Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan muškaraca

Emancipacija žena ostavila im je daljinski u ruci i mjesto na kauču

Kolaž poznati muškarci
Foto: Pixsell
1/7
19.11.2014.
u 09:58

Pokušali smo sustavno iznijeti što žene vole i cijene kod jačeg spola

Kad postoji Dan žena, onda je ravnopravno, živimo li u okruženju koje zagovara jednakost, da postoji i Dan muškaraca.

On je upravo danas i obilježava se u čak 50 država svijeta. Cilj obilježavanja Međunarodnoga dana muškaraca zapravo je fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje rodne ravnopravnosti te isticanje pozitivnih muških uzora. Koliko su se i jesu li se muškarci promijenili od vremena kada su žene zagazile u revoluciju svojih prava i emancipacije? Ili su od emancipacije žena profitirali – samo muškarci. Zašto?

Postoji mogućnost, ali ne i izbor

Pa jednostavno, i dalje rade bolje plaćene poslove, u roditeljstvu ih dopadne ugodniji dio posla (zabava s djecom), a daljinski upravljač i mjesto na kauču nekim su im nepisanim pravilom – zajamčeni. K tome žena, koja – recimo – zarađuje više od njih, skuha ručak i odveze sina na nogomet, a kćer na zbor.

Žene su si borbom za ravnopravnost natovarile još više posla na vrat, a i dalje zarađuju manje te sporije napreduju

Željka Kamenov

Teze su ovo kojima se često opisuje suvremeni život, kada se (još uvijek s podsmijehom) govori o ženama koje zarađuju više od muškaraca, kada se uz pivo komentira postupak kolege s posla koji je otišao na rodiljski dopust ili ismijava onaj koji nema vremena za to isto pivo jer mora po dijete u vrtić zato što mu žena radi drugu smjenu.

Je li riječ o društvenim predrasudama i pojednostavnjivanju stvari? Apsolutno jest, jer emancipacija žena bila je ponajprije borba za ravnopravnost, borba za pravo glasa, jednaka primanja, jednake šanse za obrazovanje i posao. Ili je možda dovoljno pomisliti na život u dijelovima svijeta u kojima žene ne smiju same na ulicu, a kamoli za volan automobila, ili u školu i na posao?

Je li život u modernom društvu natjerao muškarce da se mijenjaju? Žene danas ne žive onako kako su živjele njihove mame i bake pa se postavlja pitanje – mogu li si muškarci dopustiti komociju koju su imali njihovi očevi i djedovi u situaciji kada žena ne može računati na osamsatno radno vrijeme, kada se s rodiljskog vraća nakon nekoliko mjeseci i kad se očekuje da nastave njezin dio posla mijenjanja pelena, kuhanja i voženja u vrtić?! Upravo stoga ponuđene muške kategorije shvatite kao pokušaj sistematizacije svega što žene vole i cijene kod muškaraca, ali i kao upute o tome kako bi oni mogli biti još bolji.

Profesorica socijalne psihologije na Filozofskom fakultete u Zagrebu Željka Kamenov drži da emancipacija nije mnogo promijenila muškarce i njihov pogled na (su)život sa ženama.

– I dalje živimo u društvu koje je neravnopravno podijelilo muškarce i žene, a emancipacija nam je donijela samo više obaveza, no ne i benefita od njih.

Žene i dalje nose dvije trećine poslova u kući, rade više na poslu i sporije napreduju u karijeri, zarađuju manje, brinu se o djeci, a tate su zabavljači koji šeću uredno, okupano i nahranjeno djetešce, objašnjava prof. Kamenov.

Mama je uvijek idealna

– I poslovi se još uvijek dijele na muške i ženske iako je obrazovanje dostupno svima, no čudno će se, recimo, gledati muškarca koji želi biti “tetak” u vrtiću. Pa navedite koliko je žena kapetanica na zrakoplovima kod nas... – dodaje Ž. Kamenov.

U istraživanjima koja su provedena o tome kako žene procjenjuju svoje partnere, u odgovorima su ih uspoređivale s muževima svojih prijateljica, a muškarci u odgovorima na isto pitanje svoje partnerice – s majkama. Emancipacija je, objašnjava, više utjecala na žene koje su morale u okruženju razviti androginiju stranu i zadržati ženskost u sebi.

Kako god bilo, gospodo, sretan vam Dan muškaraca!

>>Finska novinarka: Hrvati su iznimno pažljivi muškarci

>>Žene, ovo su stvari o muškarcima koje trebate znati

Komentara 4

DR
dragogera
10:53 19.11.2014.

Hmm, aj sad- jos postoji podjela muski i zenski poslovi- pa normalno bi bilo da fizicki teze poslove obavi muskarac.zene manje zaradjuju i teze napreduju- one koje su spremne na 14 satni rad, odricanja napreduju. Samostalnost ( obrtnistvo) je alternativa svim damama nezadovoljnim statusom na radnom mjestu( isto kao i muskarcima).svjet i dalje ceka na nove izume , svako si moze zauzet svoje mjesto u povjesti. Meni ta emancipacija izgleda kao nepostena borba zena( manjim djelom) protiv muskaraca.hocete 100% ravnopravnost- sjedite u kamione, krenite u rudnike, automehanicarske radnje, gradjevina, brodogradilista... Ovako ispada zena hoce sefovat , a musko treba sve napravit. Dok ne evoluirate do te mjere da svojim rukama gradite kuce i da ako treba uzmete puske u ruke i branite ih, moci cete sefovat samo papucarima.-----------prave zene su uvjek imale ravnopravnost , respekt i divljenje muskog roda, a ove emancipirane su prije malo drugacije nazivali.

RR
rrrx444
09:18 03.12.2014.

Smeće i pol.

LO
loza
11:47 19.11.2014.

odgovor vam je u vašem članku i žašto žena nije ravnopravna i njezin tip muškarca. svima je zajedničko novac i moć kroz nasljeđe:) kultura u kojoj se novac patrijahalno nasljeđuje... fulali ste fudbal. da žene "žele" ravnopravnost negirale bi takavakav društveni poredak i sama "stvarale" svoje poredak a ne tražile svoje mjesto u kuturološkim pravilima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije