Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubav i veze

Ovo je 6 zlatnih pravila za zdrav i ispunjen odnos

prava ljubav
Foto: Thinkstock
09.02.2016.
u 19:45

Sve što nas oplemenjuje treba njegovati.

Jednom kad dobijemo priliku uživati u ozbiljnoj ljubavi, lišenoj mladenačkog idealizma i iluzija, jako je bitno misliti o tome kako taj odnos učiniti dugotrajnim. Sve što nas oplemenjuje treba njegovati. Stoga je pametno promisliti prije nego učinite ono zbog čega ste ranije zažalili, najčešće kad je bilo prekasno. Evo nekoliko savjeta koji nisu na odmet neovisno jeste li mlađe ili starije dobi:

1. Spominjanje bivših – priče o bivšim partnerima treba izbjegavati. Važno je da ste vi nešto naučili iz prošlih veza i o tome nije potrebno pričati aktualnom partneru osim ako vas on to ne traži. Radi li se o muškarcu, izvjesno je da vas neće pitati jer oni često ne žele znati što ste sve doživjeli prije njega, iako postoje iznimke, i to uglavnom muškarci koji su izrazito empatični.

2. Ne davanje prostora – zrela ljubav ispunjava, a ne opterećuje. Upravo to biste trebali imati na umu kad mislite o sebi i svome partneru. Svaka osoba trebala bi imati vrijeme i prostor za sebe jer manjak slobode guši i vjerojatno će vremenom uzrokovati nezadovoljstvo barem kod jednog partnera. Zato treba dati prostora sebi, ali i partneru, da odluči kako će ga iskoristiti. Dati slobodu drugome dokaz je ljubavi i povjerenja.

3. Nepotrebno dramatiziranje – žene prečesto dramatiziraju bez potrebe. To nervira ne samo muškarce, nego i ostale osobe u okruženju. Dramatiziranje je glupo i često je izraz nesigurnosti (a ponekad i poremećaja). Zbog toga je dobro raditi na sebi, potražiti pomoć ako ne ide drugačije, i suzbiti glumatanje odnosno anksioznost kao uzrok nesigurnosti. Nisu žene jedine kojima je dramatiziranje blisko, ima i muškaraca koji pretjerano brinu o nebitnim stvarima, a svima im je zajednička nesigurnost. Na tome treba raditi.

4. Nepotrebna ljubomora – u srednjim godinama ljudi su manje ljubomorni, odnosno trebali bi biti. Razlog je sigurnost. Mladost je lijepa, ali je puna očekivanja, ideala, ali i straha od odbacivanja. Iskustvo donosi znanje da ne možemo svakome biti jednako zanimljivi i da nas ne može svatko voljeti beskonačno. Prema partneru treba biti pošten, iskren i pažljiv. Dobrota će se isplatiti, a ako tako i ne bude, vaš vas partner ne zaslužuje. Tek tada nemate razloga biti ljubomorni.

5. Zamjeranje sitnica – ženski rod skloniji je bavljenjem detaljima koje često uništavaju odnos. Ako vas nešto muči to treba reći odmah, a ne čekati mjesece ili godine dok vam ne pukne film. Tada je obično kasno za popravak. Nemojte strahovati da ćete povrijediti osobu koju volite ako joj kažete što vas smeta. To naravno treba reći na pristojan i ugodan način.

6. Zaboravite da ćete promijeniti partnera – jedino koga možemo mijenjati je sebe. To biste uvijek trebali imati na umu. Ako vas na početku veze nešto izrazito smeta kod partnera, trebate mu to reći. Možda to nije shvatio dok vas nije upoznao (iako se tako nešto rijetko događa). Ako vidite da ne može protiv sebe ili ne želi, prihvatite to ili nađite nekoga koga nemate potrebu mijenjati.

>> TOP 5 najiritantnijih stvari koje možete reći prijateljicama koje nisu u vezi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije