Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokrivene na plaži

Toples nije u modi: Ženske grudi više nisu izvor užitka, već vuku i neugodne asocijacije

Aquarius
Foto: Aquarius
1/3
30.07.2014.
u 18:10

Kupaći kostim nikada nije samo kupaći kostim pa je tako novi trend, prema francuskom časopisu Elle, "zabrinjavajući znak regresije položaja žena".

Trend ženske odjeće za plažu doživio je kopernikanski obrat. Kako su 60-ih godina prošlog stoljeća žene odbacile gornji dio kupaćeg kostima da bi suncu i pogledima izložile grudi, tako ga sada ponovno navlače.

No kupaći kostim nikada nije samo kupaći kostim pa je tako novi trend, prema francuskom časopisu Elle, "zabrinjavajući znak regresije položaja žena".

Ženske grudi, pogotovo nage, snažan su simbol – od freudovske oralne fiksacije na majčinu dojku koja je izvor zadovoljstva u svakoj dobi do korištenja obnaženih grudi u političkim prosvjedima kao kontrapost muškoj dominaciji, kako radi ukrajinska feministička skupina Femen. Ženske grudi više nisu izvor užitka, muškog i ženskog, već uz sebe "vuku" i neugodne asocijacije.

Uz marketinšku industriju i slike poželjnog tijela te pornografsku industriju i njezin prikaz oblika i veličine dojki žene oklijevaju otkriti grudi ako ne odgovaraju prikazanim proporcijama i obliku. Idealizirani oblik i kritika stvarnog tijela posebno su na snazi dobili uz društvene mreže.

Zaštita od sunčeva zračenja također je dio priče, no mnogo je važniji novi konzervatizam – i kod žena i kod muškaraca – koji žene u toplesu doživljavaju kao lake te nekim muškarcima upućuje na to da je dopušten plijen, ali i teorija da žene žive u stanju konstantnog straha od silovanja.

Prema istraživanju, unuke žena koje su, poput Brigitte Bardot, bile predvodnice oslobađanja tijela i uma na francuskim plažama, i ne razmišljaju o toplesu. Samo dva posto Francuskinja u dobi od 18 do 24 godina bilo je na plaži bez gornjeg dijela kupaćeg. No pogled na plaže u Hrvatskoj, kao i u Španjolskoj, na primjer, ipak daju naslutiti da je riječ o izoliranom trendu u Francuskoj. Ili se možda još nije proširio. 

>> Lana Jurčević: privatno sam ziheraš i nisam dovoljno hrabra za toples

>>Znojenje se isplatilo! Zrćem zavladale utegnute ženske guze

Komentara 4

Avatar mantra
mantra
17:03 31.07.2014.

Ženske grudi više nisu izvor užitka, već......gola muska guza???????????

AJ
ajmo
18:50 30.07.2014.

Ma sve žene imaju lijepe grudi neke lijepe a neke još lijepše .

BK
B Kosa
21:45 30.07.2014.

ajmo.... slazem se sa tobom zenske grudi uvjek su bile lijepe i privlacile su, tako ce i ostati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije