Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Andrić

Nobelovac koji je ostao bez književnosti kojoj je želio pripadati

Spomenik Ive Andrića
Zoran Grizelj/Vecernji list
29.08.2013.
u 13:34

U opsežnom istraživanju koje su proveli Večernji list i Millenium promocija građani Hrvatske od sto ponuđenih hrvatskih velikana izabrali su njih 30. Hrvatske velikane predstavlja dr. sc. Božo Skoko

Ivo Andrić (Dolac kod Travnika, 1892. – Beograd, 1975.) Hrvatski, srpski i bosanskohercegovački književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. Rođen je u hrvatskoj katoličkoj obitelji u Docu kraj Travnika.

Nakon očeve smrti s majkom se seli u Višegrad k očevoj sestri. Gimnaziju je pohađao u Sarajevu, a zbog stipendije Hrvatskog kulturnog društva Napredak Andrić 1912. počinje studij mudroslovlja na zagrebačkom sveučilištu, gdje se druži s tadašnjom inteligencijom, a najviše utjecaja na njega ostavlja A. G. Matoš. Studira u Beču i Krakovu, a poslije u Grazu 1924. i doktorira na temu razvoja duhovnog života u Bosni i Hercegovini pod utjecajem turske vladavine.

U vrijeme prve Jugoslavije, kao zagovornik ideje jugoslavenskog jedinstva, radi kao diplomat u Vatikanu, Bukureštu, Trstu i Grazu te napreduje do položaja pomoćnika ministra vanjskih poslova i veleposlanika u Berlinu. Drugi svjetski rat proveo je u Beogradu, gdje u samoći svoje unajmljene sobe stvara svoja ponajbolja djela "Travnička kronika" i "Na Drini ćuprija", u kojima iznimno oslikava multietničku bosansku prošlost i tegobe turske okupacije. Nakon 1945. živi u Beogradu i Sarajevu te obnaša dužnost prvog predsjednika Saveza književnika Jugoslavije.

U to doba piše srpskim jezikom i na ekavici, zbog čega ga posljednjih godina svojataju srbijanski književni i politički krugovi, iako svojim radom i djelima objektivno pripada podjednako i hrvatskoj, i bosanskohercegovačkoj i srpskoj književnosti, s obzirom na to da više ne postoji ona jugoslavenska, kojoj je zapravo pripadao. Nakon što je 1961. nagrađen Nobelovom nagradom za književnost, cjelokupni novčani iznos darovao je za obnovu bibliotečnog fonda Bosne i Hercegovine.

>> Kardinal koji je postao blaženik te simbol stradanja i mučeništva

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije