Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivša ministrica

Ljerka Mintas Hodak: Bog nam je dao snagu da izdržimo

23.06.2015., Zagreb - Ljerka Mintas Hodak, odvjetnica, 1998. godine potpredsjednica  Hrvatske vlade zaduzena za unutarnju politiku postala je prvom hrvatskom ministricom za europske integracije. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/7
30.06.2015.
u 19:07

"Imala sam mnogo veću podršku nego Sanader, ali on je varao i pobijedio"

Dr. sc. Ljerka Mintas Hodak, rođena 26. siječnja 1952., prodekanica je i voditeljica Katedre za pravo u Zagrebačkoj školi za ekonomiju i menadžment. Ona je jedna od suosnivačica te škole, uz Đuru Njavru i Zlatka Matešu, te predavačica.

– Jako sam zadovoljna i bavim se poslom koji me veseli. Zanimljivo mi je prenositi znanje i iskustvo mladim ljudima. Nastojim im prenijeti kako to zapravo funkcionira, iz mojeg iskustva, a ne samo čistu teoriju – kaže Ljerka Mintas Hodak.

– Škola je u početku imala samo jedan program, ekonomiju i menadžment, a od lani je uveden novi program – poslovno pravo i ekonomija – dodala je.

Osim toga, Ljerka Mintas-Hodak jako je angažirana u radu Zaklade Ivana Hodak, koja nosi ime po njezinoj pokojnoj kćeri. Zaklada svake godine sponzorira školovanje najmanje desetero studenata.

– Zaklada nije masovna, ali ima određeni broj donatora, tvrtki i pojedinaca koji uplaćuju određene iznose. Najveći je sponzor Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta koja svake godine sponzorira one koji studiraju u toj ustanovi. Ostala sredstva zaklade koriste se za stipendiranje djece iz udomiteljskih obitelji, domova ili slabog imovinskog stanja koji studiraju pravo ili ekonomiju na bilo kojem fakultetu u Hrvatskoj. To na jedan pozitivan način održava uspomenu na moju pokojnu kćer po kojoj se zaklada i zove – objašnjava.

Ona i muž obiteljsku su tragediju, smrt kćeri, uspjeli nekako preživjeti.

– Živimo kako nam je suđeno, ali nije to samo naša zasluga, nego i Božja jer nam je dao tu milost, snagu da to izdržimo, da nađemo način i smisao daljnjeg života – kaže Ljerka Mintas Hodak.

Ona je pravnica, a pravom se u njezinoj obitelji bave već generacijama. Njezin djed, dr. Mate Mintas, bio je pravnik i odvjetnik. Rođen je u Višnjici u Zagorju i došao je u Zagreb studirati. Njegova unuka Ljerka i danas živi u stanu u kojem je i djed živio, u zagrebačkoj ulici Pavla Hatza broj 2.

– Moj tata Vladimir tu je rođen, ja sam rođena tu i, ako Bog da, tu ću i umrijeti.

Između dva svjetska rata Mate Mintas bio je i politički aktivan kao frankovac.

– On se politički angažirao dosta na hrvatskoj strani, u doba stare Jugoslavije, ali bavio se i svojim poslom, zbog politike je bio u zatvoru.

Njezin otac također je bio pravnik i odvjetnik. I on se bavio politikom između dva svjetska rata. No, za Drugog svjetskog rata bio je šef protokola u veleposlanstvu NDH u Berlinu.

– Nakon završetka rata završio je u zatvoru, potom je osuđen na smrt, pomilovan pa je u zatvoru odležao sedam godina – objašnjava. Nakon izlaska iz zatvora njezin otac godinama nije mogao naći posao.

– Onda ga je prvi zaposlio jedan Srbin u Trnjanskom magazinu, direktor koji se nije bojao. Otac je godinama bio pravnik u Magazinu, onda se prijavio u Odvjetničku komoru od koje dugo nije mogao dobiti odobrenje. Kad ga je dobio, bio je odvjetnik. Umro je 1968., imao je samo 54 godine – kaže Ljerka Mintas Hodak. Njezina majka Draga bila je odgojiteljica.

– Moja je majka slučajno rođena u Hrvatskoj Kostajnici, jer je moj djed Tomislav Tomljenović, njezin otac, također bio pravnik, odvjetnik koji se bavio politikom. Bio je posljednji hrvatski ban – objašnjava.

Pa ipak, roditelji je nisu zamarali politikom.

– Otac i majka imali su filozofiju da je najvažnije preživjeti dok ne dođu bolja vremena. Otac nikada nije govorio o svojim iskustvima u zatvoru. Nakon njegove smrti živjela sam s majkom. Živjeli smo skromno, ali ja u mladosti to nisam pretjerano osjećala, nismo bili izloženi potrošačkom društvu.

Studij prava upisala je prije studentskih gibanja 1971., pokreta u kojem je sudjelovala i to vrlo aktivno.

– To je bilo vrijeme zanosa i poleta, sasvim drukčije od današnjeg. Današnje mlade politika uopće ne zanima, a mi smo tada bili jako politizirani i oduševljeni time da bismo mogli nešto napraviti i promijeniti u društvu.

U vrijeme Hrvatskog proljeća Ljerka Mintas Hodak bila je bliska Ivanu Zvonimiru Čičku, Draženu Budiši, Sučiću... No, nakon Karađorđeva završila je 30 dana u zatvoru. Optužena je za verbalni napad na profesora prava.

– Optužena sam da sam pokojnog Tinčića napala verbalno. On je osobno svjedočio da nisam, ali uzalud – kaže Ljerka Mintas Hodak koja je 60 dana, po lažnoj prekršajnoj prijavi, odrobijala u Vukomercu.

– Na izdržavanju kazne u Vukomercu bila sam s prostitutkama, s kradljivcima, sitnim džeparošima. To je svijet s kojim dotad nisam imala doticaja. Tamo sam upoznala puno sirotih žena koje su se bavile prostitucijom da bi preživjele. To su tužne i tragične sudbine, nisu se uspjele školovati, raditi, mnoge od njih nisu imale nikakve obitelji. Preživljavale su. Neke su molile da ih se zimi stavi u prekršajni zatvor da prezime, samo da nisu na cesti – prisjeća se Ljerka Mintas Hodak.

Poziv na kavu

Nakon što je izdržala kaznu, završila je studij i potom tri i pol godine bila pripravnica u odvjetništvu. Onda je položila pravosudni ispit i počela raditi u RIZ-u kao pravnica. Potom u Jadranski institut HAZU gdje se zadržala do 90-ih. Bavila se pomorskim pravom na čemu je i doktorirala.

Krajem 70-ih godina, dok je bila pripravnica, vježbenica, upoznala je Zvonimira Hodaka, koji se tek vratio iz SAD-a i u Zagrebu otvorio odvjetnički ured.

– Upoznali smo se na sudu na jednoj raspravi 1977. godine. Bila sam pripravnica kod dr. Jurkovića, zastupala sam jednu, on je zastupao drugu stranu i onda smo se malo posvadili na raspravi. Onda je on mene pozvao na kavu u Gradsku kavanu – kaže Ljerka Mintas Hodak, koja se za Hodaka udala 1982.

– Nismo se odmah vjenčali u crkvi jer smo se vjenčavali zajedno s našim kumovima, Vinkom Hotkom i Radojkom Šverko. Kako je Radojki nedostajalo nešto da se može crkveno vjenčati, onda smo se registrirali u općini na Gornjem gradu. Sljedeće godine, na isti datum, ja sam inzistirala da se vjenčamo u crkvi. Radojka i Hotko bili su nam kumovi i na crkvenom vjenčanju – kaže.

Početkom 90-ih najprije se uključila u prvu oporbenu stranku HSLS, međutim, nakon godinu dana napustila je tu stranku i odazvala se pozivu predsjednika Tuđmana kojem je bila savjetnica 1990. i 1991. godine.

– Godine 1991. izišla sam iz Ureda predsjednika, smatrala sam da ja nemam što savjetovati predsjednika o pomorstvu i turizmu. Na nagovor tadašnjeg predsjednikova savjetnika, profesora Barišića, uz predsjednikovu suglasnost, bila sam šefica ureda za misiju Europske zajednice, tzv. sladoledare – prisjeća se.

U taj ured došla je i majka današnjeg ministra zdravlja Varge, povratnica iz Kanade.

– Oni su bili među prvim Hrvatima koji su osnovali HDZ u Kanadi. Kad su se vratili, majka današnjeg ministra došla je u taj ured i snažno pridonijela radu tog ureda – objašnjava Mintas Hodak koja se nakon godinu i pol ponovno vratila u Jadranski institut na kojem se bavila pomorskim pravom. Bila je imenovana koordinatoricom za izradu prvog hrvatskog pomorskog zakonika.

– To smo radili gotovo godinu dana sa svim našim poznatim znanstvenicima koji su se bavili pomorskim pravom.

I kad je zakonik bio spreman, Ljerka Mintas Hodak tadašnjem je ministru Mudriniću otišla reći da je zakonik gotov, da ga Ministarstvo predloži na izglasavanje i da ga treba braniti u Saboru. Mudrinić joj je predložio de bude zamjenica ministra i da sama brani zakon u Saboru.

– Pristala sam biti zamjenica, zadužena samo za pomorstvo. A kad je Pomorski zakonik usvojen, uslijedili su politički pritisci da se mijenjaju određene odredbe tog zakona koje nekim grupama nisu pasale. Onda sam ja dala ostavku. Zakon je, kad su posrijedi neke odredbe o pomorskom dobru, poslije mijenjan. Mudrinić, dakako, nije podržao stručnjake i Ljerku Mintas Hodak, nego je popustio pritiscima interesnih skupina. Poslije toga, 1995., nakon ostavke, Ljerku Mintas Hodak premijer Valentić, na Tuđmanov prijedlog, pozvao je za savjetnicu u Vladi.

– K Valentiću sam kao savjetnica došla u ožujku 1995. godine. A u listopadu je sastavljana nova vlada. Predsjednik me pitao bih li ja sudjelovala u novoj vladi i načelno sam pristala. Prvo me imenovao potpredsjednicom Vlade za društvene djelatnosti i unutarnju politiku. Kako se nisam voljela baviti unutarnjom politikom, s vremenom sam tu ulogu prepustila – objašnjava i dodaje: – Rekla sam predsjedniku da su to dvije funkcije od kojih svaka zahtijeva previše angažmana. Onda je on kasnije imenovao Ramljaka savjetnikom za unutarnju politiku, a ja sam ostala savjetnica za društvene djelatnosti. Istodobno su se intenzivirali odnosi s EU i predsjednik me imenovao ministricom europskih integracija. Tako da sam bila potpredsjednica u Vladi RH za društvene djelatnosti i ministrica za EU integracije. Koncentrirala sam se na europske poslove i tu smo samoinicijativno, bez ičije pomoći, bili pripremili analizu našeg zakonodavstva, odnosno u kojoj mjeri nije usklađeno s EU. To smo učinili u suradnji s ljudima sa sveučilišta i iz znanstvenih krugova koji su bili u radnoj skupini. U EU su bili malo iznenađeni što smo to sami uspjeli napraviti jer su za druge zemlje, kandidatkinje, to radili strani stručnjaci – kaže Ljerka Mintas Hodak.

Nakon smrti predsjednika Tuđmana raspisani su izbori. Ljerka Mintas Hodak još je jedan mandat bila zastupnica u Saboru. U tom razdoblju s Đurom Njavrom i Zlatkom Matešom dogovorila se da će izići iz politike i da će osnovati Zagrebačku školu za ekonomiju i menadžment.

– Rekli smo da ćemo se baviti nekim drugim poslom koji bi bio koristan za Hrvatsku, a to je obrazovanje mladih. Tako smo osnovali visoko učilište.

Afrička kumčad

U međuvremenu su se rasplamsale frakcijske borbe unutar HDZ-a.

– Na površinu je, kaže Ljerka Mintas, unutar stranke isplivao drugi i treći ešalon.

Ona je bila kandidatkinja za predsjednicu stranke na 5. Saboru HDZ-a. Protukandidat joj je bio Ivo Sanader.

– Mene se dovodilo u vezu s Pašalićem kao što se Sanadera moglo dovoditi u vezu sa Šeksom. To su bili ljudi koji su imali jako velik utjecaj u stranci. I ako idete na izbore u stranci, morate imati neku podršku članstva. Prema tome, bilo je pitanje hoću li imati podršku jednog ili drugog. Ja sam u početku imala daleko veću podršku nego Sanader, ali on je prijevarama na kraju pobijedio. Njegov je mentor cijelo vrijeme bio Šeks. Kad se osamostalio, Sanader je htio eliminirati i Šeksa – opisuje Ljerka Mintas Hodak koja se, nakon poraza od Sanadera na izborima za čelnog čovjeka HDZ-a, maknula iz politike.

– To nije za ljude kojima politika nije smisao života ili izvor bilo zadovoljavanja ega bilo stjecanja materijalne koristi. Stranke više nemaju jasan profil, one propagiraju neku ideologiju i ideje uvijek u neko vrijeme izbora, a poslije od toga znaju potpuno odustati. Sanaderova vlast eklatantan je primjer toga. Uvijek je u predizborno vrijem išao vrlo radikalno, a zapravo je vodio sasvim suprotnu politiku u vrijeme između izbora – objašnjava.

– Prevladavajući stav u strankama jest da članstvo mora biti poslušno. Najvažnija je poslušnost, a ne stručnost i kvaliteta jer je s poslušnicima uvijek najlakše vladati, posebno ako imaju i materijalni interes. Puno je ljudi u tim strankama koji misle da će vječno biti na vlasti. Ponašaju se kao da nikad neće sići s vlasti i da ih nikad nitko neće pozvati na odgovornost. Vlast zna malo izobličiti ljude, čudan je to fenomen. Ona čovjeka lako opije. Ako nemate veliki stupanj samokontrole, samosvijesti, ako niste osoba, vlast opija – objašnjava Ljerka Mintas Hodak.

Nakon izlaska iz politike, posebno nakon kćerine tragične smrti, posvetila se predavanjima u Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, radu u Zakladi Ivana Hodak te humanitarnom radu. Prijašnjih je godina, među ostalim, financirala školovanje afričke djece preko katoličkih misija.

– Moja afrička kumčad već je završila školovanje. Na žalost, nemam nove kumčadi. U jednom trenutku imala sam ih 11. Male donacije, a za njih je to bila velika pomoć. To je išlo preko katoličkih misija, međutim oni su taj program prekinuli. Taj program sada rade neke nevladine udruge, ali nisam s njima uspjela uspostaviti kontakt. Sada sam orijentirana na to da pomažem udruzi Marijini obroci – kaže Ljerka Mintas Hodak.

Komentara 29

Avatar TAJSAM
TAJSAM
22:19 30.06.2015.

Svaka Vam čast, prava ste obitelj te Vas poštivam do boli na ponos svim Hrvatima. Iako sam "svjestan" kroz što prolazite svakodnevno ali ste pokazali snagu i ponos. Hvala. Pozdrav dobrim ljudima

AN
antijugoslavencina
05:52 01.07.2015.

Sve najbolje gospodjo Ljerka a vas suprug je LEGENDA! Covjek je uz to sto je vrhunski odvjetnik, daleko najbolji HRVATSKI novinar! Nazalost u Jugokomunistickim medijima "nema mesta" za njegovu duhovitu domoljubnu kolumnu, pa ga mozemo citati samo na Dnevno.hr. Nadam se da ce poslije izbora imati vise slobode!

Avatar m.blomkwist
m.blomkwist
22:35 30.06.2015.

Svaka ti čast Ljerko!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije