Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komadići raja

Ovo je 10 najljepših plaža na hrvatskom Jadranu!

Baška,Krk,plaža
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/8
26.07.2014.
u 09:05

Ako još niste sigurni kamo na odmor, možda baš neka od ovih plaža pomogne u donošenju odluke

Kilometri razvedene hrvatske obale i otoka nude mnoge modre bisere - uvale i plaže u kojima će neki potražiti bijeg od dosade, drugi od stresa, a treći mjesto za beskonačno uživanje. Tražili mirnu plažu na kojoj se mogu opustiti i uživati u mirisu dalmatinskog bilja i borova daleko od buke, onu na kojoj će uživati u društvu i ispijati koktel u baru nekoliko metara od mora, ili s djecom graditi kule u pijesku i spuštati se niz tobogane, turisti na hrvatskim plažama mogu naći sve što požele.

Plaže na jadranskoj obali većinom su šljunčane i kamene, no ponegdje se nađu i pješčane koje ljepotom konkuriraju egzotičnim tropskim uvalama.

1. Sakarun, Dugi otok

Jedna od takvih je i najpoznatija plaža Dugog otoka - Sakarun. Onome tko promatra fotografije ovog komadića raja nadomak Velog rata, a nije upoznat s njenom lokacijom, pomislio bi da uživa u prizorima Mauricijusa ili Maldiva. Sitni bijeli pijesak i tirkizno čisto more odmor su za dušu i tijelo pa je razumnjivo da je mnogi proglašavaju najljepšomplažom na Jadranu.

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Foto: Filip Brala/PIXSELL

2. Stiniva, Vis

Čarobna uvalica skrivena između dvije visoke kamene litice koje su međusobno udaljene samo četiri metra, Stinivu čini posebnom plažom na cijelome Jadranu. Onima koji nemaju plovilo dolazak do nje predstavlja napor jer se do uvale čija je jedna polovica tijekom cijelog dana u sjeni spušta strmom, kozjom stazom iz zaseoka Žužeca, a strmi put traje oko 25 minuta. Ipak, isplati se jer kupanje na oblucima s jedinstvenim pogledom oduzima dah.

3. Banje, Dubrovnik

S pogledom na stari grad i zidine, centralna dubrovačka plaža najljepša je gradska na cijeloj obali. Kristalno čisto more s pogledom na susjedni otok Lokrum, obližnji bar u kojem mogu naručiti hladni koktel ili piće te prostrane ležaljke čine Banje popularnim turističkim odredištem. Oni kojima promatranje božanstvene povijesne jezgre Dubrovnika nije dovoljno, mogu joj se približiti iznajmljivanjem pedalina i obilaskom gradskih zidina s morske strane.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

4. Cres, Lubenice

Plaža smještena podno magičnih creskih Lubenica godinama glasi za jednu od najljepših u sjevernom dijelu Jadrana. Šljunčana plaža smaragdno-safirnog mora mamac je za oko, ali i dobra lokacija za bijeg od civilizacije jer, osim što ne nudi nikakve dodatne sadržaje, zahtijeva popriličan napor za one koji se na njoj žele opuštati. Spust do plaže traje oko 40 minuta, a uspon sat i pol vremena pa je ovaj komadić raja na zemlji dostupan samo avanturistima kojima naporan put ne predstavlja problem ili onima koji posjeduju jedrilicu.

5. Vela plaža, Baška, Krk

I ova plaža spada u najljepše na Kvarneru. Šljunčano-pješčana plaža dužine čak 1800 metara nazali se u središtu Baške što je čini idealnim odredištem za obiteljski turizam. Pristupačan ulaz u more te popratni sadržaji svake godine uveseljavaju djecu, a tu je i budno oko spasilačke službe koja pazi na kupače. Onii kji se nerado miču sa svojih ručnika ovdje će doći na svoje. Nekoliko metara od mora nalaze se mnogobrojne trgovine, kafići, slastičarne i restorani pa se na Veloj plaži može boraviti od jutra do mraka.

6. Slanica, Murter

Slično je i na murterskoj Slanici smještenoj uz hotel Colentum. Turisti imuni na buku i gužvu rado posjećuju predivnu pješčanu plažu na južnoj strani otoka koja je zbog plitkoće idealna za malu djecu i one koji nisu savladali plivačke tehnike. Za one kojima je sve to ''previše'' odšetat će stotinjak metara dalje do Podvrški ili se ''parkirati'' na obližnje stijene i uživati u kristalno čistom moru s predivnim pogledom na susjedne Kornate.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Foto: Borna Filić/PIXSELL

7. Rajska plaža i Lopar

Kao i prethodne dvije, Rajska plaža poznata je pješčana uvala s pregršt sadržaja koje je čine savršenim odredištem za obiteljski turizam. Ipak, poistovjećivati Lopar samo s ovom uvalom koja posjeduje Plavu zastavu greška je jer mjesto nudi daleko više. Cijeli sjeverni dio prepun je prekrasnih skrivenih uvala poput Sahare do kojih se dolazi plovilima ili šumskim putevima, a odlazak do njih razveselit će turiste željne pokreta i istraživanja. Najuzbudljiviji je put uz obalu jer je presječen dojmljivim stijenama, strmim liticama i klifovima koji ostavljaju bez daha.

8. Proizd, Vela Luka

Predivne šljunčane plaže okružene mediteranskom vegetacijom nalaze se četiri nautičke milje od Vele Luke. Smještene u kamenitim uvalama i poznate po izuzetnoj kakvoći mora, ove su plaže nezaobilazno odredište svih koji za godišnji odmor odabiru otok Marka Pola.

9. Zlatni rat, Brač

Najpoznatija i najrazvikanija jadranska plaža, ali s razlogom. Šljunčani rt koji se prostire na tisuću metara na južnoj strani otoka jedan je od najpoznatijih simbola hrvatskog turizma, a zbog izbočenosti i izloženosti vjetrovima, atraktivna je lokacija za daskanje na vjetru. Vole je i obitelji jer spas od nesnosnih vrućina mogu potražiti u obližnjem boriku.

10. Bijela plaža, Solaris, Šibenik

Ovdje će djeca doći na svoje uz pregršt zabavnih sadržaja poput vodenih tobogana i bazena, igrališta sa spravama i minikartingom, drvenim dječjim gradom te napuhanim dvorcem i toboganom. Šljunčana bijela plaža s finim ulazom u more jedna je od nezaobilaznih obiteljskih odredišta u šibenskom arhipelagu.

>>TOP 5 destinacija koje ovog ljeta morate posjetiti

>>TOP 10 najromantičnijih odredišta. Hrvatski ljepotan na prvom je mjestu

Komentara 53

Avatar Perica1
Perica1
09:43 26.07.2014.

Ma Hrvatska je predivna, pravi biser, imamo Bogomdane resurse koje neznamo iskoristiti, nažalost. Čak nas jedan Egipat i Tunis šišaju u turizmu.

KI
-KIKKI-
11:56 26.07.2014.

Lopar i Krk<3

RT
Rollo.Tomasi
11:58 26.07.2014.

Bio sam na toj plaži na Cresu. I da, najljepša na kojoj sam ikad bio. Definitivno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije