Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravi spezi

Luka Nižetić: Želja nam je da turisti osjete kakva je Dalmacija bila nekad

Luka Nižetić
Foto: VL
1/3
24.07.2014.
u 11:51

U zavodljiv ugođaj Lukine Fabrike odlično se uklapa i piće Spezi koje je upravo tih romantičnih 80-ih bilo pravi hit

Komiža, očaravajuće ribarsko mjesto koje je sačuvalo autohtoni dalmatinski šarm, pokazala se kao idealna destinacija za uživanje u atmosferi „dolce far niente“ i novom osvježavajućem piću Spezi.

Inače, njemačka riječ Spezi u bavarskom dijalektu zapravo znači dobar prijatelj i pravo je piće kojim se može nazdraviti prijateljstvu. Piće je to koje je osamdesetih osvajalo terase na Jadranu, iako ne u originalnom izdanju već se mješalo neko kola piće i sok od naranče.

Zanimljivo je kako se pod imenom Spezi u početku proizvodilo pivo i to počevši još davne 1956. godine u Pivovari Riegele iz Augsburga. Prvi Spezi je bio pivo, a danas je Spezi jedno od najpoznatijih bezalkoholnih pića u svijetu pripremljen od soka naranče i limuna, kole i mandarina i još puno malih tajni koje se danas nalaze isključivo u Speziju, Das Original.

Foto: VLm

Danas je ime „Spezi“ zaštićeno, ali i dalje preslikava atmosferu ugodnog druženja uz osvježavajuće piće. Bijeg od gradske vreve na usamljeni otok i povratak u neka zaboravljena vremena vraća one lijepe uspomene na Dalmaciju 80-ih godina. U zavodljiv ugođaj odlično se uklapa i piće Spezi koje je upravo tih romantičnih 80-ih bilo pravi hit. Ni sam Luka Nižetić, koji je stigao na Komižu kako bi se pridružio ekipi u restoranu Fabrika, nije mogao odoljeti i ne iskoristiti malo vremena za sebe te uživati u Speziju i komiškoj fjaki, prije nego što zasuče rukave i prione kuhanju.

- Iako će ovo ljeto za mene biti uglavnom radno, uvijek se pronađe malo vremena za guštanje. Kako u Komiži imamo restoran, provodim na Visu svaki slobodan trenutak. Fabrika je drugačija po mnogo čemu od uobičajenih sličnih mjesta, no ono što joj daje poseban touch je retro stil i atmosfera u koju se Spezi odlično uklapa. Želja nam je bila omogućiti posjetiteljima da osjete kakva je Dalmacija bila nekad, a dio tog vremena bio je i nezaboravni Spezi, najbolji prijatelj za šetnju gradom, odlazak na plažu i naravno osvježenje, kazao je Luka.

Idiličnu atmosferu Komiže uz Spezi ovjekovječila je i modna blogerica Pony Ryder koja se slučajno zatekla u Komiži te omogućila Luki da s ljetovanja uz lijepe trenutke u mislima, ponese sa sobom i fotografiju koja neće dopustiti da uspomene izblijede. Slika ipak govori tisuću riječi!

>>Ljubi Hrvata, kloni se rakije i savjetuje Zagrebu da se poveže s Peštom

>>Vodice jučer i danas: Pogledajte kako izgledaju plaže

Komentara 1

SE
sestrićna
12:17 24.07.2014.

neka s fabrikom ide u otadžbinu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije