Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bonton na obali

Kako natjerati turiste da se obuku?

30.06.2014., Otok Pag - Hideout festival privukao je mnogobrojnu publiku na popularnu plazu Zrce gdje se na after beach partiju u klubu Papaya plesalo cijelo poslijepodne.  Photo: Filip Brala/PIXSELL
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/4
28.08.2014.
u 16:53

Turistička središta pojačavaju kontrole javnog reda, ali i dalje ne pišu kazne

Mogućnost da na ljetovanju u Hrvatskoj budu kažnjeni s petsto kuna zato što su samo u kratkim hlačama ili su se s plaže nekamo uputili onako kako su se i sunčali, u kupaćem kostimu, antipatična je mnogim turistima.

– Ako je vani plus 35 i vruće mi je, zašto ne bih smio skinuti majicu? To nema logike i ne smatram to golotinjom koja bi nekog mogla iritirati – kaže predsjednik jednog od šest slovenskih naturističkih društava Jože Bradač koji ima dojam da u Hrvatskoj danas, neovisno o novom kodeksu ponašanja u Novalji koji je dobio puno publiciteta, vlada puno konzervativnija atmosfera prema golotinji nego nekada.

Sto tisuća letaka

Istini za volju, ni u Novalji, gdje su odlučili uvesti više reda, još nijedan turist nije platio kaznu zbog golog torza. Sankcioniraju se, kažu, samo teži prekršaji javnog reda i mira.

– Ove smo sezone dosad ugostili oko 200.000 turista, mladih je zasigurno bilo 120.000, kazni smo naplatili dvjestotinjak, a pet tisuća slučajeva završilo je na upozorenju. Najveći je problem alkohol. U 90 posto slučajeva bez problema nakon upozorenja ostave bocu, bace je u smeće. Nijednom još nismo trebali pomoć policije, a za majice uistinu samo upozoravamo – kaže novaljski komunalni redar Miroslav Kolobarić.

Sa svojim se kolegama – u Novalji su četiri stalna redara i kao pojačanje 15 sezonskih – ove sezone susreo sa šest, sedam potpuno razodjevenih mladića u samom gradu te s jednim javnim iskazivanjem fizičke ljubavi. A novi bonton Novalja je svojim gostima objavila i s više od sto tisuća letaka. Unatoč pooštrenom režimu za partijanere, u srpnju je gostiju bilo čak 30 posto više.

Takav bi scenarij odmah potpisali i mnogi turistički radnici Dubrovnika, Hvara, Splita... gdje nemaju Zrće, ali imaju mnogo gostiju.

– I kod nas pristaju brodovi s mladima. U sezoni ih u luci bude i 30. Morali smo ograničiti puštanje glazbe na tim brodovima do ponoći, a izvan Korčule imamo noćni klub za dvije tisuće osoba na otvorenom i organizirali smo taksi kombije koji navečer odvoze mlađariju tamo, a jutrom ih vraćaju na brodove – otkriva gradonačelnik Korčule Vinko Kapelina.

Dubrovačkim domaćinima, za razliku, to nije uspjelo. Stradun je često poprište krajnje raskalašenosti, a mnogi se ne vesele ni danu kad će proraditi brod hostel u gruškoj luci za 400 mladih.

– Nisam vjerovala kad sam čula da gradski oci izvlače argument kako je to sutra 400 milijunaša. Baš da se svi i obogate, sigurno neće doći u destinaciju gdje dominiraju gosti koji se ponašaju kao da je Stradun Zrće. Danas u Dubrovniku imamo masovni turizam u najgorem izdanju, a to gradu ruši imidž i odbija druge, ozbiljnije goste – ističe ministrica turizma u Račanovoj vladi Pave Župan Rusković.

Dodatne ploče upozorenja

Gradski red je, inače, svuda isti. Golotinja nije za javne prostore, samo je pitanje koliko se domaćini usude tome stati na put. U Hvaru su, recimo, ovog ljeta osvanule i dodatne ploče koje upozoravaju da se u grad ne smije u kupaćim kostimima, polugol. No, mnogi to previđaju, a samo četiri komunalna redara su nemoćna.

– Slažem se da ih je premalo i planiramo pojačati njihovu službu. Ali, zabava je dio turističke ponude – upozorava gradonačelnik Hvara Rino Budrović, koji bira riječi, ali i mekši pristup u uvođenju javnog reda i mira od novaljskih kolega. Dvojbe, pak, o tome gdje postaviti granicu ima čak i šibenski turistički radnik Anton Dobra, u javnosti poznat po ideji da se na Žirju u turističke svrhe dopusti kocka, marihuana i prostitucija.

–Nisam siguran da želim sretati polugole turiste i u staroj šibenskoj jezgri – iskren je Dobra.

>>Česi se goli kupali među djecom, prijeti im kazna do 800 kuna

Komentara 33

ST
stefj
17:34 28.08.2014.

He, he, eto, to je to, to su dvostruka mjerila o kojima pričam... Ovo je članak koji podržava restrikciju u decibelima i odijevanju, a kada je to zatražio jedan svećenik u Šibeniku, onda su odmah svi graknuli da je to ograničavanje ljudskih sloboda... A najveći licemjeri su bili na javnoj TV, kada su napravili reportažu o uvedenim zabranama za Zrče i Novalju, gdje su intervjuirali samo gradonačelnika i jednu osobu. Sve bi to bilo u redu, da ta osoba nije bila javni djelatnik (smetlar) kojem puno ljudi samo smeta jer mora više čistiti. Radio, ne radio, njemu plaća ista, a interes mu je da ima što manje turista jer onda ima manje smeća...

SE
sestrićna
17:21 28.08.2014.

dali se pitanje osnosi na prvu fotku na zadnje dvije ili na sve?

Avatar EU afrodita
EU afrodita
21:12 28.08.2014.

stvarno pretjerujete...u kontinentalnim turističkim gradovima na zapadu ljeti možete vidjeti turistkinje u vrućim hlačicama i gornjem dijelu kostima kako slobodno šeču ulicama...u gradovima na moru bi to trebalo biti normalno,tako samo tjerate turiste

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije