Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola - Zadar

Uz impresivnu zbirku s više od 1500 predmeta, možete vidjeti i vještine majstora puhača

Zadar
Foto: Renata Rašović
1/3
24.07.2014.
u 07:40

Temperatura u radionici doseže 40 stupnjeva, peć je ugrijana na 1200.

Smješten u obnovljenoj historicističkoj palači obitelji Cosmacendi iz druge polovice 19. stoljeća, zadarski Muzej antičkog stakla jedinstvena je kulturna institucija daleko izvan granica Hrvatske. Stalni muzejski postav sadrži više od 1500 staklenih predmeta koji ilustriraju svakodnevnu primjenu stakla u kućanstvu, proizvodnji kozmetičkih i ljekovitih preparata, u obredu pokapanja i izradi nakita... u razdoblju od 1. do 4. stoljeća prije Krista.

Zbirka je nastajala tijekom niza godina terenskog, arheološkog prikupljanja građe na širem zadarskom području, a obuhvaća arheološke lokalitete Nina, Benkovca, Starigrada Paklenice i, dakako, Zadra, s čije nekropole potječe najveća količina staklenih predmeta.

Nema identičnih

Osim stalnog postava, tijekom cijele godine u Muzeju djeluje staklarska radionica koju vodi zadarski puhač Marko Štefanac. – Izrađujem replike po uzoru na predmete antičkog stakla izložene u postavu muzeja. Koristim dvije tehnike: slobodnog puhanja i tehniku puhanja u kalup. Predmeti koje izradim približno su slični, ali opet unikatni jer sve da i hoću, ne mogu napraviti dva identična. Zato je važna vještina majstora puhača, koju sam svladao nakon tri godine rada – govori 25-godišnji Marko.

Za neke predmete postupak izrade traje samo pet minuta, za neke, poput tanjura i vaza, i do sat vremena. U oba slučaja Marku ne gine i “samotopljenje” na temperaturi koja u radionici doseže 40 Celzijevih stupnjeva pa se spašava s dva ventilatora i uz pomoć posebne nape koja izbacuje nečisti topli zrak iz peći. Jer peć u njegovoj radionici ugrijana je na 1200 stupnjeva. Puhanjem se “inficirao” posve slučajno, u Noći muzeja 2010. tijekom koje je posjetio upravo Muzej antičkog stakla.

Bogata knjiga dojmova

– Gledao sam proces puhanja i osjetio potrebu i izazov da se okušam u toj vještini za koju je potrebna i jaka koncentracija. Ta se vještina ne može svladati za nekoliko mjeseci, potrebne su godine rada, međutim, kako u Hrvatskoj ne postoji formalno obrazovanje, znanje sam stjecao u specijalnim radionicama i učio od majstora iz Huma na Sutli – ističe Marko, ekonomski tehničar po struci, koji je postao dio tima pa turistima demonstrira naučeno tijekom cijele godine.

U timu je i talentirana zadarska umjetnica Antonija Gospić koja predvodi radionicu izrade staklenog nakita metodom rada na plameniku i izrade suvenira metodom fuzije, također rado posjećenu. A impresije u knjizi dojmova turista iz cijelog svijeta rječito govore o njihovu radu i trudu cijele ekipe Muzeja predvođene ravnateljem dr. Ivom Fadićem.

>>Dva bunara želja - Nekoć važni izvori vode danas su atrakcije na glavnom trgu

>>Povijest tržnice duga 200 godina krije najčuvanije tajne Trogira

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije