Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez!

Obožavate sjediti na pješčanoj plaži? Nakon ovoga vjerojatno više nećete

Žena s plaže
Foto: Thinkstock
1/2
23.07.2015.
u 07:56

Ako je plaža zagađena fekalijama, zasigurno nećete tu zaplivati, ali možda ćete sjesti na pijesak i gledati kako sunce "tone" na horizintu u smiraj dana

"Ljeto nam se vratilo..."

Stihovi su pjesme koja nam često padne na pamet ususret godišnjim odmorima i vrućim, ljetnim danima... Knjiga u ruci, morske radosti i stavljanje svih poslovnih i ostalih obveza sa strane rijetko tko može dočekati sa strpljenjem.

Ipak, ako ćete godišnji odmor provesti u nekom od napućenih ljetovališta, morate biti na oprezu. Barem tako tvrde istraživači sa Sveučilišta Havaji.

Navode da pješčane plaže mogu skrivati mnoga neugodna iznenađenja. Ako je plaža zagađena fekalijama, zasigurno nećete tu zaplivati, ali možda ćete sjesti na pijesak i gledati kako sunce "tone" na horizontu u smiraj dana.

I upravo tu vreba opasnost.

Znanstvenici tvrde da su zrnca pijeska zagađenija fekalijama od zagađene morske vode u koju se izlila kanalizacija. Izlaganje takvoj vodi može uzrokovati niz zdravstvenih problema poput osipa na koži, gastrointestinalne infekcije, probleme s respiratornim sustavom...

Da pijesak "nosi" spomenutu opasnost, znalo se i ranije, ali ostala je enigma zašto su zrnca pijeska opasnija od zagađene morske vode. Da bi došli do odgovora, znanstvenici su u laboratoriju kreirali pješčanu plažu i otkrili da se bakteriološke kulture sporije uništavaju na pijesku nego u vodi. To može dati odgovor zašto je veća koncentracija fekalnih bakterija pronađena na plažama nego u samoj zagađenoj morskoj vodi, navodi se u rezultatima istraživanja.

>>Evo zašto se u moru ne biste trebali samo brčkati

 

Komentara 1

KE
kermitovo
09:15 23.07.2015.

A ako je more preplavljeno mrtvom ribom, leševima i nuklearnim otpadom, možda se isto nećete kupati već samo uživati u pogledu... WTF?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije