Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasno je

Vježbate našminkani? Prestanite to odmah raditi!

Shuttershock
18.03.2024.
u 08:00

Nova studija otkriva učinke nošenja kozmetičke podloge tijekom aerobne vježbe na kožu i njezine pore.

Za neke žene može biti primamljivo staviti malo šminke prije odlaska u teretanu. Ali, stvarno ne biste to trebali raditi, pokazalo je istraživanje. Nova studija otkriva učinke nošenja kozmetičke podloge tijekom aerobne vježbe na kožu i njezine pore. Istraživanje je obuhvatilo 43 zdrava studenta – 20 muškaraca i 23 djevojke, piše Daily Mail

Šminka je nanesena na jednu polovicu lica – na čelo i gornji dio obraza – dok je druga polovica lica ostavljena čistom. Uređaj za analizu kože korišten je za pomno promatranje kože prije i nakon 20-minutnog trčanja na traci. Istraživači su otkrili da se vlažnost povećala nakon vježbanja u zonama bez šminke i zonama sa šminkom.

VEZANI ČLANCI: 

Međutim, došlo je do većeg povećanja vlažnosti u zonama sa šminkom - što može biti rezultat šminke koja sprječava isparavanje vlage iz kože. Veličina pora povećala se na koži bez šminke nakon vježbanja, ali ne značajno na koži sa šminkom, što bi moglo značiti da nošenje pudera može blokirati pore.

U međuvremenu se razina ulja povećala u zonama bez šminke, a smanjila u zonama šminke, što sugerira da bi moglo biti teško održavati odgovarajuću razinu ulja na koži tijekom nošenja šminke. Pišući u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology, istraživači su rekli: 'Postoji rastući trend pojedinaca koji su našminkani dok sudjeluju u fizičkim aktivnostima’. 

VEZANI ČLANCI: 

'Otkrića sugeriraju da korištenje temeljne kreme tijekom aerobnih vježbi može smanjiti masnoću kože, što uzrokuje suhoću’, dodali su, ‘Osim toga, šminka može začepiti pore i povećati proizvodnju sebuma. Ovo istraživanje nudi važne uvide javnosti, potičući ih da razmotre moguće posljedice korištenja šminke tijekom vježbanja’. 

Dopisni autor Dongsun Park, s Korejskog nacionalnog sveučilišta za obrazovanje, rekao je: 'Za zdravlje kože, najbolje je vježbati bez šminke’.  Kada se sebum, mrtve stanice kože i druge tvari zarobe u porama, to može dovesti do mrlja na koži.

Znanstvenici došli do novih saznanja kada je najučinkovitije vježbati ako želite zdravije srce!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije