Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaustavite na vrijeme

Često se svađate u vezi? Doznajte koje su posljedice

par
Foto: Thinkstock
1/4
16.06.2016.
u 10:20

Čak 80 posto muškaraca koji su skloni naljutiti se tijekom prepirke s partnericom, razvili su simptome kardiovaskularnih bolesti poput boli u prsima, ubrzanog rada srca, kratki dah...

Svađe s partnerom mogu izazvati stvarnu, fizičku bol, pokazali su rezultati istraživanja provedenog na Sveučilištu Northwestern. 

U studiji koja je trajala dva desetljeća, znanstvenici su svakih pet godina stavljali pred kamere bračne parove koji su sudjelovali u istraživanju. Pred kamerama su "odradili" svoje uobičajene rasprave, a stručnjaci su proučavali njihove izraze lica, analizirali razgovore i ton glasa, govor tijela te su upitani o njihovu zdravstvenom stanju. 

Čak 80 posto muškaraca koji su skloni naljutiti se tijekom prepirke s partnericom, razvili su simptome kardiovaskularnih bolesti poput boli u prsima, ubrzanog rada srca, kratki dah... Među onima koji su uspijevali zadržati smirenost tijekom prepirke s partnericom, ovakve simptome razvilo je "tek" 53 posto muškaraca. 

Ovi rezultati objašnjeni su činjenicom da tijekom prepiranja raste krvni tlak i povećava se broj otkucaja srca, a to tijekom godina ostavlja posljedice na zdravlje srca i povećava rizik od kardiovaskularnih problema, pojasnila je voditeljica istraživanja Claudia Haase. 

Muškarci koji se tijekom prepirki "zatvaraju", izbjegavaju kontakt očima i ne obaziru se na svoju partnericu, osjećaju napetost mišića i bolove u leđima. Gotovo polovica ispitanih imalo je ove simptome za razliku od onih koji su emocionalno otvoreniji, njih tek 23 posto je s vremenom počelo osjećati bolove u mišićima i kostima. 

Vrat i ramena tijekom svađe postaju napeti, što tijekom duljeg vremena može uzrokovati spomenute boli, pojašnjava, kaže Haase.

>>5 razloga da vam je veza osuđena na propast

>>Znakovi da vaša veza postaje ozbiljna

Komentara 6

T1
t111
11:24 16.06.2016.

ppo ovome, najbolje je ne zeniti se

PP
pp
13:21 16.06.2016.

To je psihičko maltretiranje od strane žena. O tome se ne priča. I kao što nam znanost ukazuje ostavlja teže posljedice na organizam. Ali bitno je blebetati o "ravnopravnosti spolova", kako su žene jadne i potlačene, a muškarci su ne znam šta, a ustvari potičemo neravnopravnost i diskriminaciju. Jel sve ovo je smiješno. Pravo muško treba šutit i trpit - i dobit infarkt...

TH
than
10:42 16.06.2016.

Za svdju je potrebno bar dvoje, a, ako se ovaj 'zatvori' onda se radi o monologu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije