Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
špica sezone

Idućeg tjedna milijun turista, najviše Nijemaca i Talijana

kupanje
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/7
02.08.2014.
u 09:21

Osim kolona na cestama, gužve napokon i u hotelima?

Napokon prave gužve. Od danas pa idućih desetak dana broj turista u Hrvatskoj vrtjet će se oko milijun i bit će veći nego u ijednom drugom tjednu ovoga ljeta. Turističku sezonu u špicu uvode najbrojniji hrvatski gosti Nijemci koji ove godine zbog trajanja školske godine dolaze malo kasnije te Talijani i njihov tradicionalni feragosto.

– Talijanski dolasci nisu kao nekada koncentrirani isključivo u kolovozu, mnogi Talijani danas putuju u jeftinijim dijelovima sezone. Primjerice, u prvih šest mjeseci u Hrvatskoj ih je bilo čak deset posto više. No državne tvrtke i javna uprava zadržali su godišnje odmore isključivo u osmom mjesecu – kaže Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK i član Turističkog vijeća HTZ-a, koji iz Italije i na kraju godine očekuje nešto bolji rezultat od lanjskog.

Povoljnija samo Crna Gora

Talijana, snažno pogođenih gospodarskom krizom u svojoj zemlji, još lani u nas je bilo tri posto manje nego prethodne, 2012. godine. Ove se sezone pak procjenjuje da bi rast mogao iznositi četiri do šest posto. Jadranski domaćini na tome mogu zahvaliti i talijanskim medijima. Većina se u lipnju raspisala da je odmor u Italiji, uspoređujući trošak hotela i restorana s europskim prosjekom, najskuplji u Europi. Hrvatska je u toj analizi prošla odlično, povoljnijom se pokazala jedino Crna Gora, i to je zasigurno bio dodatni vjetar u leđa za naš turizam.

Za Nijemce se pak nitko nije pretjerano ni brinuo. Od najvjernijih i najbrojnijih – a po nekim anketama iz prijašnjih godina i najomiljenijih – hrvatskih gostiju priželjkuje se da i ove sezone donesu poneki plus. U predsezoni ih je bilo tri posto više, a u velikom ih se broju očekuje i nakon kolovoške špice, pa duboko u rujan.

Foto: Jelena Vuković

INFOGRAFIKA: Jelena Vuković

– Sada su školski praznici u svim njemačkim pokrajinama i čak se osam milijuna obitelji s malodobnom djecom ili nalazi na odmoru ili se priprema za njega. U Hrvatskoj se može očekivati veći broj Nijemaca sve do sredine rujna kada završavaju praznici u Bavarskoj i Baden Württembergu, gdje su netom počeli praznici i odakle nam dolazi polovica svih njemačkih gostiju – kaže Romeo Draghicchio, direktor predstavništva HTZ-a za Njemačku, koji očekuje ponavljanje dobre sezone iz Njemačke.

Ugostitelji, ne derite goste!

Pozitivna očekivanja nisu bez temelja. Prema istraživanju GfK o potrošačkom optimizmu, upravo su Nijemci od svih europskih nacija u 2014. najspremniji trošiti. No to je zamka u koju su mnogi upali. I kad su raspoloženi trošiti, Nijemci se, naime, ne razbacuju novcem, važu svaki euro, a naročito im smeta nerazmjer kvalitete i cijene. Često se na to žale i potpuno im je neshvatljivo kako na hrvatskom Jadranu restorani mogu imati slične cijene bilo da su vrlo dobri, bilo ispod prosjeka. To ih iritira i više nego kad je nešto jako skupo. Idućih su pak tjedana jadranske cijene u svom ovogodišnjem zenitu, a slične stvari nerviraju i domaće turiste koji ljetuju s ograničenijim budžetom od spomenutih Nijemaca. Domaćih je, pri tom, u kolovozu na moru dvjestotinjak tisuća, dok je stranaca nešto više od tri milijuna pa je jasno da će se za svaku eventualnu blamažu naših domaćina čuti daleko izvan Hrvatske. A sudeći prema praksi iz prijašnjih sezona, dok su se jedni pripremili dobro ugostiti turiste, drugi su se još malo usavršili – kako ih oderati.

>> Lorencin: HTZ ima najmanje posla tijekom ljeta

Komentara 9

GU
guc
09:38 02.08.2014.

Ma nije vrag da ova sezona nije propala.Prema pisanju u vasem listu-novinama negative-sve je poslo naopako od lose vlade koja ni ja vrijeme utjecati ne moze pa do enormne skupoce koja odbija turiste koji idu u jeftinije destinacije.A sad pisetee da smo poslije Crne gore najjeftiniji.Dajte se vec jednom dogovorite sami sa sobom.I zasto sirite toliko negative-Znam da nijeste nase novine vec novine stranjskog kapitala no ipak malo bi mogli voljeti i svoju domovinu.

DI
Dijaspora
09:31 02.08.2014.

Ovo postaje perverzija....Broji se svaki gost, svaka novčanica pristigla iz inostranstva ,a oni sjede i čekaju....

Avatar gladnijura
gladnijura
10:52 02.08.2014.

Na stranicama HAK-a, live cam, nigdje se ne vidi gužva. Veća je gužva na 1. maj. Tko tu koga laže?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije