Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZBIJANJE TABUA

Prestanite govoriti ženama kako će promijeniti mišljenje – ne želimo imati djecu!

feministica
Foto: Shutterstock
01.12.2016.
u 17:38

Scott tvrdi kako je to krajnje seksistički jer, kada muškarac odluči da ne želi imati djecu, ta se odluka poštuje zbog činjenice kako funkcija muškog roda nije samo ''pravljenje djece''.

Ellen Scott kolumnistica je portala Metro koja je svojim nedavnim komentarom razbuktala strasti i dotaknula bolnu točku svih onih koji smatraju da je žena rođena i predodređena da postane majka.

– Bebe su zastrašujuće, započinje Scott – smatram kako nisam majčinski tip. Kada zamislim svoj život, dijete nije uključeno.

No reakcija na njezino stajalište, tvrdi, svaki put je ista.

Sugovornik će uvijek pitati koliko ima godina (23), a nakon dobivenog odgovora jednostavno će mahnuti rukom uz primjedbu: "Oh, ma promijenit ćeš mišljenje!" 

Neki će uputiti i osmijeh jer ipak se obraćaju mladoj osobi. No uvijek se nađu i smrknute face koje jasno kritiziraju tobožnju majčinsku sebičnost i poručuju kako će ostarjeti sama, a život bez djece nema svrhu.

– Da, postoji mogućnost da ću jednog dana promijeniti svoje mišljenje o djeci. Ljudi se mijenjaju, rastu.

Nikad nisam mislila da će me zagrliti čovjek koji profesionalno dijeli zagrljaje ili da ću biti u vezi s nekim tko živi na udaljenosti od 8 sati leta... Isto je tako moguće da ću postati osoba koja želi djecu.

Ali isto je tako moguće da ću dati otkaz i postati nogometašica, unatoč činjenici da zaista, zaista mrzim nogomet. Ili da će me odjednom početi privlačiti muškarci čija je kosa obojena u fluorescentnu zelenu. 

Sve ove stvari su moguće, da. Ali s obzirom na moju osobnost i život koji sam kreirala do ove točke... Nisu baš realne – zaključuje Scott.

No za autoricu su sporne biološke činjenice na kojima se većinsko stajalište o potomstvu zasniva. U samoj srži ljudske evolucije je potreba za reproduciranjem. U nama se krije biološki programirana želja za djecom, stoga je ne htjeti majčinstvo – protuprirodno.

– No to apsolutno ne daje nekome pravo reći meni i ostalim ženama koje ne planiraju imati djecu da ćemo promijeniti mišljenje.

Scott tvrdi kako je takva reakcija ponižavajuća, a osoba koja ženu uvjerava da će ''promijeniti mišljenje'' marginalizira je i generalizira sve žene. Praktički im govori kako ne znaju što žele i kako ne mogu donijeti odluku o majčinstvu. 

Osim toga, poručuju ženama kako je ne izabrati majčinstvo pogrešan izbor u svakom pogledu i jednostavno je nemoguće odabrati to svjesno, pa stoga takvo stajalište pripisuju nezrelosti i trenutačnoj zbunjenosti.

– Kada mi kažeš da ću promijeniti mišljenje, stavljaš biologiju iznad svega ostalog, kao da ostali dijelovi moga tijela – moj um, moja osobnost, moje životno iskustvo – ne mogu biti važni faktori u donošenju odluka kao što je moj biološki sat.

Scott tvrdi kako je to krajnje seksistički, jer kada muškarac odluči da ne želi imati djecu, ta se odluka poštuje zbog činjenice kako funkcija muškog roda nije samo ''pravljenje djece''.

Kada netko izabere majčinstvo, to je osobna odluka, individualna odluka. Jednako je sa ženama koje ne žele djecu. 

– I samo da budemo jasne, to je naša odluka. Ne našeg tijela. Ne našeg biološkog sata.

Naša.

>> Najveći tabu svakog roditelja: Žene otkrivaju koliko žale zbog odluke da imaju djecu

Ključne riječi

Komentara 10

TR
trolokva
18:24 01.12.2016.

moj Boze clanka i inteligencije da se covjek izriga posteno.

OV
Ovozemaljski
19:24 01.12.2016.

Mozda cemo sutra citati kako ce muskarci u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj rađati djecu... Ah

Avatar Idler 3
Idler 3
19:55 01.12.2016.

Pa i ak neko odluči opljačkat banku to je njegva odluka, osobna i individualna. Isto ak odluči nekog ubit....jel to onda vredu? Treba li i o njegvom "mentalnom gimnasticiranju" napisat članak ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije