Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
banco di mandžo

Mandžukić je zlatna koka: HNS-u u godinu dana sedam milijuna kuna

Mario Mandžukić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
30.07.2015.
u 17:00

U skladu s Uefinim pravilom o fondu solidarnosti, pet posto od svakog njegova transfera ide klubovima u kojima je nastupao od svoje trinaeste do 23. godine. Priču donosi Max!

Osim što igrama oduševljava fanove klubova i reprezentacije, Mario Mandžukić (29) posljednjih godina učestalo puni i blagajnu Hrvatskog nogometnog saveza. U skladu s Uefinim pravilom o fondu solidarnosti, pet posto od svakog njegova transfera ide klubovima u kojima je nastupao od svoje trinaeste do 23. godine.

Od tog je vremena Mandžo šest godina proveo u Marsoniji, a po dvije u Zagrebu i Dinamu, tako da tri posto od ukupnog iznosa ide Marsoniji, a po jedan posto zagrebačkim klubovima. No, kako stara Marsonia više ne postoji, njezin dio, umjesto u Brod, odlazi u Zagreb, odnosno u HNS. Zahvaljujući Marijevim transferima u Atlético i Juventus, na račun krovne institucije hrvatskog nogometa leglo je sedam milijuna kuna.

Dio novca i MNK Argusu

To, naravno, ne znači da će taj novac tamo i ostati. Riječ je, naime, o namjenskim sredstvima čija je upotreba definirana Fifinim pravilnikom o transferima igrača za podizanje kvalitete i uvjeta natjecanja za mlađe uzraste.

– Tim novcem financiraju se sportske i humanitarne aktivnosti na području iz kojeg dolazi igrač. U dogovoru s brodsko-posavskim nogometnim savezom, sredstva ćemo usmjeriti u izgradnju sportske infrastrukture u toj županiji – rekao je izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović u jednom razgovoru za naš sportski tjednik Max!.

Zbog nepoštivanja odredbi iz stipendijskog ugovora tadašnje Marsonijine uprave, Zagreb je brodskom klubu za reprezentativnog napadača platio simboličnih 70 tisuća eura, da bi poslije od Dinama zaradio 1,5 milijuna eura. Dinamo je, pak, od Wolfsburga dobio 7 milijuna eura, a oba zagrebačka kluba su prilikom svakog sljedećeg Marijeva transfera blagajnu punila s dodatnih 180 tisuća eura. Svoj dio kolača trebao bi i ovaj put dobiti brodski četvrtoligaš Željezničar, koji je prilikom Marijeva transfera u Atlético zaradio 32.000 eura, a po nekim informacijama i nekadašnji malonogometni prvoligaš Argus, u kojemu je također nastupala vatrena devetka.

Sporna Marsonia

Mandžo je tako postao svojevrsni kralj fonda solidarnosti i zlatna koka HNS-a. Brođani se, pak, nadaju da će Šukerova administracija ispuniti obećanje i novac investirati u izgradnju terena s umjetnom travom na stadionu kraj Save te potpomoći školu nogometa. Dijelom novca trebala bi se, navodno, sufinancirati i gradnja novog stadiona kapaciteta 10.000 mjesta u Slavonskom Brodu, koji bi trebao nositi Mandžukićevo ime.

– Kada bi se mene pitalo, ta sredstva uložila bi se u izgradnju malog sportskog kampa i terena nogometnih dimenzija s umjetnom travom, reflektorima i pomoćnim objektom. To je ono što ovom gradu najviše nedostaje. Na njemu će trenirati Marsonijina, ali i djeca iz ostalih brodskih klubova – čuli smo nedavno od Marsonijina predsjednika i člana Izvršnog odbora HNS-a Dubravka Galovića.

Ostaje vidjeti hoće li se najavljeni infrastrukturni projekti doista i realizirati. Naime, iskustvo govori da originalni klubovi u transferu zvijezda imaju velike poteškoće pri dokazivanju i naplati novca iz fonda solidarnosti, a u brodskom slučaju dodatni kamen spoticanja predstavlja to što Marsonia, koja se upravo vratila u Treću ligu, nije ona u kojoj su nekada igrali Mandžukić i Olić. Taj je klub, nakon potonuća u Drugu županijsku ligu i nekoliko godina mirovanja, ugašen i izbrisan iz registra udruga.

>>Mandžukić se nije proslavio u debiju, Juventus izgubio od Borussije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije