Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obitelj Konjuh

Kad im je bilo najteže, kad je život visio o koncu, zavjetovali su se da će na grob sv. Ante

Ana Konjuh
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
29.07.2014.
u 20:00

U obitelji se rađaju samo kćeri, sve ljepotice čija imena počinju slovom A

– Zavjetovali smo se sv. Antunu Padovanskom da ćemo kao obitelj otići u Padovu na njegov grob i eto, nakon ovog kratkog posjeta Umagu, idemo put Italije. To je naš zavjet, zahvala za molitve koje smo mu uputili kada nam je kao roditeljima, ali i kao obitelji bilo najteže i kada je život naše kćeri Andree visio o koncu – rekao nam je Mario, otac najveće nade ženskog tenisa, Dubrovčanke Ane Konjuh (16).

Prva je juniorka svijeta, osvojila je Australian Open, US Open... i juri prema svjetskom vrhu.

Susret s Anom Konjuh u Umagu, kamo je došla iz Istanbula, kako bi trenirala, bio je prigoda da porazgovaramo s mladom nadom hrvatskog tenisa, Dubrovčankom koja je iz rodnog grada otišla u metropolu za karijerom koja joj se vrtoglavo penje.

Foto: Robert Demo

– Rijetko smo skupa, možda dva tjedna godišnje, preko ljeta i za Božić. Uživam sa svojima – kaže djevojka divlje crne kose i nebeski plavih očiju koja na terenima podjednako privlači sportskom figurom kao i igrom.

Od curetka koji je u dubrovačkom Lapadu nabijao reketom loptice u zid Ana je izrasla u mladu damu čiji je trud i rad urodio plodom jer je već sa 16 godina 110. igračica svijeta.

Ponosu tate Marija i mame Iris nema kraja, a sreću zbog uspjeha dijele i sestre.

Ne prelaze na slovo B

– Andrea, Ana, Antonija i Antea, naše kćeri su naš ponos – kaže tata Mario dodajući kako se u obitelji Konjuh rađaju samo ženska djeca. Svakoj ime počinje slovom A, a na B, šali se, ne planiraju ići.– I ne samo kod nas, već i u obitelji tatinog brata sve su odreda djevojčice, i to također četiri. Postala sam i teta nedavno, sestra Andrea je rodila... Naravno, djevojčicu, Valentinu – smije se Ana i dodaje:– Vratila sam se na teren nakon operacije lakta, pauzirala sam četiri mjeseca, zaista mi je krenulo. Cilj mi je do Nove godine ući među najboljih 100 tenisačica. I uspjet ću u tome!Zovu je Baby Serena, zbog jakog udarca, a i treniraju na istom mjestu, Serena je nedavno bila na istom terenu...

– Srećemo se na turnirima, dogovarale smo se da skupa i treniramo, a to će se jednoga dana i dogoditi. Trebaju mi kvalitetni sparinzi, a od nje nema bolje, ha-ha...

Stižu mlade generacije, vrijeme je da mladi uđu u svijet tenisa, oni poput mene i Borne Ćorića – kaže Ana

.– Obično treniram tri puta dnevno, tako da nemam vremena za izlaske. Kada nisam na putu, živim u Zagrebu, tamo idem i u školu, trčim po Jarunu...

– Vrijeme leti, djevojke rastu, stasaju u mlade dame koje se spremaju za samostalan život. Supruga i ja ponosni smo što smo ih izveli na pravi put i ne žalimo ni trenutka koji smo uložili u njihove karijere. Evo, na Andreinom primjeru je počelo, a s Anom se pokazalo kako puno ulaganja i truda, ako dijete ima taj talent, zaista vodi k svjetskom vrhu – domeće Mario Konjuh, inače bivši nogometaš dubrovačkog GOŠK-a.

Prisjeća se kako je s Andreom počinjao trenirati na teniskom igralištu kraj hotela Palace dok je još bilo oštećeno od ratnih granatiranja i prepuno rupa. Anu je poveo da se malo zabavi.

Mala debeljuca

– Bila je mala debeljuca, bucmastih nožica i to skupljanje žutih loptica po terenu bio je sjajan trening za nju. No, ubrzo je počela primati reket i sama se zabavljala satima udarajući u zid. Nismo okom trepnuli, a već je s deset godina ‘uništavala’ nas rekreativce na terenu. Jednom me, kao desetogodišnjakinja, pobijedila 6:0, 6:1 i onda mi je rekla da je igrala s pola snage... A ja sam se zaista trudio!

Postalo je jasno da joj u Dubrovniku nema ravne, a trebali su joj dobri sparing partneri kako bi se nastavila razvijati – prisjeća se Mario.

Upravo to je bilo presudno da se Konjuhovi presele u Zagreb.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

– Roditelji imaju puno povjerenje u mene i sve češće putujem na turnire sama. Iako, drago mi je kada su moji sa mnom. No uvijek su mi u mislima – smije se Ana, koja uz turnire i svakodnevne treninge polaže ispite u Srednjoj birotehničkoj školi u Zagrebu.

Još ništa od ljubavi....

Na pitanje ima li kakve simpatije ili ljubavi, Ana kroz smijeh odmahuje glavom dok se tata Mario pravi da rukama pokriva uši.

– Družim se zasad uglavnom s ekipom s tenisa, imam par prijateljica iz škole iz Dubrovnika. Evo, sad idem na tri dana s prijateljicama u Rab, to mi je odmor. U Istri je lijepo, ali moj Dubrovnik je ljepši... Imamo brod, često sam na otocima Lopudu, Koločepu, Šipanu, bile smo ove godine i do Mljeta – kaže nam Ana.

Konjuhovi su, uvjerili smo se u razgovoru koji se protegao nakon Anina treninga po kiši na terenima Teniske akademije Umag, podigli sjajne mlade dame na ponos oca i majke.

– U sportu je zasad profesionalno Ana, Andrea (22) je zauzeta majčinskim obvezama, Antonija (17) živi nešto mirnijim životom, dok najmlađu Anteu (11) beskrajno zanimaju konji i jahanje pa svaki slobodni trenutak provodi na ranču na Srđu te volontira ondje.

>>Ana Konjuh osvojila Australian Open parova!

>>Bila sam dobro upakirana laž. 
Glumila alfa-ženu, 
a osjećala se kao nedorasla djevojčica

Komentara 13

US
USA
20:33 29.07.2014.

Sretno. Uzitak te gledati. Kad jos sazrijes i takticki se popravis Top 10 ti ne gine. Mozda ti je Serena najslicnija ali udaras mocno kao Jim Courier na vrhuncu karijere.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
20:32 29.07.2014.

Red,rad,disciplina,odricanja,zdravlje...i još puno toga.Puno sreće i sada puno zavisi samo od tebe,svako obro čitavoj obitelji.

US
USA
23:25 29.07.2014.

Zaboravih napomenuti da ima nesto misticno i snazno sto se osjeti kad dodirnes grob Sv. Ante. Znam da ce se ateisti smijati ali bi i njima koristilo da osjete snagu vjere. Posjeti i Svetiste Sv. Leopolda Mandica koje je blizu, a koji je iz tvog kraja ako gledamo da je Boka povjesni dio Hr atske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije