Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNOSITE VIŠE HRANJIVIH TVARI

Znate li zašto ste razdraženi kada ste gladni? Stručnjaci objasnili kako je hrana povezana s raspoloženjem

Shutterstock
17.07.2022.
u 16:00

Nekada se jednostavno ustanete na 'krivu nogu' pa ste loše raspoloženi, no često se dogodi da osjećate frustraciju zbog gladi

Osjećate li se razdražljivo, pa čak i pomalo ljutito kada ste gladni? Sigurno vam se dogodilo da ste predugo čekali između obroka ili zaboravili spakirati užinu za posao, pa ste osjetili neku vrstu frustracije. Znate li da iza toga zapravo stoji znanost? Nova studija objavljena u časopisu PLOS One, istraživala je vezu između negativnih emocija i gladi, gdje su došli do rezultata da postoji značajna veza između hrane i raspoloženja, piše Mind Body Green.

Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice

1/10

U ovom istraživanju ispitanici su morali ispuniti upitnik pet puta dnevno tijekom 21 dana, procjenjujući svoju razinu gladi, razdražljivost i ljutnju. Sudionici su također zamoljeni da daju informacije o svom emocionalnom stanju, raspravljajući o užitku i uzbuđenju, (u smislu koliko su se budno osjećali) u odnosu na to kada je svaka osoba pojela svoj posljednji obrok. Autori studije uzeli su u obzir brojne čimbenike kada su prikupljali podatke, a postavili su i nekoliko pitanja o njihovom prehrambenom ponašanju u prethodna tri tjedna, primjerice učestalost obroka, jedenje grickalica, te osjećaj gladi i sitosti.

Rezultati su, pomalo i očekivano, pokazali da su sudionici imali negativne emocije poput ljutnje i razdražljivosti kada su bili gladni. No, autori su bili iznenađeni kada su otkrili da glad i uzbuđenje nisu pokazali nikakvu primjetnu povezanost, jer su očekivali da će glad dovesti do povećanog uzbuđenja. 

- Sadašnji rezultati doprinose nizu istraživanja koja sugeriraju da razine gladi, ili razine glukoze u krvi, mogu utjecati na osjećaj ljutnje i razdražljivosti. Šećer u krvi pada bez hrane i to je faktor koji uzrokuje skok negativnih osjećaja, tj. osjećaj gladi - objasnili su autori studije. 

Najbolji način da spriječite negativne osjećaje koji se javljaju zbog gladi je, naravno, da na vrijeme jedete sve obroke. Međutim, ono što jedete također je jednako važno za vaše tijelo kao i vrijeme kada jedete, i trebali biste jesti više hranjivih tvari koje opskrbljuju vaše tijelo složenim ugljikohidratima, vlaknima, proteinima, zdravim mastima i vitaminima, kako biste se osjećali dobro. Kada se krenete hraniiti zdravije i prestanete preskakati obroke, primijetit ćete i da vam se raspoloženje poboljšava. 

Mladić peče hamburgere, odreske i torte u automobilu na suncu u kojem temperature dosežu skoro 100°C

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije