Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skriveni dragulj

Prvi dizajnerski hostel koji obožavaju turisti među najboljima je u svijetu

Goli i bosi hostel Split
Foto: Renata Rašović
1/5
19.07.2014.
u 15:00

"Osoblje je odlično, sve je čisto i moderno. Ovo je savršeno mjesto nakon dana provedenog u istraživanju grada", kažu gošće iz Poljske.

Goste koji odaberu sobu broj 1911 dočekat će poruka sljedećeg sadržaja: “Studenti iz Praga donili balun i zaigrali nogomet. Tako je nasta Hajduk”, a oni pak iz sobe 1984 budit će se i lijegati uz misao: “Miši Kovaču našli Dalmaciju u oku. Još uvik je tamo. A nama u srcu”. Obje spomenute godine važne su za Split, pa su važna stavka i u interijeru prvog dizajnerskeg hostela na ovim prostorima “Goli i bosi”, čiju je inovativnost prepoznala i turistička forumaška stranica virtualtourist.com s više od milijun korisnika, koji su upravo kreativne Splićane svrstali na drugo mjesto među deset najboljih svjetskih hostela, o čemu je pisao i New York Times.

Na Poljani Vida Morpurga u samom središtu Splita, u nekadašnjoj robnoj kući goste dočekuju futuristički hodnici i spavaonice u jarkožutoj boji koju je odabrao dizajner Damir Gamulin Gamba inspiriran ljekovitim sumporom koji je, prema legendi, i privukao Dioklecijana da baš pod Marjanom sagradi palaču. Interijer nosi potpis splitskih arhitekata sa zagrebačkom adresom Lee Pelivan i Tome Plejića, umjetnika čiji je rad otprije prepoznat u svijetu. A prepoznali su ga i gosti: ispred recepcije stvaraju se redovi mladih, stranih turista koji s ruksacima na leđima pocupkuju u iščekivanju prijave.

"Lokacija je sjajna"

- Sve je više gostiju koji radije dolaze spavati u “Goli i bosi” nego u klasične hotele koji posjetiteljima ne bude nijednu emociju – kaže vlasnik Ante Kotarac. Goste čeka 28 soba, od dvokrevetnih apartmana s pogledom na more do spavaonica s osam kreveta u jednoj prostoriji. Sobe imaju kupaonice, besplatan wi-fi, opremljene su posteljinom, ručnicima, a čistoća je besprijekorna... sve ono što drugi hosteli nemaju.

- Lokacija je sjajna, u samom središtu ovog lijepog grada, deset minuta od autobusnog kolodvora i u susjedstvu Dioklecijanove palače. Osoblje je odlično, a mjesto čisto i moderno. Ovo je savršeno mjesto nakon dana provedenog u istraživanju grada – kažu Beata i Sabrina, prijateljice iz Poljske. A cijene? Najjeftinije sobe za noćenje s doručkom stoje 240 kuna, to su one u grupnom smještaju, u krevetima nalik na brodske kabine, a najskuplji je apartman za 1500 kuna, ali njega redovito koriste četiri gosta pa se trošak podijeli na pristojan iznos. Gostima je, čini se, takva računica posve jasna. Ovaj hostel, naime, cijelo je ljeto pun.

>>Split više nije samo luka nego mjesto za odmor

>>Komadić zemaljskog raja u kojem nema boli

>>Selo Škrip – O pet tisuća godina otočke povijesti svjedoče bedemi, sarkofazi, crkve, reljefi, iskopine...

Komentara 5

Avatar vh1
vh1
16:02 19.07.2014.

Bravo !

Avatar Melankolija
Melankolija
16:02 19.07.2014.

Bio sam, bilo je odlicno, a i dolazim opet.

GD
goran.durinic
15:43 19.07.2014.

To je jako lijepo da se je netko sjeto tako dizajnirati hostel i pri tome pogodio jer se gostim to dopada. gostim to dopada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije