Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTOMOBIL ZA SVE SITUACIJE

Zašto gledati noćno nebo i koja je najvažnija oprema za uspješno gledanje zvijezda

Suze Sv. Lovre
Foto: Native tim VL
1/8
24.11.2023.
u 11:38

Propustili ste Suze Sv. Lovre? Nema problema,donosimo vam savjete za iduću godinu

Najbolje je učiti na vlastitim greškama. Tko god je to rekao je u krivu jer je puno bolje učiti na tuđim greškama, pogotovo ako se sve te pogreške dogode u jednoj večeri. Suze Sv. Lovre, poznati i kao meteorska kiša Perzeidi, godišnja su meteorska kiša koja se javlja u kolovozu. Oni su jedna od najpoznatijih i najpouzdanijih kiša meteora, koja proizvodi relativno veliki broj svijetlih meteora ili "zvijezda padalica" koji se šire noćnim nebom. Da biste ih promatrali, pronađite što tamnije mjesto dalje od gradskih svjetala, legnite na pod i pogledajte u nebo. Za uživanje u kiši meteora nije vam potrebna nikakva posebna oprema – samo vaše oči, a za dobru fotku aparat ili mobitel na stativu. Ovaj popularan događaj za promatrače neba i entuzijaste astronomije, svake godine izvuče mnoge usred noći na polja i brda oko velikih gradova, a mnogi ljudi svake godine gledaju Suze Sv. Lovre kao tradiciju.

Fotka ne govori koliko je toga pošlo po zlu prije nego je nastala
Foto: Native tim VL

Ovo je bio opis koji većina nas vidi na portalima i pomisli kako bi bilo odlično/zanimljivo/romantično/zabavno otići negdje daleko od svjetlosnog zagađenja i cijelu noć gledati kako meteori šaraju nebom nasmijani kao na reklami za životno osiguranje. Još je bolje kad vam to padne na pamet nakon kolovoza, kada noćne temperature padnu daleko ispod onih ljetnih i kada nema toliko meteora, ali eto, idemo probat da klinci vide. U mislima dolazite na idealan komadić prirode usred šume, auto parkirate malo dalje da vam ne smeta, vadite stolice i podlošku, u laganim hlačama i majici kratkih rukava gledate u nebo dok djeca pokazuju rukama u sazviježđa i broje koliko je meteora prošlo u minuti

U stvarnosti za nas gradske “avanturiste” to izgleda ovako, smatrajte ovo iskrenim vodičem za izbjegavanje nesreća koje su naše astronomske težnje pretvorile u komediju pogrešaka.

U subotu nakon obiteljskog roštilja probate malo odspavati kako bi po noći mogli u miru gledati spektakl na nebu. Naravno, to neće ići tako lagano jer klinci imaju drugačije planove.

Lokacije za gledanje zvijezda uglavnom znače putovanje po zabačenim putevima
Foto: Native tim VL

Putem se gubite par puta jer ni GPS ne zna gdje je to polje koje su vam drugi preporučili da je super za gledanje noćnog neba. Prva naučena lekcija? Ne podcjenjujte hladnoću. Majka priroda ima smisao za humor hladniji od Else i Anne iz Frozena. Drhtali smo kao pingvini na santi leda prije nego što smo si priznali da je ipak malo prehladno za sjediti vani. Nije dovoljno biti naoružan fotoaparatom, termosica vrućeg kakaa i popriličan broj slojeva u lazanjama s previše sira će biti dobri u borbi s hladnoćom. Tako da zaboravite onaj dio legnite na pod kao da ste u dnevnoj sobi. Trk u auto, stativ kraj vozačkih vrata da možete podešavati sve bez da izlazite iz grijanog auta i tu ste čitavu noć. Srećom, Renault Austral nas je spasio. Osim što ima mjesta kao u omanjem apartmanu, bez problema smo ga dovezli u neko blatno polje bez bojazni da ćemo do jutra zapeti u njemu.

Koliko je bilo hladno? Toliko da se objektiv zamaglio nakon pola sata snimanja, a nije nam se izlazilo iz toplog auta da provjerimo je li sve ok
Foto: Native tim VL

Lokaciju je najbolje izabrati koji tjedan unaprijed ili još bolje, odabrati neku lokaciju koju dobro poznajete. U suprotnom lutate s dvoje klinaca na zadnjim sjedalima u mraku kojima morate objašnjavati da tata zna što radi. Također, zvukovi izvanzemaljaca koje čujete svugdje okolo su vjerojatno samo sove i pokoja lisica. Kako je noć postajala sve tamnija, rasplamsala se i naša mašta. Svaki huk i šuštanje postali su potencijalna invazija vanzemaljaca. Moj savjet? Prije nego što pustite mašti na volju, sjetite se da su ti zlokobni zvukovi najčešće samo naši pernati prijatelji koji čavrljaju. I da, noćni leptiri stvarno mogu biti ogromni. Grickalice, super ideja za utažiti glad, jako loša ideja ako ne volite glodavce. A po noći svaki mišić i voluharica izgleda u najmanju ruku veće od vuka. Također, sve sendviče koje ponesete će nestati još u autu prije nego što ste izašli iz grada.

Ne, ovo nije Starship Enterprise nego Renault Austral
Foto: Native tim VL

Auto je vaše kozmičko utočište

Nakon što smo podlegli hladnoći, strahu i odustali od obiteljske idile, potražili smo utočište u našem pouzdanom automobilu. Ne podcjenjujte snagu četiri kotača i krova. U 2 ujutro, Austral je bio bolji od Hiltona. Mala digresija, kao otac male djece naviknete na svašta, ali ako dijete stane u nešto što izgleda kao “hrpa blata” i ne miriši kao hrpa blata, onda se izuva prije ulaska u auto i tenisice je bolje ostaviti vani. Neće ih nitko uzeti…

Fotka za pamćenje, mliječna staza, starlink sateliti i naš topli dom, Renault Austral
Foto: Native tim VL

Unatoč kaosu, hladnoći i zauvijek izgubljenom imidžu tate koji se ničega ne boji, izašli smo iz naše male avanture s fotografijama koje će zasjeniti sve loše što nam se dogodilo. Dakle, kolege promatrači zvijezda, učite na mojim greškama, pripremite se za neočekivano i zapamtite da se ponekad najbolje uspomene stvaraju usred urnebesnih nevolja pod zvjezdanom noći. Neka vaše kamere budu fokusirane, vaš kakao vruć, a auto pun goriva da grijanje može raditi čitavu noć. Sretno s promatranjem zvijezda!

Sadržaj nastao u suradnji s Renaultom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije