Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vinski bonton

Sve što biste trebali znati o vinu: 7 osnovnih pravila uživanja u kapljici

Sandi Paris
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/9
01.08.2014.
u 18:01

Sommelier - nije to samo poziv, već puno više, to je način života i razmišljana

Vino je puno više od sjajno spremljenog grožđa u kojem uživaju ljubitelji diljem svijeta.

Ono priča o suncu, zemlji, vinaru, tradiciji... ino je živa materija. Ali vino je i doživljaj!

Upravo zato s njim valja postupati s posebnom pažnjom, posvetiti mu se od prvog trenutak, od odabira butelje, preko ušanja, pa do zadnje kapljice. No, kako bi zaista uživali u plemenitim kapljicama, bile one iskričavo žute, zlatane, rumene pa sve do boje purpura valja znati ponešto o vinskom bontonu.

Treba znati kušati, ali i ocijeniti ono što pijemo.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Svako vino u svoju čašu. Tražite li savršenstvo, pazite.

Sandi Paris vinima se profesionalno bavi od 1995. godine, a prije no što je zaplovio somelijerskim vodama, znao je poprilično o najboljem što Istra od vina nudi. Iza njega su stotine tisuća otvorenih butelji, nagrade i osvojena prvenstva u struci, a nacionalni je prvak među somelijerima bio čak četiri puta.

- Somelijerstvo je više od poziva, to je način života, razmišljanja, ali i neprestana nadogradnja učenje, istraživanje... Somelijer si ne može dopustiti da ne bude informiran, ali ni da ne njeguje svoje nepce. Tako su, primjerice, pušenje i jaka hrana koja bi omamila ukusne pupoljke zabranjeno voće - smije se Sandi.

Iako somelijere svi doživljavaju kao vinske znalce s pliticama na lancu one su više statusni simbol u rijetkim prigodama.

- Jednostavnije, lakše i kvalitetnije je kušati vino iz čaše. Tako ga slikovitije predstavimo gostu, objašnjava Sandi, što on i ove godine radi na vinskim radionicama ‘Skrivene čari istarske malvazije’ na 25. Vegeta Croatia Openu u Umagu.

Naime, petu godinu, Istria Gourmet Festival enogastronomska je kulisa sportskih događanja umaškog turnira prepuna bogatih okusa i mirisa Istre. Svjetskoj publici tamo se predstavljaju kulinarska bogatstva istarske regije, a sve su degustacije namijenjene istinskim ljubiteljima, bili oni amateri ili pak znalci.

>>Dobro vino svakom će kapi opisati vinara koji je gorio da bi ga učinio najboljim

>>Tamna idu uz gulaš, svijetla uz grickalice. Nekoliko ljetnih savjeta za uživanje u pivu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije