Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje tvrdi

Imate kćer? Veća je vjerojatnost da će vaš brak završiti razvodom

dijete
Foto: Thinkstock
1/2
17.07.2014.
u 08:30

Spol djeteta može se predvijdeti prema tome koliko su se roditelji svađali prije začeća djeteta, tvrdi se

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Duke u Sjevernoj Karolini tvrdi kako parovi koji su najprije dobili kćer imaju veće šanse da će se razvesti od onih u čije je obitelji najprije stigao sin.

A potvrđuju to i podaci za SAD u kojima je broj razvoda veći u obiteljima sa ženskom djecom.

No, dok su ranije teorije počivale na ideji da djevojčice imaju negativan učinak na stabilnost bračne zajednice roditelja, jer očevi preferiraju sinove, grupa znanstvenika s Dukea došla je do novog otkrića. Sve počinje u maternici a stvar je u tome da su ženski embriji izdržljiviji i robusniji od muških.

Djevojčice, naime, mogu preživjeti stresne trudnoće koje dječaci ne mogu, kazao je za Daily Mail jedan od istraživača, Amar Hamoudi.

Prema tome, nije neobično da se djevojčice rađaju u vezi koja je već bila načeta, njegovo je pojašnjenje.

Foto: Tyre Extinguishers

Djevojčice se tako rađaju češće u obiteljima gdje su se roditelji u nekoj fazi veze svađali i imali probleme pa se tako, tvrde znanstvenici, spol djeteta može predvidjeti prema tome koliko su se roditelji svađali prije nego su začeli dijete.

A konflikti ukazuju i na mogućnost predviđanja budućeg razvoda.

Biološki sustav koji regulira razinu stresa preklapa se naime s onim koji regulira progesteron, hormon koji je ključan za uspjeh rane trudnoće. Ako se začne žensko dijete, vjerojatnije je da će preživjeti. Problemi u vezi mogu dovesti do nezdravih razina hormona stresa koji vode do smanjene plodnosti, s hormon stresa ključan je i pri kraju trudnoće za induciranje porođaja. Istraživanje je uključilo analizu longitudinalnih podataka reprezentativnog uzroka američkih državljana u razdoblju od 1979. do 2010. godine. Žene su od muškaraca izdržljivije i nakon rođenja, a znanstvenici smatraju da bi se daljnja istraživanja populacije i obitelji trebala usredotočiti i na rane faze trudnoće.

- Sat ne počinje otkucavati tek rođenjem, njihov je zaključak.

>>Je li ovo tajna sretnog braka? Zvuči prilično jednostavno

>>Evo što redoslijed rođenja u obitelji govori o vašem ljubavnom životu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije