Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uopće se nije zvala Barica...

Znate li tko je Kumica Barica? Ovo je priča o najpoznatijem kipu na Dolcu

Zagreb: Popularna skulptura Kumice Barice s Dolca
Sanjin Strukic/PIXSELL
13.02.2024.
u 10:30

Ovo umjetničko remek-djelo akademskog kipara Stjepana Gračana stvoreno je u čast svim damama – kumicama

Kroz povijest Dolac je mijenjao svoje lokacije, ali na današnje mjesto između Trga bana Jelačića, Kaptola i Gornjeg grada smjestio se 1930. godine. Tada je to bila jedna od najmodernijih tržnica u cijeloj Europi, a i danas je mnogi često posjećuju. Ali, osim crvenih suncobrana te voća i povrća koje možete kupiti na Dolcu, možda je najpoznatija Kumica Barica, piše Croatia Week.

Ovo umjetničko remek-djelo akademskog kipara Stjepana Gračana stvoreno je u čast svim damama, kumicama koje su održavale ovo mjesto živopisnim od njegovih početaka prodajući svoje svježe proizvode. Okićena pregačom zavezanom oko struka i košarom na glavi, Kumica Barica stoji tu od 2006. godine.

VEZANI ČLANCI: 

Kip, koji su mještani prozvali Barica, napravljen je po uzoru na Đurđicu Jančec – ljubaznu kumicu koja je više od 50 godina prodavala proizvode sa štanda na tržnici. Đurđica, inače iz Hrašća u Novom Zagrebu, bila je ikonska figura tržnice i prodavača.

Tržnica Dolac nije samo mjesto za kupnju svježih proizvoda; to je kulturno središte gdje se tradicija susreće s modernim i gdje se priče poput onih Kumice Barice i Đurđice Jančec utkaju u tkivo zagrebačkog identiteta. Bilo da ste lokalac u tjednoj kupnji ili turist koji razgledava glavni grad, pogledajte kip Kumic Barice na Dolcu.

Kumica Mira zna tajnu savršene pripreme odojka:

Komentara 2

Avatar Idler 3
Idler 3
11:03 13.02.2024.

Pa kaj je Hrašće isto vu ZG ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije