Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko otkriće

Zbog svoje su 'injekcije' dobili Nobelovu nagradu za medicinu

Inzulin
Foto: Thinkstock
11.01.2016.
u 07:39

Frederick Banting i John Macleod, koji su radili na istraživanju inzulina, za svoj su rad nagrađeni Nobelovom nagradom za medicinu godinu dana poslije

Na današnji dan 1922. godine tinejdžer sa šećernom bolesti, Leonard Thompson, u bolnici u Torontu u Kanadi, postao je prva osoba koja je primila injekciju inzulina.

Njegovo se stanje poboljšalo nevjerojatnom brzinom, jednako kao što se vijest o inzulinu proširila diljem svijeta.

Frederick Banting i John Macleod, koji su radili na istraživanju inzulina, za svoj su rad nagrađeni Nobelovom nagradom za medicinu godinu dana poslije.  

Šećerna bolest globalna je epidemija sa 415 milijuna oboljelih na svijetu od kojih polovica nema postavljenu dijagnozu i ne liječi se, više od 5 milijuna uzrokovanih smrti godišnje i godišnjim troškovima zdravstvene zaštite od više od 600 milijardi dolara.

U našoj zemlji trendovi su slični. Prema podacima CroDiab registra više od 250 tisuća osoba ima dijagnosticiranu šećernu bolest, ukupni broj oboljelih procjenjuje se na više od 400 tisuća, trošak liječenja iznosi 2,5 milijarde kuna godišnje odnosno 11,5% proračuna HZZO-a, a od ukupnog iznosa čak se 86% odnosi na troškove liječenja komplikacija.

>>Šećerna bolest globalna je epidemija

>>Svaki drugi dijabetičar ne zna da je bolestan. Jeste li i vi među njima?

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije