Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Jeste li izrekli sudbonosno 'da' prije tridesete? Ako jeste, tada ste među rijetkima

vjenčanje
Foto: Thinkstock
25.11.2013.
u 13:35

U nordijskim i zapadnoeuropskim zemljama parovi stupaju u brak nakon tridesete godine, dok je primjerice u Afganistanu prosječna starost parova koji se vjenčaju dvadeset godina.

Ujedinjeni narodi objavili su istraživanje koje su proveli u cijelom svijetu da saznaju u kojim zemljama ljudi najranije stupaju u brak, a u kojima najkasnije. Otkrili su da u velikim gradovima parovi izgovaraju sudbonosno DA sve kasnije, tek oko tridesete godine, dok je granica u ruralnim sredinama znatno niža, piše Huffington Post. Razlika je čak i do desetak godina. U nordijskim i zapadnoeuropskim zemljama parovi stupaju u brak nakon tridesete godine, dok je primjerice u Afganistanu prosječna starost parova koji se vjenčaju dvadeset godina. 

U velikim sredinama parovi se kasnije odlučuju na zasnivanje obitelji zbog ekonomske situacije i želje da se situiraju prije nego što se odluče na taj korak. Ali ne treba zaboraviti ni činjenicu da i religija ima veliki utjecaj na to. U gotovo svim zemljama ostaje konstantna činjenica da muškarci stupaju u brak stariji od žena.

Veća je razlika u godinama između parova u nerazvijenijim zemljama. U Afganistanu je to 8.3 godine, a u Francuskoj 1.8 godina. U 39 zemalja svijeta 20 posto žena udaje se sa 18 godina.

U Sjedinjenim Državama nekoliko je faktora o kojima parovi vode računa prije stupanja u brak. Osim ekonomske situacije i socijalnog statusa, utjecaja na odluku imaju i obiteljske tradicije te zemljopisna lokacija. U razvijenijim zemljama svijeta parovi se sve više odlučuju na zajednički život prije braka pa je i to jedan od razloga zašto statistika sve češće upisuje kasnije godine parova koji se odluče vjenčati. U 50. godinama prošlog  stoljeća bilo je gotovo nezamislivo da netko živi zajedno nevjenčan pa su se parovi i vjenčavali u svojim ranijim godinama života.

U Indiji i Pakistanu još uvijek roditelji dogovaraju brakove svojoj djeci pa nije rijetko vidjeti da se par vjenča već sa 17 godina, ali ima dosta i slučajeva gdje u brak stupaju i 15-godišnjaci. Slična je situacija u afričkim zemljama gdje zbog teške financijske situacije roditelji svoje kćeri tjeraju u brak što prije, piše WiseGeek.

>>U ovome je tajna sretnog braka

Ključne riječi

Komentara 1

KA
KatarinaMedici
13:31 26.11.2013.

Ako je dobro uvijek je kasno, no ako je loše - uvijek je rano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije