Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od proljeća usluga "dijeljenja" vozila

Minuta vožnje autom koštat će 2,62 kune

Car Sgaring
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
22.09.2015.
u 14:20

Danas je predstavljen koncept Spin City koji autom može kontrolirati trošak vožnje, a isplativ je za sve koji se godišnje voze manje od 8500 kilometara

Projekt Car sharing isplativ za one koji godišnje na cesti ne pređu više od 8500 kilometara, predstavili su danas Matija Krznar iz tvrtke Urban Mobility i gradonačelnik Milan Bandić. Riječ je o privatnom projektu koji će, uz podršku grada, zaživjeti na proljeće iduće godine. Vožnja automobilom po Zagrebu koštat će manje od tri kune po minuti, auto će se moći uzeti i ostaviti bilo gdje, a u konačnici će se uštedjeti, biti brži, a i bolji prema okolišu.

Smartphone ga otključava

Poanta je to projekta Spin City, kojim se na gradske ulice dovodi organizirana usluga tzv. car sharinga, odnosno dijeljenja prijevoza.Iza koncepta stoji tvrtka Urban Mobility, čiji direktor Matija Krznar uslugu danas predstavlja s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

 –Ovo nije rent-a-car, koji podrazumijeva i određenu birokraciju, već puno jednostavnija usluga, za koju su potrebni samo vozačka dozvola i pametni telefon - objašnjava “tajnu” Krznar, ističući da se svatko tko uslugu želi koristiti samo najprije treba registrirati na web stranici spincity.hr, gdje “uploada” svoju osobnu iskaznicu i vozačku dozvolu. Sustav će Skypeom ili Viberom provjeriti identitet korisnika, koji će onda kreditnom karticom uplatiti 150 kuna i za to dobiti 50 minuta vožnje. Koje može koristiti po želji - svo vrijeme potrošiti u jednoj vožnji, primjerice iz grada do Sljemena, ili se, pak, “vozikati” po potrebi - 5 minuta da “skokne” do dućana po gablec s posla pa zatim 15 do kina i tamo ga ostaviti. A što će voziti?

– U ponudi ćemo imati 30 vozila, od čega 10 električnih, sve Volkswagen Up - otkriva Krznar i objašnjava da vozila neće biti “fiksno” na jednom mjestu, već gdje ih prethodni korisnik ostavi. Lokacija auta će se moći naći pametnim telefonom, a jedino će ga se preko takvog uređaja moći i otključati i zatim voziti.

– To je zapravo društvena i ekološka alternativa osobnom vozilu, jer vozilo koristite samo kad vam točno treba, ne ostaje vam parkirano kad ste na poslu ili kod kuće, kaže direktor Urban Mobilityja, pozivajući se i na podatke po kojima se osobni automobil koristi svega 2 posto u danu.

I nagradne minute

On zato vjeruje da Spin City građanima daje ono što im treba - povoljno prijevozno sredstvo na koje će trošiti koliko žele (počev od 2,62 kune po minute), bez plaćanja goriva, osiguranja, registracije, održavanja. A oni koji će auto Spin Cityja ipak i “tankati” gorivom ili mu puniti akumulator, bit će za to nagrađeni besplatnim minutama. Inače, nudit će i mjesečne pakete i one od 30, 60, 120 i 240 minuta...

– Danas u Zagrebu oko 40 posto kućanstava nema osobno vozilo pa se car sharingom premošćuje i jaz između svojeg auta i javnog prijevoza - misli Krznar, čija je tvrtka u projekt investirala oko 2,2 milijuna kuna u tehnološka rješenja. U cijelu priču ne ulazi samo radi opće dobrobiti već i radi poslovnog interesa.–Vjerujem da će odziv građana biti dobar i da će nam se ulaganje srednjeročno vratiti - ističe Krznar. Pomalo paradoksalno, oni koji su u Europi ovako koristili vozila, češće su, kažu u Spin Cityju, pješačili, jer im je ono služilo da bi brže svladali dio puta, odakle bi nastavljali hodati do cilja.

Komentara 15

SH
Shpangica
15:49 22.09.2015.

Posjedujem jednu takvu iskaznicu za 'Drive Now', identičnu vrstu servisa u Berlinu. Samo što je tamo jedna minuta vožnje 24 centa (odnosno 1,80 kuna), minuta parkiranja 10 centi (odnosno 0.75 kn), i članarina 20 eura (oko 150 kuna). Da se razumijemo, servis u Berlinu nudi vozila marki BMW i Mini Cooper, i bez obzira na minimalnu satnicu rada od 8.5 eura (oko 65 kuna), i dalje je ova minuta sa očigledno nižerangiranim vozilima, dvostruko skuplja u Zagrebu od one u Njemačkoj. Hvala vam, naši spasitelji!

Avatar fidelio
fidelio
22:09 22.09.2015.

Ne kužim. Trenutno sam do posla za 36kn (6 kn po km) i imam svog vlastitog vozača. I da, "ostavim ga" i "pokupim ga" gdje god hoću. Ujutro zagrebačkim ulicama nekad treba i do pola sata do posla - s ovim "izumom" bi me to zadovoljstvo koštalo 90 kn i još se moram sam voziti :D

DU
Deleted user
19:43 22.09.2015.

Ak se hoćete voziti jeftino? Otiđite u Njemačku i kupite auto 50% jeftiniji nego bilo koji isti takav u Hrvatskoj i vozite se bez registracije i poreza! Već su nas toliko opljačkali da bi trebali porez i tehnički i homologaciju, eventualno, preplatili bar stotinu puta. Vozimo se u najskupljim autima na svijetu!!!!! SDve je najskuplje, od cestarine do benzina! Njemci se čude, kako nam je skup benzin! Ljudi umiru od smjeha kad dođu u Hrvatsku! J.... te pojeftine benzin 10X za tedom po 5 do 11 lipa, onda poskupe za kumu! Kada je nafta jeftina u baženima za čuvanje nafte, pa valjda se prvo treba prodati sva jeftina nafta, pa onda poskupiti, a ovo pljačkanje naftaša, to više ne liči na ništa! Zato i mogu imati od 50 do 150 tisuća kuna plaće!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije