Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve što vam treba

TOP 10 modnih legendi: Luda povijest ljetne odjeće

Tina Katanić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/11
22.07.2014.
u 10:00

Bikini je s nama 68 godina i ne pokazuje znakove odlaska sa scene

Dok kupujete novi bikini za ljeto 2014. godine, sigurno vam ne pada na pamet da je on na modnoj sceni, i na plažama, od daleke 1946. godine.

Takva je i povijest ostalih ljetnih modnih komada koji su odavno ušli u legendu i bez kojih je nezamislivo baš svako ljeto.

Naravno, upravo su to komadi s kojima se modni kreatori bave već godinama, koji se uvijek iznova vraćaju u novom ruhu ili formi i koje ćemo zasigurno nositi još dugi niz godina. Izabrali smo deset najvažnijih, svjesni da popis zapravo nema kraja: od ljetnih parfema pa sve do gelova koji frizurama daju mokar izgled.

Dodajte svoje favorite i imate popis svega potrebnog za ovo ljeto.

1. BIKINI

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ono što danas poznajemo kao bikini kreirali su (neovisno) Louis Réard i Jacques Heim te predstavili u Parizu 1946. godine, uz trenutačnu osudu Vatikana. No, kada je, odjevena u te dvije krpice, iz mora u prvom Bondu izronila Ursula Andress, stvoren je vječni modni komad!

2. BERMUDE

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Iako su žene odavno iz muškog ormara "ukrale" i hlače koji dosežu do koljena, pa ih u osamdesetima (koje nam se modno vraćaju) pretvorile u suknja-hlače, bermude su komad odjeće bez kojeg nijedan muškarac ne može zamisliti ljeto. Sjajan i nepretenciozan izbor.

3. SVE U BIJELOM

Foto: Grgur Žućko/PIXSELL

Ljeto i sunce oduvijek su tražili lagane boje, s naglaskom na bijelo. No, kada su svijetom mode zavladala osunčana tijela koje je promovirala Coco Chanel, pojavio se i ljetni trend koji nalaže: od glave do pete u bijelom. Pravilo vrijedi i za žene i za muškarce.

4. CEKER

Foto: Promo

Nekada je služio samo da se u njemu donese nešto na tržnicu ili nešto s nje. No, kada je pretvoren u privlačnu žensku ljetnu torbu (samo za plažu ili za sve ostalo), ceker je postao najizdržljiviji modni dodatak koji je u našu svakodnevicu stigao iz etnosvijeta.

5. ESPADRILE 'RASTU'

Foto: screenshot/facebook

Espadrile su bile obuća ribara, a tada su ih se dokopali kreatori. Obojili su ih, ušarenili, dodali kolekcijama... Nakon toga obuća od špage i platna počela je "rasti". Puna potpetica stvorila je špagerice koje nam se svako toliko vrate u velikom stilu.

6. JAPANKE

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Ime im otkriva podrijetlo, ali danas su one doslovno uniseks obuća cijelog svijeta. Ali liječnici sve češće upozoravaju da su japanke pogubne za zdravlje stopala i zglobova. No, još se nije rodio liječnik koji je zaustavio modu, ma kako opasna ona bila.

7. SUNČANE NAOČALE

Foto: Ray Ban

Ne postoje popularnije i poznatije naočale od Ray-Ban Aviatora. Svakog ljeta dobiju nešto novo, ali zauvijek ostaju prepoznatljive, kao i davne 1929. godine kada su napravljene da od sunca zaštite oči pilota na velikim visinama. Pilot koji je potpisao narudžbu bio je John MacCready.

8. BRODARICE

Foto: Promo

Još jedan par obuće posuđen s morske pučine. No, ovo je bila šminkerska obuća s bogataških jahti, s đonom koji se ne kliže i kojem upravo duguje svoju dugovječnost. Šetati se u "brodaricama" značilo je publici poručivati da je brod u luci ili barem da će tamo uskoro biti.

9. MORNARSKA MAJICA

Foto: Promo

Skroman komadić prugastog pamuka upisao se na listu modnih legendi kada ga je, za ljetovanja u Saint-Tropezu, počela nositi Brigite Bardot. No, za aktualnu slavu mornarske majice najviše je učinio veliki Jean Paul Gaultier koji je i sam rado nosi, čak i ispod smokinga.

10. VRUĆE HLAČICE

Foto: Promo

Kada je prvo "dijete cvijeća" uzelo škare i odrezalo svoj jeans, rođene su vruće hlačice – nevjerojatno seksi, ali i mnogo ležerniji odgovor na tada vladajuće minice. I danas su ljetne kolekcije nezamislive bez hlačica koje potpuno otkrivaju noge, a često i dobar dio stražnjice.

>>TOP 5 destinacija koje ovog ljeta morate posjetiti

>>TOP 10 ravnih sandala za ljeto cijene do 200 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije