Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTINA ILI MIT?

Znanstvenici otkrili odgovor na vječno ljubavno pitanje: Koliko se suprotnosti zaista privlače? Mogao bi vas iznenaditi...

Par
Foto: Pixabay
1/4
28.09.2016.
u 16:00

Baš kao i mnogi drugi odgovori na ljubavna pitanja, odgovor je pomalo kompliciran, ali tu je...

Kada završimo u vezi s nekim tko nam je potpuna suprotnost, "utješit" ćemo se starom ljubavnom krilaticom: suprotnosti se privlače. No je li to uistinu tako i hoćemo li se prije naći u stabilnoj vezi sa sebi sličnim, ili u turbulentnom partnerstvu sa svojom suprotnosti?

Odgovor na to pitanje pokušali su pronaći znanstvenici, piše Reader's Digest. Istraživanja su pokazala kako većina nas pokušava pronaći nekoga tko je vrlo sličan nama, ili barem onog s kojim dijelimo slične ambicije, tko nam je blizak po godinama, ima ista ili slična politička i religijska stajališta te, naposljetku, nekog tko je sličnog imovinskog stanja.

– Općenito govoreći, kada raspravljamo o tome koliko se suprotnosti privlače, mislimo na razlike u karakterima, više nego na ogromne razlike u socijalno-ekonomskom položaju – kazala je Vinita Mehta, psihijatrica i spisateljica iz Washingtona.

Ključan faktor je uvijek u kojoj ste uopće fazi života: gdje živite, koji je vaš stil života i s kojim ljudima se družite.

Ono što su pokazala nova istraživanja na kratkim i dugogodišnjim vezama bila je činjenica da se sličnost s vremenom ne povećava. Znanstvenici to objašnjavaju našom nesvjesnom potragom za sličnim partnerima, kako bi veza već u početku imala temelj u kojem postoji slaganje na više polja. 

U takvim se vezama osjećamo sigurnije, opuštenije i imamo više povjerenja prema partneru. S obzirom na početnu sličnost, partneri ne prolaze kroz promjene osobnosti i ostale osobne promjene. Sličnost kroz godine ostaje na otprilike istoj razini.

No oni najsretniji parovi ipak imaju određene razlike, što im dopušta prostor za rast. Ukratko, ako vaš partner voli određenu hranu, ne bojte se novih okusa. A možda se okušate i u nekom novom sportu... 

>> Ovoga se muškarci jako srame, ali to često rade ako je cura baš 'seksi'

Komentara 4

ST
Startrack
16:46 28.09.2016.

Evo ja pozivam jedan jedini primjer gdje je brak crnca i bjelkinje, a to se iskljucivo propagira, uspio. Rodi crnce, ovaj ode ili ga otjera a onda ona sjedne na socijalu.

AC
acer7
08:48 29.09.2016.

gluposti. Jedino kaj je bitno je fizička privlačnost. dok to ima, sve ostalo se tolelira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije