Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Hrvatskoj 800.000 stranih turista

Stižu turistice mlađe od 34 i turisti stariji od 45 godina

turisti
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
24.07.2016.
u 10:45

U srpnju je zabilježeno 2,4 milijuna turista, koji su domaćinima donijeli ukupno 15,2 milijuna noćenja

Hrvatska ovih dana ima pet milijuna ljudi. Trenutačno je u zemlji, naime, i osamstotinjak tisuća stranaca. Tijekom srpnja je, do sredine proteklog tjedna, naša zemlja ukupno ugostila 2,4 milijuna turista, koji su domaćinima donijeli 15,2 milijuna noćenja.

Najviše noćenja u Istri

U tom je mjesecu Hrvatsku za odmor izabralo zamalo 40 posto gostiju u dobi od 35 do 54 godina, trećina ih je između 15 i 34 godine, a 20% je djece. Hrvatska je podjednako privlačna i muškom i ženskom spolu, s tim da je među srpanjskim gostima ponajviše djevojaka i žena do 34 godine, dok među muškarcima dominiraju stariji od četrdeset i pete.

Turistički domaćini, računajući i domaće, trenutačno ugošćavaju ukupno nešto više od 900.000 turista, a od ovog vikenda brojka bi, kako se očekuje, trebala dosegnuti milijun. Najbrojniji su gosti iz Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske i Austrije, a najviše su noćenja u dosadašnjem dijelu srpnja pojedinačno uknjižili Rovinj, Poreč, Medulin, Dubrovnik, Umag, Mali Lošinj i Crikvenica.

Gledajući po županijama, prednjači Istra s oko 4,15 milijuna noćenja tijekom prva tri tjedna srpnja. Za tradicionalno najposjećeniji kolovoz ni ove godine nema straha, sve je manje-više već rezervirano, a ako tko i odustane, oslikava jedan turistički radnik dobru potražnju, za njegovo mjesto čekaju tri druga gosta. Pred turističkim je radnicima izboriti se da sezona ne završi 15. rujna. Najave su dobre, a mnogi se pitaju može li i situacija u Turskoj priskrbiti nešto više turista Hrvatskoj tijekom posezone. Ta je zemlja zbog terorizma, i prije pokušaja vojnog udara, trpjela velike, dvoznamenkaste turističke minuse, a sad su je mnogi Europljani posve prekrižili do daljnjeg.

– Jedini efekt složene situacije u kojoj se Turska nalazi za nas je nešto manji broj gostiju iz te zemlje nego što smo planirali. Svima koji u Turskoj rade u državnim i javnim službama zabranjeno je putovati u inozemstvo i to se već osjeća. Mi smo ove godine računali s 4500 do 5000 gostiju iz Turske, storna je bilo malo, ali grupe koje dolaze su se smanjile u odnosu na planirane brojke – kaže predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba, koji je i vlasnik agencije Uniline. Europljane koji su planirali u Tursku, čiji turizam velikim dijelom počiva na all inclusive aranžmanima, pa sad traže zamjensku destinaciju, kaže, ne treba očekivati u značajnijim brojkama.

Tursku mijenjaju Tunisom

– Od problema u kojima je Turska najviše su profitirali Španjolska i Portugal. Neki Tursku zamjenjuju Tunisom ili Egiptom, gdje se turizam blago oporavlja i čiji je turistički proizvod najsličniji onom što se nudi u Turskoj. Stvar je i cijena, a kod nas gost ne može dobiti sedmodnevni odmor s uključenim letom za 300-400 eura – zaključuje Žgomba. Slično razmišljaju i u Hrvatskoj turističkoj zajednici, gdje kažu kako nestabilnost i nesigurnost u nekim mediteranskim zemljama ne idu u prilog razvoju turizma. No rezultati pokazuju da je Hrvatska percipirana kao sigurna destinacija. Od situacije u Turskoj za domaći turizam ne očekuju ni plus ni minus.

Komentara 11

Avatar bosanac1951
bosanac1951
11:12 24.07.2016.

Stižu turistice mlađe od 34 i turisti stariji od 45 godina ...................Što se mene tiče dobro su došle i turistice od 55 godina !

Avatar dosadni
dosadni
11:11 24.07.2016.

pa stariji stričeki vode mlađe tetice na ljetovanje

TE
TechnoCroat
11:46 24.07.2016.

Hrvatski turizam će u dogledno vrijeme i dalje rušiti sve rekorde. turisti su shvatili a naše Ministarstvo turizma još ne , da je nama sada najveći adut: sigurnost! Mi smo jedina turistička destinacija bez islamskih migranata i kojekakvih terorista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije