Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koliko košta?

Istražili smo: Skuplja i jeftinija varijanta za slavlje maturanata

Party
Foto: Thinkstock
1/19
30.05.2015.
u 08:31

Neke obitelji za tu prigodu štede godinama, a trgovci kažu da maturanti biraju jeftinije

Ako se kupuje sve novo, ali u trgovinama s popularnim cijenama, što je jeftinija varijanta, maturant roditelje stoji 2780 kuna. Skuplje izdanje stoji čak 5030 kuna, ali to su dizajnerska odjeća, kravata i cipele.

Ako djevojka izabere trendi stvari iz jeftinijih trgovina, suma je 1510 kuna, što se prema dečkima i ne čini tako mnogo. No zato se cifra s dizajnerskim komadima penje na 7549 kuna

Razdoblje koje obilježava završetak srednjoškolskog obrazovanja za maturante je prvi veliki korak u svijet odraslih, na put prema zapošljavanju ili stjecanju akademske titule.

Za roditelje to je – veliki trošak! Naime, svečane večere koje prate maturu – od izlaska, vožnje do odijevanja i uređivanja iziskuju poprilične iznose. Zabave kakve odabiru maturanti, uglavnom dogovarajući se međusobno i s razrednicima, prilika su da se nakon godina školovanja mladi ljudi oproste i proslave kraj škole pa se u nekim kućanstvima budžet za tu prigodu skuplja i nekoliko godina unaprijed.

To ne čudi jer troškovi se kreću od 1500 kuna u jeftinijoj varijanti do čak osam tisuća kuna, i to samo za izgled djevojke ili mladića. Najveći iznos treba ako se kupuje isključivo dizajnerska odjeća, frizura u boljem salonu, usluga vizažista za djevojke... No i dečkima treba odijelo, kravata, svečanija košulja, pa i sat.

– Maturantice i maturanti uglavnom kombiniraju jeftinije i pristupačnije komade odjeće s ponekim dizajnerskim detaljem, a ako imaju dobru liniju, mogu se zaista povoljno obući – kazala nam je prodavačica u Importanne centru gdje svečanih haljina ima već po cijenama od 300-tinjak kuna.

Raskoši i glamura, onog što djevojke prema pričama trgovkinja traže, ne nedostaje. Količine kristalića i ukrasa mjere se u dekagramima, a svilu su zamijenili džersej, viskoza i mješavine s poliesterom.

Za razliku od haljina, povoljnija muška odijela puno je teže naći, a cipele još i teže jer je poslovni i svečan izgled srednjoškolcima posve stran pa su troškovi veći. No našim ciframa za imidž treba dodati još mnogo toga: od 250 do 400 kuna kreću se troškovi svečane večere. Ugostitelji su u ponudu uključili sve što mladi očekuju – od uređenja sale, odabira boja do svjetlosnih efekata.

Tako npr. lanac Antunović salu u Sesvetama naplaćuje 330 kuna, u hotelu 380, a u Vertigo baru 400 kuna. Za to nude večeru od nekoliko sljedova, po litru vina i vode, sokove i kavu, a u cijeni je i posluživanje donesene žestice poslije ponoći, ali i zaštitarska služba, DJ, pa čak i podmirene naknade ZAMP-u...

>>Moje zdravlje: Priprema za maturu

>>Krštenje, prva pričest, krizma...Evo kako izbjeći modnu katastrofu u svečanim prilikama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije