Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski nobelovci

Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog nagrađeni kemičari

lavoslav ružička bista (1)
Branimir Bradaric/Vecernji list
18.09.2013.
u 10:41

U istraživanju koje su proveli Večernji list i Millenium promocija građani Hrvatske od sto ponuđenih hrvatskih velikana izabrali su njih 30 kojima se najviše ponose. Velikane predstavlja dr. sc. Božo Skoko, stručnjak za hrvatski identitet

Lavoslav (Leopold) Ružička (Vukovar, 1887. – Švicarska, 1976.) i Vladimir Prelog (Sarajevo, 1906. – Mammern, Švicarska, 1998.) jedini su hrvatski dobitnici Nobelove nagrade na području znanosti.Zanimljivo je da su obojica dobila nagrade za kemiju, Ružička 1939. a Prelog, kao njegov učenik i nasljednik, 1975.

Ružička je bio profesor na Sveučilištu u Zürichu i šef Laboratorija za organsku kemiju ETH (Eidgenossische Technische Hochschule). Objavio je samostalno i sa suradnicima oko 600 radova. Dobio je osam počasnih doktorata iz prirodnih znanosti, medicine i prava, te članstvo u sedamnaest akademija. Nakon uspješne sinteze spolnih hormona (androsterona i testosterona), njegov laboratorij postaje vodeći na polju organske kemije.

Prelog je privukao europsku pozornost svojim radom na sintezi adamantana, još u Zagrebu. Suradnjom s tvrtkom Kaštel (pretečom Plive) unaprijedio je hrvatsku farmaceutsku industriju te je utemeljio i podigao na europsku razinu Zagrebačku školu organske kemije. Od 1941. djelovao je Zürichu, gdje je 1957. postao nasljednik prvog hrvatskog nobelovca Ružičke, kao predstojnik Zavoda za organsku kemiju. Pridonio je objašnjenju strukture steroida, kinina, strihnina i drugih alkaloida, a sintetizirao je mnoge organske spojeve. Njegovi radovi su pridonijeli razumijevanju naravi enzimatskih reakcija. Bio je počasni član najuglednijih svjetskih akademija. U vrijeme najžešćih ratnih sukoba u Hrvatskoj 1991. godine, Prelog je inicirao i potpisao „Apel za mir u Hrvatskoj\", koji je potom potpisalo više od stotinu dobitnika Nobelove nagrade. Na poticaj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, posmrtni ostaci Vladimira Preloga preneseni su i Züricha u Zagreb 2001. godine i pokopani u grobnici HAZU-a na zagrebačkom groblju Mirogoj.  

>> ‘Mami’ šegrta Hlapića čak dvije nominacije za Nobela

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije