Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako povećati natalitet

Demograf Živić: Država ženi mora osigurati da bude poslovno uspješna, ali i da bude majka

beba
23.02.2015.
u 12:45

U trećem djelu VL inicijative razgovarali smo s demografom prof. dr. sc. Draženom Živićem koji savjetuje što država mora učiniti kako bismo imali više rođene djece od umrlih osoba

Natalitet Hrvatske pada od 1991. godine. Sve je više umrlih osoba od živorođenih. U prvih 11 mjeseci prošle godine tako je rođeno 36.259 djece, a umrla je 47.471 osoba. Dakle, prošle smo godine izgubili 11.212 građana.

Ništa bolja situacija nije bila ni 2013. godine. Te je godine broj živorođenih bio za 10 447 manji od broja umrlih osoba. Rođeno je, naime, 39.939 djece, a umrlo je 50.386 osoba. Godina 2013. i prva je godina nakon 2003. godine da je rođeno manje od 40.000 djece. S obzirom na prvih 11 mjeseci ove godine, male su šanse da će 2014. biti rođeno više od 40.000 djece.

S tim se slaže i demograf prof. dr. sc. Dražen Živić s Instituta Ivo Pilar s kojim smo razgovarali u trećem dijelu VL inicijative "Svake godine sve više umrlih od rođenih! Kako biste vi povećali natalitet u Hrvatskoj?".

– Od 1991. godine bilježimo veći broj umrlih od živorođenih, pad nataliteta ima duboke korijene. Osim toga, broj živorođenih ima tendenciju smanjenja. Ako se vodimo podacima iz  2013., broj živorođenih će i u prošloj godini biti manji od 40.000. To je gotovo upola manje nego što je bilo prije sto godina. A takav negativan trend možemo očekivati i u budućnosti – kazao nam je demograf prof. dr. sc. Dražen Živić.

Ističe kako je Hrvatska duboko zahvaćena procesom demografskog starenja.

– U fertilnu dob, odnosno dob za rađanje ulazi sve manje naraštaja. U posljednjih 50, 60 godina rađa se malo djece. To je dugoročan trend denataliteta koji je proizveo učinke koje danas imamo. A zašto je to tako? U pojedinim razdobljima imali smo vrlo nisku rodnost, primjerice osamdesete bile su kritične godine kao i ove sada. I zbog toga danas nema žena koje bi rađale djecu – dodao je.

Kaže kako su prije četiri, pet godina rađale žene koje su rođene sedamdesetih godina i tada smo imali veći broj rođene djece baš zbog većeg broja žena koje su rađale. No, gledajući demografske čimbenike, situacija će biti sve nepovoljnija.

Možemo li povećati natalitet u Hrvatskoj?

– To će se teško dogoditi, ali nema alternative, ne smijemo se prepustiti stihiji. Država  to jedino može napraviti jer država kroz proračun može osigurati sredstva za natalitetnu politiku. Od 2006. imamo dokument koji se zove nacionalna populacijska politika, ali problem svih naših djelovanja jest taj što se ne gleda cjelovito i dugoročno. Ako je 20 mjera, sve ih se mora provoditi, a ne, primjerice, samo rodiljna naknada i dječji doplatak, to nije rješenje. Što je s politikom stambenog rješavanja mladih, zapošljavanja, ništa se ne može gledati u okvirima jednog mandata kao što rade sve naše vlade. Naša politika radi samo projekte koji su kratkoročni, i sve mjere ne ulaze u to, a to je najveća pogreška. Povećanje nataliteta mora biti državni interes – kaže Živić.

Ističe kako Francuska ili Švedska stotinama godina provode populacijske politike.

Problem je, ističe, i u lošem odnosu društva prema braku, obitelji i djeci.  

– Treba se stvarati pozitivno ozračje prema braku i djeci. Ako to postanu elementi koje društvo prepoznaje važnima i o kojma će se govoriti pozitivno, onda mogu i mjere polučiti rezultat. Ako se diskriminira brak, onda se s mjerama neće ništa konkretnije postići – ističe Živić.

Kaže kako su se i vremena promijenila i da se više ne možemo oslanjati na onu "kako su naše bake u siromaštvu rađale po desetero djece".

– Nema sumnje da su se u našem društvu promijenile strukture i hijerarhija određenih vrijednosti, to su procesi u društvu, to je jednostavno tako. Žene su se nekad udavale u dobi od 22 godine, sada to rade sa 27, 28, ali to je normalan put. Država treba osigurati ženi da bude poslovno uspješna, ali da bude i majka. Jednostavno moramo poći od sadašnjeg sustava i vrednovati što ljudi misle. Ako je nekome važno stambeno pitanje zbog većeg broja djece, onda se moramo pobrinuti da to i ostvarimo – zaključuje demograf.

Komentara 12

IK
ikonoklast
13:28 23.02.2015.

pa evo kako prvo treba uvesti očeve njemce i švicarce tako da žena nemora raditi i brinuti za posao a ujedno je osigurana dakle u ovom slucaju uvoz očeva

IC
icro
13:06 23.02.2015.

@vecernji list: samo u totalitarnim ili do kraja korumpiranim sistemima mozes osigurat nekome da bude poslovno uspjesan.

NA
NangaParbat
13:03 23.02.2015.

Natalitet se nece povecati poboljsanjem ekonomske situacije, to nema veze jedno s drugim. U clanku spominjane Svedska i Svicarska imaju slabiji prirast domicilnog stanovnista od Hrvatske. Razlika je u broju doseljenika... Ako pogledamo Kinu, Indiju, Afriku stjece se dojam da je situacija bas suprotna, sto vece siromastvo to veci natalitet....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije