Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Psiholog tvrdi:

'Ateisti bolje odgajaju svoju djecu, a evo i zbog čega'

obitelj
Foto: Thinkstock
14.03.2017.
u 09:18

Psiholog Phil Zuckerman tvrdi kako sekularni odgoj djeci pruža čvrste moralne temelje

Mnogi roditelji diljem svijeta odgajaju svoju djecu u religiji jer vjeruju da je to najbolje za njih. No, psiholog Phil Zuckerman tvrdi da to nije u praksi tako.

On je proveo istraživanje kojim je došao do zaključka kako su djeca roditelja ateista jednako dobro odgojena kao i onih koji su svoju djecu odgajali prema vrijednostima jedne od religija, a čak su i bolje odgojena od djece vjernika.

On zaključuje kako sekularni odgoj djeci pruža čvrste moralne temelje.

– Nereligiozne obitelji imaju vlastite moralne vrijednosti i same obogaćuju etičke propise. Glavni su među njima racionalno rješavanje problema, osobna autonomija, neovisno razmišljanje, izbjegavanje tjelesnog kažnjavanja, propitivanje svega i najbitnije – empatija – kaže on. Ističe kako je nereligioznim obiteljima moral vođen principom recipročne empatije, odnosno vode se onom "ponašaj se prema drugima kako želiš da se oni ponašaju prema tebi".

On je naveo podatke iz istraživanja koje pokazuje kako su tinejdžeri ateisti manje zabrinuti zbog uklapanja u društvo, tolerantniji su prema drugima, manji su rasisti i više će podržavati prava žena i homoseksualaca.

Također, istraživanje provedeno na Sveučilištu u Chicagu otkrilo je kako djeca odgojena u sekularnim domovima pokazuju puno više empatije i ljubaznosti od one koja su odgojena u religioznim obiteljima. Istraživanje je provedeno na više od 1000 djece u dobi između pet i 12 godina u šest država i pokazalo je kako ''obiteljska religiozna identifikacija smanjuje dječje nesebično ponašanje''.

– Naše istraživanje dokazalo je upravo suprotno onome što se vjeruje, kako su djeca iz religioznih obitelji nesebična i ljubazna prema drugima. Mi smo dokazali da su baš djeca iz ateističkih i nereligioznih obitelji velikodušnija – rekao je profesor Jean Decety. 

>> Nema boljeg mjesta za odgoj djece u Europi od Hrvatske

>> Psiholozi otkrili: Donosimo 6 načina kako odgojiti dobro dijete

Komentara 46

NA
navijeke
11:28 14.03.2017.

Bedarija. Dobar odgoj djeteta je dobar odgoj djeteta i ne ovisi ni o čijoj ne/religioznosti.

MA
mare0604
09:50 14.03.2017.

Možete poručiti g. Zuckermanu da je princip odgoja, "ponašaj se prema drugima kako želiš da se oni ponašaju prema tebi", biblijska pedagogija.

QQ
qqriqrac
20:32 14.03.2017.

Moje iskustvo kaže da je to veeeelika bedastoća. Uostalom svi zločinci i diktatori 20. stoljeća su bili ateisti. Staljin, Hitler, Pol Pot, Musolini, Broz, Mao Ce...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije