Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKOĆE U ODRASTANJU

Jesu li djeca rastavljenih roditeljia 'drugačija? Znanstvenici otkrivaju gdje leži problem

Rastava
Foto: Pixabay
11.04.2017.
u 14:48

Znanstvenici ističu da problem nije u samoj svađi nego u neriješenom sukobu

Istraživanje sveučilišta York pokazalo je da djeci razvedenih roditelja više štete roditeljske svađe tijekom braka nego sam razvod, piše u utorak britanski list Telegraph.

Djeca koja u svojim domovima svjedoče svađama imaju 30 posto veće izglede razviti probleme u ponašanju od druge djece. 

Ranije istraživanje sveučilišta Sussex objavljeno prošle godine pokazalo je da neriješeni sukob roditelja može snažno utjecati na rani razvoj djeteta, njegovo mentalno zdravlje i izglede za uspjeh u odraslom životu. I to važi bez obzira na to jesu li roditelji zajedno ili su razdvojeni.

Znanstvenici ističu da problem nije u samoj svađi nego u neriješenom sukobu jer djeca moraju znati kako se spor može razriješiti kako bi se nastavio život.

Trajući sukob roditelja može utjecati na dječje mentalno zdravlje, razvoj socijalnih vještina i emotivnu stabilnost, akademski razvoj i može utjecati na njihovu sposobnost stvaranja veza a također može utjecati na fizičko zdravlje, pokazalo je to istraživanje.

Bebe stare samo šest mjeseci pokazuju snažnije fiziološke simptome stresa poput ubrzanog rada srca kao odgovor na svađu roditelja u odnosu na svađe odraslih osoba koje nisu njihovi roditelji.

Kod djece svih uzrasta destruktivni utjecaj roditeljskih svađa može se manifestirati  visokom razinom agresije, neprijateljstava i nasilja, pomanjkanjem samopouzdanja, tjeskobom, depresijom i u iznimnim slučajevima suicidalnim mislima, navode stručnjaci.

>> 'Već dvije i pol godine moj sin ima oca samo sat vremena tjedno'

>> Evo što je rasplakalo Sanju Doležal i zbog čega je htjela otići iz studija

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije