač Tree Rollins koji se nije htio odvojiti od svog para.

10. Proizvodnja

Do 2001. godine proizvodile su se isključivo u Americi, a od tada je proizvodnja prebačena u dijelove svijeta s jeftinijom radnom snagom.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

11. Niske starke

Niske starke koje su nazvali "The Oxford Chuck" na police dućana dospjele su 1957. godine.

12. Malo boje

Godine 1971. dizajneri u kompaniji odlučili su da je vrijeme starkama dati malo boje pa počinju stizati modeli u rozoj, zelenoj, crvenoj...

13. Prodaja

Kompanija je 2003. godine prodana Nikeu za vrtoglavih 850 mio. dolara. Converse je od 1920-ih pa sve do 1970-ih dominirao tržištem tenisica u SAD-u, no tada je konkurentnost opala zbog nedostatka sredstava za ulaganje. Converse je čak i podnio zahtjev za proglašenjem bankrota, a zatim je uslijedila prodaja Nikeu.

>>Ne žele da znate: 5 tajni koje modna industrija od vas krije kao zmija noge

>>Poput tinejdžera: I Milan Bandić obuo popularne starke

>>Imamo ukupno 40-ak pari starki, a volimo ih tek kada su poderane

Komentara 9

Avatar lazarus
lazarus
00:04 03.09.2014.

Džon??? Je li to ime ili što već? Ako novinarka misli na potplatu tenisica onda je to ĐON?

NI
NisamKriv
18:08 02.09.2014.

Imao sam svakakve ali uvijek se vratim njima i nosim ih preko 20g.

DU
Deleted user
21:40 02.09.2014.

Ana, hitno u osnovnu školu učiti gramatiku. Dvostruki se i je na sve strane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije