Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Vrhunska vina Zlatne Slavonije sjajan temelj za modernu interpretaciju tradicionalnih jela

Zlatna Slavonija Eno&Gastro
Foto: Borna Subota, izvor TZ PSŽ
1/12
10.11.2023.
u 11:44

Novi ciklus vinskih radionica održan u sklopu projekta Zlatna Slavonija Eno&Gastro, potvrdio je izniman potencijal Požeško-slavonske županije

Kako poslužiti pjenušava vina, koje tehnike serviranja primijeniti, kako poboljšati event ponudu i u nju uključiti aperitivne koktele na bazi lokalnih likera, vina i pjenušca, koji je redoslijed posluživanja zlatni standard, kako kvalitetno kreirati pakete hrane i pića u raznim cjenovnim razredima… Sve su ovo u novom ciklusu radionica vlasnici vinarija, kušaonica, restorana, sommelieri i konobari iz Požeško-slavonske županije imali priliku naučiti od sommeliera Darka Lugarića.

U destinaciji poznatoj kao Zlatna Slavonija ponuda vrhunskih vina iz tri vinogorja - među kojima je i ono najpoznatije Vinogorje Kutjevo - sljubljena sa slavonskim jelima iznimno su važan dio turističke ponude pa je TZ Požeško slavonske županije početkom prošle godine pokrenula projekt „Zlatna Slavonija Eno&Gastro“ i uspješno ga provodi već drugu godinu.

Kako bi u vinarijama i ugostiteljskim objektima kvalitetnu eno-gastro ponudu podigli na još višu razinu, poznati hrvatski sommelier tijekom rujna i listopada održao je novi ciklus od čak osam interaktivnih radionica.

Foto: Borna Subota, izvor TZ PSŽ

„Trendovi se mijenjaju i bez edukacije nema napretka, stoga su radionice poput ovih dobar način da se ide u korak sa zahtjevnim turističkim tržištem. Vesele me reakcije polaznika, iznimno su pozitivno reagirali na edukaciju, podijelio sam s njima znanje i vještine i dobili su mnogo alata koje su spremni implementirati u svoje poslovanje, ističe Lugarić, oduševljen potencijalom eno-gastro ponude u Zlatnoj Slavoniji, kaže – vrijeme je za iskorak.

„Vrijeme je da se iznimno ukusna i originalna tradicionalna jela i vrhunska vina te sjajni likeri lokalnih proizvođača ponude u modernom ruhu – od načina serviranja do zanimljive ponude u sljedovima“, ističe ovaj stručnjak za vina, a u tome je najvažnija motivacija vlasnika i osoblja u restoranima koje u ovoj regiji ne nedostaje. Uvijek nasmijani i srdačni Slavonci poznati su po gostoljubivosti i što je ključno, spremni su nadograđivati znanja i vještine.

Foto: Karlo Hruškar, izvor TZ PSŽ

To je potvrdio i ovaj novi ciklus vinskih radionica na kojima su se osim prezentacije širokog spektra i stilistike vina – od pjenušca proizvedenih tradicionalnom i tankovskom metodom te iznimnih bijelih i crnih vina, poput graševine, ali i onih manje poznatih poput manzonija i zelenca, pa sve do odličnih kupaža – predstavile i suvremene tehnike uz redoslijed sljubljivanja vina i hrane na moderan način uzimajući u obzir cjenovne razrede i kvalitetu kao imperativ. I kreatorima brzorastuće event scene u Zlatnoj Slavoniji dobro su došli tips&tricks Darka Lugarića koji uključuju originalne aperitivne koktele na bazi lokalnih likera, vina i pjenušaca.

„Integrirano upravljanje kvalitetom preduvjet je napretka i turističkog rasta pa smo s tim ciljem pokrenuli projekt Zlatna Slavonija Eno&Gastro. Angažirali smo vodeće hrvatske stručnjake i na području naše županije organizirali edukativne radionice temeljene na bogatoj enološkoj i gurmanskoj tradiciji Zlatne Slavonije. Modernim načinom prezentacije tradicijskih jela sljubljenih s vrhunskim nagrađivanim vinima i namirnicama malih, lokalnih proizvođača, nudimo autentičan i potpun doživljaj naše destinacije", poručila je Maja Jakobović, direktorica TZ Požeško-slavonske županije.

Foto: Borna Subota, izvor TZ PSŽ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije