Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT RUČNICIMA

Najbolje mjesto na plaži ‘grabi’ se prije večernjeg izlaska

plaža
Foto: Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL
12.08.2015.
u 11:55

Španjolci plijene ručnike s plaže i vlasnicima, kad dođu po njih, naplaćuju 30 eura, a u Vodicama su uzurpatore najboljih pozicija kažnjavali ljetos sa sto kuna i ove godine problema nema

Zagrepčanka Maja sat je navila za sedam sati. Na godišnjem je, ali od mjesta u crikveničkom zaleđu, gdje ljetuje, do Kačjaka, treba joj petnaest i koja minuta, a želi ranije na plažu. U miru će popiti prvu kavicu, na Kačjaku je najkasnije do osam, bit će prva. Samo u snovima. U osam sati na stijenama više nema slobodnog mjesta! Nema ni kupača, ali mjesta su okupirana. I to vjerojatno još od sinoć.

Sezona je na vrhuncu, a u punom je jeku i rat ručnicima. Ručnike, šatore za djecu, ležaljke... gosti, skockani za večernji izlazak, iznose na plažu pod okriljem mraka. Ranoranioci idu na plažu ‘rezervirati’ mjesto jutrom već u pet, šest sati. Gostima se pri ruci nađu i sami iznajmljivači. Kako bi im što bolje ugodili, s večeri ili rano ujutro, dok ovi još bezbrižno spavaju u svojim apartmanima, žalom razastru i po dvadeset ručnika.

- E upravo je tako bilo i kod nas. Naročito na plaži u Srimi i Lovetovu, koje mogu primiti oko tisuću kupača, a svake bi večeri na najboljim mjestima bilo postavljeno i do petsto-šesto ručnika, ležaljki, malih šatora... - kazuje komunalni redar iz Vodica Blagodar Španja. - To nije bilo lijepo vidjeti, smetalo je kad su se održavala neka večernja događanja na plaži, a i gosti su se počeli buniti. Nije bilo drugo, sve što se navečer ostavljalo, kupili bismo s plaža, a naplatili smo i nekoliko kazni, uglavnom po sto kuna. Odmah lani postavljene su i ploče zabrane i ove godine praktički na vodičkom području više nemamo takvih problema - kaže naš sugovornik.

Bez ručnika posljednjih dana ostaju i neki gosti u Tisnom. Bit će im, dakako, vraćeni, ali s rasprostranjenom praksom zauzimanja pozicija dan prije i u Tisnom je, izgleda, gotovo. “Kaput”, rekli bi Nijemci, čiji mediji već danima svoje sunarodnjake, uz Engleze, proglašavaju svjetskim, prvacima u disciplini ranog okupiranja mjesta na plaži i uz bazene. Autori njemačkog Bilda nedavno su opisivali konkretne scene uz hotelske bazene na Mallorci. Konstatirali su da je borba ručnicima za mjesto pod suncem postala obilježje godišnjih odmora kao i sladoled, vrućine ili prometne gužve. Španjolska je odlučila odlučila zaustaviti rat ručnicima i suncobranima na svojim plažama. Nije išlo bez pomoći policije, a specijalnu jedinicu oformila je općina Torrox u blizini Malage za bitku prvenstveno upravo s njemačkim i britanskim turistima, koji ustaju prije svitanja kako bi zauzeli najbolja mjesta na plažama ili uz bazene. Patrola sada svakoga jutra plijeni ostavljene stvari i za njihov povrat od vlasnika traži trideset eura. 

Na našim se plažama na vrhuncu sezone, oko mjesta u hladu, u prvom redu uz more, svakodnevno gužva oko milijun gostiju. Najžešće borbe ručnicima vode se na najvećim i najatraktivnijim plažama. Makar nemaju pravo ostavljati svoje stvari na javnim površinama, uzurpatori zasad uglavnom pobjeđuju. Većina na odmor stiže bez taktike, totalno nepripremljena za nadmetanje. Na sreću, napasni lovci na najbolja mjesta ipak su u manjini. Komunalni redari iz Makarske, čija je cijela rivijera poznata po prekrasni žalima i velikim gužvama u špici sezone, vele da kod njih stvari nisu izmakle kontroli. Osim njih, o redu na plaži brinu se i koncesionari, a ako netko i poželi rezervirati svoje mjesto na plaži, onda uglavnom ručnike (p)ostavi tek jutrom, oko osam-devet sati, ode na kavu i vrati se.

- To ne smatramo problemom, praktički, ljudi su na plaži - kaže naš sugovornik iz Makarske.

U Baškoj na Krku, koja je ovih dana na svom sezonskom vrhuncu, problem broj jedan zasad također nisu uzurpatori ponajboljih pozicija.

- Jutrom oko sedam, osam sati vidim prazne ručnike na plaži, koji su ostavljeni prethodne večeri. Ali, to zasad nije takvih razmjera da bi remetilo odmor drugim gostima - kaže direktorica Turističke zajednice Baška Ivana Kovačić, te dodaje: - Veći su problem gužve. Svi bi gosti htjeli na našu najatraktivniju Velu plažu. Odnedavno im zato nudimo izlete u druge uvale s posjetom nekoj od atrakcija za popularnih 70 kuna. Postoji mogućnost i odlaska gliserom na kupanje, što je malo skuplje i stoji sto kuna.

Planirano tematiziranje plaža, koje bi duž Jadrana, trebalo otvoriti stotine novih, uređenih plaža s pet do 15 četvornih metara po svakom gostu, trebalo bi smanjiti gužve postojećima. A onda će biti i manje razloga da se ratuje ručnicima. 

>> Dođu na plažu, zauzmu mjesto ručnicima i odu: Uzurpatorima plaže kazne od 30 eura 

>> Nema više 'rezervacija', redari miču ručnike s plaža

Komentara 5

Avatar EtTore
EtTore
11:59 13.08.2015.

Mizerie! Nisam pogrijesio sto sam otisao na odmor u CR.

BR
brukic
12:06 12.08.2015.

Ne idem na plaze na kojima se moraju ostavljati rucnici, hvala molim i do vidjenja!

ML
Mlad75
10:03 13.08.2015.

Ne vidim razloga za svakodnevnim člancima o rucnicima,....hvala Bogu pa ima turista, a ručnici su tu ipak manji problem..al očito mi nikad zadovoljni i uvijek tražimo razlog da turiste blatimo po novinama...OK niti meni se ne sviđa ostavljanje ručnika preko noći...svako mjesto vrlo lako može riješiti taj problem, tako što će komunalni redari preko noći pokupiti rucnike i problem nestaje u trenu...zato prestanimo napadati turiste preko novina ako nismo regulirali pravila ponašanja sami smo krivi zato...ujutro tko prvi njemu mjesto i to je to..... A mogli bi više obratiti pažnju na čistoću, plaža, na broj koševa za smeće, na čistoću ugostiteljskih objekata i ljubaznost osoblja pogotovo na plazama, na povećanje broja tuševa, na povecanje javnih toaleta na plazama i uređenje i održavanje istih...to je problem i zadaća, a ručnici preko noci su ipak sporedni i lako rjesivi problem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije