Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stari običaji

Zanimljive tradicije: Diljem svijeta vjeruje se da ove namirnice donose sreću u Novoj godini

shutterstock
28.12.2022.
u 07:00

Svinjetina koja se jede na Novu godinu njemačka je i istočnoeuropska tradicija.

Tradicionalno, na Staru godinu točimo pjenušac, no što je s jelovnikom? Naravno, to ovisi o tome gdje živite jer u različitim kulturama vjeruje se da određena hrana donosi sreću u nadolazećoj godini. Ove novogodišnje prehrambene tradicije iz cijelog svijeta imaju jedinstvena značenja, a dodavanje ove hrane za sreću u vaše planove za zabavu izvrstan je način da pozdravite staru godinu, kako piše Real Simple.

Svinjetina
Šunka je često središnji dio praznika, ali smatra se da svinjetina donosi sreću na Novu godinu. Pa zašto je svinjetina novogodišnja tradicija jela? Prvo, to ima veze s načinom na koji se svinje ponašaju drugačije od drugih životinja. Prema nekim teoretičarima, dok kokoši i purice kopaju unatrag, svinja zarije njušku u zemlju i kreće naprijed - u istom smjeru u kojem želite ići u novoj godini. 

Drugi razlog je logistika: svinje se tradicionalno kolju u kasnu jesen, što svinjetinu čini idealnim izborom za doček Nove godine. Konačno, svinjetina koja se jede na Novu godinu njemačka je i istočnoeuropska tradicija.

Kupus
Uz svinjetinu često ide i kiseli kupus ili neka vrsta kupusa. Ova tradicija također dolazi iz Njemačke i istočne Europe i ukorijenjena je u jednostavnoj logistici: kasna jesenska berba zajedno s procesom fermentacije od šest do osam tjedana znači da je kiseli kupus spreman kad dođe Nova godina. Kupus na Novu godinu također je prožet simbolikom - niti u kiselom kupusu mogu simbolizirati dug život, dok kupus također može predstavljati novac.

Volite li grickati kisele krastavce? Ovo je dobro znati:

1/4

Zelena hrana 
Poznato je da je samo zeleno za Novu godinu sretno. Sve se vrti oko zelene boje, koja simbolizira novac i blagostanje. Također, prema nekim tradicijama koje su ukorijenjene na jugu, zeleniko se može objesiti kraj vrata kako bi se otjerali svi zli duhovi koji bi vam mogli doći na put. 

Leća
Leća je mahunarka koja se često poslužuje u talijanskim kućanstvima, a njihova legenda vuče korijene iz blagostanja: okrugle mahunarke izgledaju poput novčića. Za Silvestrovo se tradicionalno nakon ponoći jede hranjiva leća, uz svinjetinu i kobasice.

Riba
Riba je još jedno uobičajeno jelo na tanjurima diljem svijeta za Novu godinu, posebno u kulturama blizu vode. Na primjer, u skandinavskim zemljama haringa se smatrala vjesnikom sreće, pogotovo jer je srebrna riba prizivala u sjećanje vrijedan novac. Haringa, kojom se jako trgovalo, također je bila ključna za prosperitet zemlje. Jedenje haringe bio je način da se nadamo dobrom ulovu u nadolazećim mjesecima jer je haringa imala nepredvidive obrasce migracije, a dobra godina nije nužno značila da će sljedeća godina biti jednako uspješna. Haringa i danas simbolizira sreću, pa je odlična opcija za novogodišnje predjelo.

Noodlesi
U Kini, Japanu i mnogim drugim azijskim zemljama, uobičajeno je posluživati ​​i jesti rezance na Novu godinu. Njihova duljina simbolizira dugotrajnost pa pazite da ne slomite ili skratite rezance tijekom procesa kuhanja.

Voće
U filipinskoj kulturi, doček Nove godine tradicionalno se slavi uz 12 vrsta voća, da simboliziraju svaki mjesec. Filipinci preferiraju okruglo voće, ali mango i lubenica također čine prednost. U Meksiku se u ponoć jede grožđe koje simbolizira nadolazeću godinu. Diljem svijeta jede se i šipak, simbol plodnosti i rađanja.

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega:

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?