Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
boom erotskih ljubavnih romana

Bičevi i vezivanje samo su novi put u sretan brak

Seks
Foto: Shutterstock
21.08.2014.
u 11:44

Čitala sam ljubić na plaži, a u pola sata tri su me žene pitale ne je li dobar, nego je li erotski, prepričala mi je prijateljica dogodovštinu sa svog ovoljetnog odmora...

- Čitala sam ljubić na plaži, a u pola sata tri su me žene pitale ne je li dobar, nego je li erotski, prepričala mi je prijateljica dogodovštinu sa svog ovoljetnog odmora. Naravno, to je tek jedan u nizu dokaza koliko se danas čita upravo literatura te vrste, točnije koliko je čitaju žene i što im takvo štivo znači. Tome se nakon tona papira potrošenih na analizu euforije nastale nakon globalnog uspjeha “Pedeset nijansi sive” E. L. James zaista nitko više i ne čudi, ali upravo je ta knjiga izazvala pravu lavinu sličnih naslova. “Nijanse” su stoga rodonačelnik žanra koji danas kreće u sasvim neočekivanom smjeru.

Naime, nakon knjiga koje su oponašale (pa i doslovno kopirale) taj prvi veliki – ali i drukčiji – hit, kojem je pridodan epitet “pornografija za mame”, cijeli se žanr nastavio razvijati doista neslućenom brzinom. I svaki novi vrući naslov postiže isto toliko nevjerojatne tiražne rezultate, što je svjetski trend koji u stopu prate i hrvatski izdavači. Stoga je trenutačno najzanimljivije pitanje: tko će se od autor(ic)a dosjetiti novoj formuli u koju može smjestit relativno neiskusnu ženu i dominantnog muškarca.

U pravilu formula ovih romana nove generacije ne razlikuje se od (nazovimo ih tako) običnih ljubića kakve su čitale mame i bake današnjih “potrošačica” ove literature: on je moćan, bogat i obdaren, a ona neiskusna, zbunjena i u potrazi za “princem” svog života, a sve mora završiti brakom.

Sado-mazo rekviziti

No, ono što očito vole moderne žene drukčiji su, poprilično eksplicitni, opisi seksa. Tako se ovdje kroz priče redaju: vibratori, analni umeci, maske, bičevi, remenje... Zapravo, svi rekviziti sado-mazo seksa i to je onaj prijeko potreban začin koji danas privlači žene i daje im ono što im nedostaje u stvarnosti – privid seksualnih fantazija najslobodnije vrste.

Nakon trilogije koja je počela s “Pedeset nijansi sive”, ti su rekviziti motivacijski uklopljeni u sasvim neobične priče, tako da danas (i prevedeno na hrvatski) možemo čitati i novu seriju romana Sylvije Day (domaće su je čitateljice upoznale u serijalu “Crossfire” koji je bio gotovo doslovna prerada izvornika E. L. James, u kojem se autorica nije libila ni upotrebe sasvim bedastog početka priče u kojem glavna junakinja padne pod noge glavnog junaka prelazeći prvi put njegov prag) u kojoj muškarci u priču dolaze iz svijeta snova. Ta neobična kombinacija znanstvene fantastike i erotskih ljubića zasad je i ono najbizarnije područje na koje je (nakon gotovo dječje zaljubljenih vampira i vukodlaka) zalutao erotski žanr i bit će vrlo zanimljivo otkriti sljedeći književni “hibrid” te vrste.

Demokratizacija scene

Istovremeno ovaj je žanr pokazao neobičnu demokratizaciju literarne scene. Naime, gotovo sve velike svjetske uspješnice te literature počele su svoj javni život kao svojevrsne vlastite autorske naklade, u tiskanom ili (češće) internetskom izdanju. Tako je, primjerice, samo u SAD-u tijekom 2012. godine objavljeno čak 391.000 naslova koji bi se mogli opisati kao svojevrsne vlastite autorske naklade.

Baš to dokaz je da izdavači igraju na sigurno, jer podupiru one romane koji su već našli svoj čitalački krug, ulažući tako svoj novac u ženski svijet mode (mala je razlika između nove knjige i nove dužine suknje) u kojem sve ovisi o riječi prijateljice i preporuci medija koji je trenutačno “in”.

>>Pogledajte scene iz filma koji je nastao po knjizi koja je čisti seks

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije