Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za bolju budućnost

Znate li odvajati otpad? Ovih 10 stvari vjerojatno stavljate u reciklažu, a zapravo ne biste trebali

shutterstock
21.07.2023.
u 06:00

Dok mnogi od nas pokušavaju dati svoj doprinos recikliranjem, nevjerojatnih 83% dobronamjernih kućanstava slučajno 'zagađuje' svoje kante za recikliranje.

Na vrhuncu ljeta ne rastu samo temperature. Procjenjuje se da će plastični otpad porasti za 40%, kaže eko-stručnjak William Green. I dok mnogi od nas pokušavaju dati svoj doprinos recikliranjem, nevjerojatnih 83% dobronamjernih kućanstava slučajno 'zagađuje' svoje kante za recikliranje. 'Kruženje želja' je čin stavljanja predmeta koji se ne mogu reciklirati u kante za recikliranje i nadanje da se mogu reciklirati', kaže William, 'Ali, ovo je izazov za postrojenja za recikliranje da učinkovito razvrstavaju i prerađuju. A, u gorem slučaju, cijele serije kontaminiranog otpada mogu završiti na odlagalištu', prenosi Metro.

Ambalaža za kompostiranje: Ambalaža za kompostiranje, poput kutije za jaja, nije predviđena za recikliranje i trebala bi ići u kantu za hranu ili na hrpu komposta. Napravljen od materijala koji se lako raspadaju, može pridonijeti ishrani našeg tla. Na ambalaži mora biti jasno da se materijal može kompostirati. Ako ste u nedoumici, izostavite ga i bacite u kantu za otpad.

VEZANI ČLANCI: 

Maramice i papirnati ručnici: Maramice i kuhinjske papirnate ručnike, čak i čiste, treba odlagati u kantu za smeće jer mogu začepiti strojeve u procesu recikliranja. Također se smatraju kontaminiranima ako se koriste. Kartonske cijevi, ako nisu mokre ili u dodiru s hranom, mogu se baciti u kantu za recikliranje.

Tube od paste za zube: Iako se ponekad mogu izrađivati od materijala koji se mogu reciklirati, tube od paste za zube smatraju se kontaminiranima jer je unutra obično puno ostataka. Stoga im je bolje da odu na otpad. Opcija ako ih želite reciklirati je da ih nakon upotrebe razrežete škarama i očistite, ali samo ako na pakiranju piše da se mogu reciklirati.

Pakiranje tableta: Blister pakiranja za tablete i kontaktne leće zatvorene folijom jedan su od težih predmeta za recikliranje. Pakiranje tableta može se odnijeti u ljekarne, a pakiranje kontaktnih leća može se ostaviti u optici, a oba imaju sabirna mjesta za stvari koje se šalju na specijalizirano recikliranje.

Mali predmeti: Iako mislimo da činimo pravu stvar stavljajući poklopce od boca u reciklažu, ti mali komadići mogu omesti proces u postrojenjima za reciklažu, izgubiti se ili pasti kroz strojeve za sortiranje. Sakupite sve male predmete i stavite ih u plastičnu bocu ili spremnik kako biste bili sigurni da su pravilno obrađeni.

Traka na kartonskoj ambalaži: Mnoge vrste traka koje se koriste na kutijama za dostavu i kartonskoj ambalaži ne mogu se reciklirati. Kako biste bili sigurni, uklonite svu traku kako biste spriječili rizik od slanja cijelog kartonskog paketa na odlagalište. Traka također može uzrokovati opasnost od gušenja za divlje životinje pa je važno odložiti je u kantu za smeće.

VEZANI ČLANCI: 

Razbijeno staklo: Osim što predstavlja opasnost za smetlare, razbijeno staklo također može ometati rad strojeva u postrojenju za recikliranje i prekinuti proces proizvodnje obnovljenih staklenih boca. Bolje ga zamotati na sigurno i staviti u kantu za opći otpad. Nerazbijene staklene posude potrebno je isprati prije odlaganja u kantu za recikliranje.

Plastične folije za hranu i jednokratne vrećice: Oni se mogu reciklirati, ali ne putem općinskih kanti uz cestu kod kuće. Potrebno im je specijalizirano recikliranje. Skupljajte ih tijekom vremena i kada budete imali vrijednu zalihu, odnesite ih na sabirno mjesto koje se obično nalazi u većini velikih supermarketa.

Pakiranja od grickalica: Većina pakiranja ne može se reciklirati jer su napravljeni od plastike, obložene metalnim materijalom. Ako su označeni kao reciklabilni, bit će im potrebna posebna obrada. Provjerite web-mjesto lokalne općine kako biste vidjeli mogu li se uključiti u vaše opće kućno recikliranje. Ako ne, provjerite hoće li ih vaš lokalni supermarket prihvatiti za recikliranje.

Prljava kartonska ambalaža: Karton se može reciklirati, ali ako je zaprljan ostacima hrane, trebao bi otići u kantu za smeće. To vrijedi za svu ambalažu za hranu koja se može reciklirati, poput masnih kutija za pizzu ili plastičnih posuda za van. Ako se ne može očistiti, onda ga treba staviti u smeće.

Mikrobiolog otkrio: Evo koliko su sudoperi zapravo prljavi, čak i nakon temeljitog čišćenja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije