Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjižica o Majki Terezi

Lako je voljeti ljude koji su daleko, ali nije uvijek lako one koji žive s nama

Majka Tereza
27.08.2016.
u 09:00

Narukvica s likom Majke Terezije i knjižica uz Večernji list u povodu njezina proglašenja sveticom

Lako je voljeti ljude koji su daleko, no nije uvijek tako lako voljeti one koji žive s nama ili blizu nas. Ne slažem se da sve što činimo trebamo činiti u velikom stilu. Ljubav treba početi s jednom osobom. Da biste voljeli neku osobu, morate s njom postati bliski. Svatko treba ljubav, svatko treba znati da je željan i Bogu vrijedan – rekla je svojedobno Majka Terezija, blaženica Katoličke crkve, koju će 4. rujna papa Franjo u Rimu proglasiti novom sveticom Crkve.

Večernji list u suradnji sa zadrugom „Pontes salutis – Mostovi spasa“ na poseban se način uključio u ovu kanonizaciju i čitateljima će darovati narukvicu s likom Majke Terezije i knjižicu s njezinim mislima i molitvama.

Blažena Majka Terezija (Skoplje, 26. 10. 1910. – Kalkuta, 5. 9. 1997.), rođena je pod imenom Agnes Gonxha Bojaxhiu. 1950. osnovala je katoličku redovničku zajednicu “Misionari ljubavi prema bližnjem svom” u indijskoj Kalkuti i više od 45 godina služila siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima. Od početne male zajednice s vremenom su rasle tako da sada zajednica broji oko 5000 redovnica u 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta.

Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Tereziju blaženom 19.10.2003. Misionarke ljubavi pomažu siromašnima i potrebnima širom svijeta pa tako i u Hrvatskoj. Majka Terezija više puta boravila je u Hrvatskoj, prvi put još 1928. godine. Na nju je utjecao hrvatski svećenik Franjo Jambreković, koji je bio župnik njene župe u rodnom Skoplju, a u Indiji je surađivala s hrvatskim svećenikom Antom GabrićemSkupština grada Zagreba 19. srpnja 1990. proglasila ju je počasnom građankom grada Zagreba.

Majka Terezija postala je sinonim za ljubav prema bližnjem svom. Nagrađena je Nobelovom nagradom za mir 1979. godine, ali njezina kritika svake forme abortusa učinila ju je kontroverznom osobom. – Kada sam bila u Delhiju, vozila sam se automobilom jednom od velikih ulica. Jedan je čovjek ležao pola na pločniku, pola na cesti. Automobili su prolazili mimo, ali nitko se nije zaustavio vidjeti je li s njim sve u redu. Kada sam zaustavila automobil i kada smo podigle čovjeka, sestre su se iznenadile. Pitale su me: “Ali, Majko, kako ste ga primijetili?” Nitko ga nije vidio, pa čak ni naše sestre. Ako je naše srce čisto, vidjet ćemo Boga... ako je naše srce slobodno od grijeha, vidjet ćemo Boga – odgovorila im je Majka Tereza, koja je spasila na tisuće otpisanih života. 

Narukvica s likom Majke Tereza i knjižicom može se nabaviti od 31. kolovoza za 19,90 kuna.

Komentara 23

JO
josipmacek
17:33 04.09.2016.

ljudi 70 godina čekam da čujem da se susjed odrekne tite- a vi bi da se vijernik odrekne boga--što bi vi stim dobili jer mislimda to nije bez veze- partija stavila na dnevni red- odnosno ćiriličari iz večernjaka-

JO
josipmacek
17:34 04.09.2016.

kuda moji komentari idu nisu extremniji od ogerovih-

JO
josipmacek
17:15 04.09.2016.

nemožete vi to shvatiti--svakodnevno osićam pomoć sitnica ali je pomoć misao ilipoticaj- sve je to pomoć

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije