Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oftalmologija

Revolucionarna metoda: jedinstveni laser koji uklanja starosnu dalekovidnost

Bilić Vision
Foto: Bilić Vision
1/3
16.10.2023.
u 14:37

Problemi s vidom mnogima otežavaju svakodnevni život jer jednostavno žele svoje svakodnevne aktivnosti obavljati bez pomagala za vid, kao što su naočale i leće. Evo što nudi moderna oftalmologija koja je dostupna i u Hrvatskoj

Zdravlje očiju definitivno je preduvjet za postizanje bolje kvalitete života, a Svjetski dan vida obilježava se kako bi nas podsjetio na važnost redovitog kontroliranja i pravodobnog reagiranja  kada je riječ o poteškoćama s vidom i degenerativnim promjenama oka, koje se s povećanjem životne dobi neminovno i događaju. Ove problematike itekako su svjesni u Poliklinici Bilić Vision koja je već godinama lider u liječenju poteškoća s vidom i bolesti očiju, što su kroz godine pokazali svojim personaliziranim pristupom svakom pacijentu i ulaganjem u vrhunske liječnike te inovativne metode liječenja

Prvi su u Hrvatskoj uveli operacije oka laserom i ugradnju “pametnih” leća koje istodobno rješavaju i nekoliko problema s vidom te su također jedini koji staračku dalekovidnost rješavaju metodom Presbyond. Stručni tim pod vodstvom dr. Luke Bilića, koji je ujedno vodeći kirurg za najnovije laserske operacije mrene u Hrvatskoj i jedan od prvih kirurga na svijetu koji provodi studiju za najnoviju intraokularnu leću Vivity, učinit će sve da pronađu najbolje rješenje za vaš oftalmološki problem.

Lasersko skidanje dioptrije

Problemi s vidom mnogima otežavaju svakodnevni život jer jednostavno žele svoje svakodnevne aktivnosti obavljati bez pomagala za vid, kao što su naočale i leće. Suvremena oftalmologija u liječenju problema vida otišla je veliki korak naprijed jer se dioptrija može ukloniti laserskom korekcijom.  

Stručni tim Poliklinike Bilić Vision, dr. Luka Bilić i dr. Branka Jurić Tomašević, dosad su laserskom metodom FemtoLASIK uspješno izveli više od 15 000 takvih zahvata. Riječ je o najnaprednijoj metodi laserskog skidanja dioptrije tijekom koje se sve faze operacije obavljaju laserski. Prvi laser napravi poklopčić na rožnici, koji se otvori kako bi drugi laser skinuo dioptriju te se nakon toga poklopčić vraća na mjesto kako bi zacijelio. Oporavak nakon laserskog uklanjanja dioptrije je brz, a većina pacijenata već idući dan na prvoj kontroli postiže sto postotnu vidnu oštrinu, dok je nekima potrebno nekoliko dana. 

 

Najmodernije liječenje staračke dalekovidnosti

Već nakon 40. godine života dolazi do slabljenja prirodne akomodacije očne leće, što se u oftalmologiji stručno naziva i presbiopija ili starosna dalekovidnost. Do sada su se u kirurškom rješavanju starosne dalekovidnosti koristile kompromisne metode, a to je klasični laserski monovision i invazivniji zahvat ugradnje intraokularnih leća u oko.

Kompromis kod klasičnog laserskog monovisiona je taj da se žrtvovao dio vida (na srednju udaljenost) kako bi se postiglo da jedno oko vidi na daljinu, a drugo na blizinu pa se mnogi nisu na to privikli, dok je kompromis kod ugradnje leća taj što je to invazivna operacija u kojoj se još zdrava leća uklanjala i stavljala umjetna.

Kao odgovor na ta kompromisna rješenja, njemačka kompanija Zeiss lansirala je platformu Presbyond koja uspješno uklanja starosnu dalekovidnost.

Presbyond koristi principe monovisiona (jedno oko gleda više na blizinu, drugo na daljinu), ali znatno unaprijeđene. Srž inovacije je u laserskom oblikovanju rožnice na način da bolje iskoristi potencijal oka i mozga kako bi produljili dubinu fokusa svakog pojedinačnog oka. Tako oko koje gleda daleko ne vidi više samo daljinu nego i srednju udaljenost, a oko za blizu vidi blizinu bolje nego kod običnog monovisiona, a vidi također dobro i srednju udaljenost. Posljedično srednja udaljenost se vidi odlično za razliku od prijašnjih metoda, a dolazi i do preklapanja područja jasnog vida oba oka i do učinka sinergije, zbog čega se bolje vide sve udaljenosti - blizina, srednja udaljenost i daljina u usporedbi s vidom pojedinačnog oka.

Rezultat je izvrstan vid na blizu i na daleko i neovisnost o naočalama bez neželjenih popratnih fenomena.

Ova metoda jedinstvena je u hrvatskoj medicini, moguće ju je napraviti isključivo u Poliklinici Bilić Vision i to pod paskom najvećih stručnjaka u refraktivnoj kirurgiji – dr. Lukom Bilićem i dr. Brankom Jurić Tomašević. Presbyond se radi u kapljičnoj anesteziji, sigurna je i bezbolna metoda i traje samo 15 minuta uz brz oporavak. 

Laserska operacija sive mrene

U Poliklinici Bilić Vision se već više od 25 godina uspješno izvode operacije sive mrene te je do sada izvedeno više od 40.000 operacija mrene i više od 50.000 zahvata skidanja dioptrije. Iako se u Poliklinici i dalje izvodi ultrazvučna operacija sive mrene, sve se više pacijenata odlučuje za lasersku operaciju kojom liječnički tim vrhunskih kirurga, dr. Luka Bilićprof. dr. sc. Iva Dekaris i prof. dr. sc. Maja Merlak, uspješno otklanjaja ovaj problem vida.

Ova se metoda na Zapadu razvila posljednjih godina, a prema svim pokazateljima, znatno je sigurnija za pacijenta jer sofisticirani femtosecond laser, kojim upravlja kirurg, obavlja dio operacije mrene, i to onaj najkompleksniji – otvaranje kapsule leće i usitnjavanje zamućene očne leće (mrene). Kod svih prijašnjih metoda ovi su se koraci u operaciji smatrali upravo najizazovnijima te su se najčešće komplikacije primjenom standardne ultrazvučne metode događale upravo u ovoj fazi liječenja. Uvođenjem laserske tehnologije kojom je sve u potpunosti kompjutorizirano, komplikacije su svedene na minimum, a ovise i o samoj sivoj mreni te dodatnim očnim bolestima pacijenta.

Foto: Bilić Vision

Uz ovaj napredni laser koji je ključan kod operacije mrene, u Poliklinici Bilić Vision uvedena je i potpuna usluga tretiranja sive mrene pod nazivom Total Refractive Solution, a riječ je o skupu dijagnostike i liječenja koji se izvode prije i poslije operacije mrene. Metoda najsuvremenijeg praćenja i operativnog liječenja oka Total refractive solution, osim operacije najmodernijim femto laserom, obuhvaća i praćenje stanja mrežnice korištenjem Triton angio OCT-a, provjeru stanja suznog filma važnog za konačni rezultat vida Tear Check tehnologijom te liječenje suhog oka ukoliko postoji potreba, E-Eye pulsnim laserom. Ovo se liječenje može izvoditi i prije operacije mrene, a po potrebi i nakon operacije.

No kod pacijenata sa sivom mrenom, ali i onih starijih od 50 godina, može se napraviti operacija na očnoj leći s ugradnjom umjetne leće koja će zamijeniti upotrebu naočala te će imati funkciju korekcije vida na svim udaljenostima.  

Poliklinika Bilić Vision je među prvima u Europi započela s ugradnjom posebne nove Vivity intraokularne leće koja nuspojave karakteristične za ostale intraokularne leće svodi na minimum. Na primjer, osjećaj bliještanja kod noćne vožnje i kod gledanja u izvor umjetne svjetlosti. Također, najnovija intraokularna leća Vivity daje mogućnost gledanja na sve udaljenosti – dobar vid na daljinu, srednju udaljenost, a pod dobrim svjetlosnim uvjetima i na blizinu.

Uz korištenje nove wavefront tehnologije, a ne dosadašnje, koja je koristila difraktivne prstenove koji su bili glavni razlog dugog perioda adaptacije i pratećih nuspojava, u Poliklinici su stekli titulu lidera na ovome kirurškom području. 

Foto: Bilić Vision

Svestrane metode liječenja oka

Osim laserskog skidanja dioptrije i operacije mrene, u Poliklinici Bilić Vision možete riješiti i ostale probleme s vidom jer pružaju usluge kao što je refraktivna kirurgija na bistroj očnoj leći, operacije crosslinkinga za liječenje bolesti keratokonusa, kao i razne zahvate okuloplastične kirurgije.  

Bilić Vision poliklinika jedna je od vodećih za sve metode zahvata transplantacija rožnice. Razlog tolikom povjerenju leži u činjenici da operaciju izvodi kirurški tim na čelu s prof. dr. sc. Ivom Dekaris, liječnicom koja ima više od 20 godina kirurškog oftalmološkog iskustva iz područja presađivanja očnih tkiva i koja je samostalno izvela više od 1000 postupaka presađivanja očnih tkivnih presadaka.  

Budući da velik broj pacijenata ima problem suhog oka, u Poliklinici je razvijena suvremena metoda liječenja – dijagnosticiranje Tear Check tehnologijom, a potom i liječenje pulsnim laserom.   

Problem suhog oka ne treba zanemariti jer ako se ne tretira, može dovesti do čestih infekcija i upala oka, oštećenja površine rožnice i spojnice oka, upale rožnice i spojnice, erozije rožnice, razvoja čira rožnice, razvoj ožiljaka, a u konačnici moguć je i gubitak vida. 

Zdravlje oka i dobar vid osiguravaju bolju kvalitetu života, a takva životno važna pitanja valja prepustiti onima koji to znaju najbolje. Recenzije pacijenata i preporuke na strani su dr. Luke Bilića i stručnog tima Poliklinike Bilić Vision.

Sadržaj nastao u suradnji s Poliklinikom Bilić Vision.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije