Samo jedna čajna žličica soli manje dnevno smanjuje rizik od moždanog udara čak 25 posto. Konzumiranje manje soli vodi i do 17-postotnog smanjenja rizika od srčanih bolesti. Rezultati su to 13 različitih istraživanja.
Znanstvenici su analizirali rezultate istraživanja koja su uključivala više od 170 tisuća ljudi, a otkrili su kako smanjeni unos soli od pet grama dnevno može spriječiti 1,25 milijuna smrti godišnje, a bilo bi i gotovo tri milijuna manje oboljelih od srčanih bolesti. Profesor Francesco Cappuccio sa Sveučilišta Warwick kaže kako je to mali, ali značajan korak u dokazivanju štetnosti soli.
– Govorimo o četiri ili pet vrećica čipsa dnevno, a konzumiranjem manje slanog kruha ili umaka unos soli se može smanjiti i za više od pet grama – smatra Cappuccio.
Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dnevno unos pet grama soli, a Britanci konzumiraju u prosjeku 10 grama. Smanjenjem unosa soli i pravilnim tretmanima može se prevenirati 40 posto moždanih udara.