Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvijezda pop-glazbe Matisyahu

Zabranjeno mu je dotaknuti žensku osobu

matisyaha
vl
28.09.2009.
u 16:15

Mješavina hip hopa i reggae glazbe naizgled nema nikakvih dodirnih točaka s ortodoksnim judaizmom, ali on ne misli tako. Upoznajte Matisyahua, prvu hasidsku pop-zvijezdu!

Mješavina hip hopa i reggae glazbe naizgled nema nikakvih dodirnih točaka s ortodoksnim judaizmom, ali on ne misli tako. Upoznajte Matisyahua, prvu hasidsku pop-zvijezdu!

Glave pokrivene tradicionalnom židovskom jarmulkom ili karakterističnim crnim šeširom stožastog oboda, zarastao u gustu i dugačku bradu, Matisyahu ovog ljeta i jeseni putuje svijetom promovirajući svoj novi album "Light'" Rođen u svjetovnoj židovskoj obitelji prije 30 godina kao Matthew Miller i odrastao u Brooklynu, u odrasloj dobi je postao aktivni sljedbenik hasidskog pokreta Chabad-Lubavitch unutar ortodoksnog judaizma, a kasnije započeo i glazbenu karijeru.

Njegova pojava izazvala je golemu znatiželju među publikom i kritikom, ali i podijeljene reakcije u religijskoj zajednici. Premda hasidizam veliča duhovnost i radost života, smatralo se da strogi vjerski principi naprosto nisu spojivi sa svakodnevicom pop-zvijezde. Primjerice - prema hasidskim pravilima doslovce ne smije dotaknuti žensku osobu koja mu nije vjenčana supruga ili članica najuže obitelji, a apsolutno mu je zabranjeno nastupati petkom, na Šabat. Matisyahu se pridržava tih pravila.

Možda suprotno očekivanjima, Matisyahu ne pokušava propovijedati, niti traži potencijalne konvertite. Iz njega progovara samo pozitivna energija - kada repa ili pjevuši drevne hasidske melodije karipskim naglaskom preko dancehall riddima, on čini kulturnu fuziju triju geta: poljskog, Bronxa i Trenchtowna, zadržavajući specifičnu energiju svakoga od njih, pa se ni naziv "hasidski reggae" ne čini više tako neprirodnim. Uostalom - nije li rastafarijanska simbolika u reggaeu (egzodus, Zion...) preuzeta upravo od Židova?

Kada je prije četiri godine reggae-hip hop singlom "King Without a Crown'" izdanom preko male i neprofitne izdavačke kuće JDub dospio na Billboardovu ljestvicu, mnogi su mislili da je riječ tek o neobičnoj anomaliji koja će proći brzo kako je i došla. No, album "Youth" je 2006. dosegao zlatnu nakladu u SAD-u, a od tada je nizom koncerata u cijelom svijetu nastavio širiti bazu publike i izlazak ploče "Light'" ovog ljeta dočekao je već kao sasvim etabliran izvođač. U međuvremenu je proširio i stilski dijapazon, dodavši znatnije elemente alter rocka - pa je za očekivati je da će njegova slava samo još rasti...

Ključne riječi

Komentara 1

LO
loza
17:46 28.09.2009.

na kraju će se ispostaviti da je to novi alter ego Sache Bochena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije