Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alma savjetuje

Kako izabrati idealne japanke? Evo što morate znati

Japanke
Foto: Havaianas
1/3
27.07.2015.
u 11:17

Riječ je o ljetnom modelu 'papučice' ugodnog, mekanog potplata na čijoj se sredini nalazi gumeni ili kožni detalj kroz koji se provlače prsti.

Iako se svake godine dizajneri natječu tko će na modnu scenu lansirati zanimljivije sandale vrtoglavih potpetica, sve je više (i svjetski poznatih) šminkerica koje nose jednostavne japanke!

Riječ je o ljetnom modelu ''papučice'' ugodnog, mekanog potplata na čijoj se sredini nalazi gumeni ili kožni detalj kroz koji se provlače prsti.

Što morate znati o odabiru idealnog modela?

Pazite da je potplat mekan i da se ne savija u području jastučića stopala. Ako ste to događa, znajte da japanke nisu dobre kvalitete i da će vam nakon određenog vremena puknuti.

Dobro pogledajte položaj stopala na japankama. Duljina stopala ne smije prelaziti rub japanke, a s lijeve i desne strane stopala neka bude nekoliko milimetara.

Želite li nositi japanke i spriječiti naticanje nogu, pazite na debljinu potplata. Idealna je debljina od jednog do tri centimetara.

Pazite na detalj koji ide između palca i prsta – on ne smije stvarati natisak i biti neugodan za nošenje.

Ako japanke nosite cijelog dana, a izloženi ste sunčevim zrakama, znajte da je potrebno dobro zaštiti stopalo kremama sa zaštitnim faktorom.

Kako kombinirati?

Stilistički, japanke se kombiniraju poput balerinki. Dakle, pristaju uz mnogo stilova, pa dajte si oduška!

Jesu li japanke zdrave za nošenje? Sve je više istraživanja koja dokazuju kako su japanke puno bolje rješenje za naša stopala od cipela s vrtoglavom potpeticom.

Foto: Havaianas

Znate li?

Izgled današnjih japanki dugujemo tradicionalnim zori natikačama (drvenog potplata) kakve se i danas nose u Japanu uz tradicionalnu odjeću. Prve japanke napravljene su prije Krista, 1500 godine u drevnom Egiptu, od papirusa.

Na modnu su scenu stigle sredinom prošlog stoljeća, kad su zori sandale donijeli američki vojnici iz Japana. Uskoro upravo ovaj tip obuće postaje zaštitni znak surfera. Sve ostalo je povijest…

>>Zašto vam (ne) pristaje baš svaka haljina?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije